Проблеми зі шкірою, які можуть виникнути цим літом

Проблеми зі шкірою, які можуть виникнути цим літом

Практично кожний чудовий день, упродовж якого ми насолоджуємося перебуванням на пляжі чи на березі озера або прогулянкою у лісі, може стати причиною виникнення проблем із шкірою, як-то: випадкові сонячні опіки, несподівана поява шкірного висипу, укуси комах, що призводять до сильного свербежу тощо. Нижче наведені приклади найбільш частих ушкоджень шкіри і методи їх лікування (однак у випадку дуже вираженої реакції слід, звичайно, звернутися по медичну допомогу).

Лорел Нейверсен Джераті, дипломований лікар-дерматолог

23 липня 2019 р.

Пітниця (кліматичний гіпергідроз). Сонце i підвищена температура повітря здатні стати причиною різноманітного шкірного висипу, який може мати рожевий колір, супроводжуватися свербежем і викликати загальний дискомфорт. На початку теплої пори року на відкритих ділянках тіла, які зазнають дії сонячних променів – як, наприклад, обличчя, верхня частина грудей і передпліччя – може з’явитися висип рожевого кольору, що свербить. Такий висип, який має назву «поліморфний фотодерматоз», поступово зникає по мірі того, як шкіра адаптується до дії підвищених доз ультрафіолетового проміння. Однак наступної весни поліморфний фотодерматоз може з’явитися знову. Пізніше, коли погода стає по-справжньому спекотною, на шкірі можуть з’являтися дрібні пухирці, що мають назву «пітниця» (зазвичай це явище пов’язане з закупоркою потових залоз); такий висип може з’являтися і у складках тіла (якщо шкіра є постійно і надмірно зволоженою, з-за чого на ній розвиваються дріжджові грибки і інші мікроорганізми, що призводить до почервоніння шкіри та її подразнення). Розвитку такого висипу у багатьох випадках можна запобігти, якщо не допускати перегрівання шкіри і її надмірного зволоження, уникати дії ультрафіолетових променів у денний час і регулярно користуватися засобами захисту від сонця. Крем з гідрокортизоном і засоби для зволоження шкіри, що мають заспокійливу дію, здатні допомогти у профілактиці деяких різновидів висипу. Слід звернутися по медичну допомогу у разі, якщо ураження шкіри є значним, довго не проходить або якщо доводиться застосовувати крем з гідрокортизоном упродовж більш ніж декількох днів.

Сонячний опік. Ця неприємність здебільшого трапляється з тими людьми, які забувають про необхідність захисту від сонячних променів у спекотний день за допомогою спеціальних кремів. Як відомо, найбільш ефективний метод лікування будь-якої недуги – це профілактика. Тому слід пам’ятати про те, що навіть такі сонячні опіки, які не супроводжуються болем і не викликають неприємного відчуття, підвищують ризик розвитку раку шкіри і сприяють її прискореному старінню. Тому лікарі-дерматологи рекомендують влітку використовувати капелюхи з широкими крисами, носити одяг, який прикриває відкриті ділянки тіла, намагатися перебувати в тіні під час прогулянок на вулиці і уникати дії прямих сонячних променів у денний час. Велике значення має й нанесення на відкриті ділянки тіла сонцезахисного крему з показником SPF (фотозахисний фактор) не нижче 30 кожні 2 години, а також після купання у водоймах і після сильного спітніння. Дієтичні добавки, що містять нікотинамід (вітамін В3), або екстракт папороті виду Polypodium leucotomos, який має антиоксидантну дію, здатні дещо підвищити стійкість шкіри до дії ультрафіолетового опромінення, хоча такі БАДи не можуть повноцінно замінити комплексний захист від сонця. Якщо сонячний опік усе ж таки з’явився, необхідно уникати дії прямих сонячних променів і зневоднення організму, а також не менше двох разів на день наносити на місце опіку сік алое або товстий шар крему зі зволожуючою дією. За необхідності можна приймати лікарський засіб, що має протизапальну дію – як, наприклад, аспірин або ібупрофен. У випадку значного підвищення температури, появи нудоти, багаточисленних пухирів на шкірі чи системних симптомів, варто якомога скоріше звернутися по медичну допомогу.

Прищі. Сонцезахисні засоби важливі для здоров’я шкіри, але водночас вони здатні погіршити стан шкіри у людей, що страждають на вугровий висип. Лікарі-дерматологи рекомендують людям із проблемною шкірою захищати її за допомогою косметичних засобів, що не містять жиру і є некомедогенними (тобто такі засоби не закупорюють пори шкіри).

Мелазма і плями на шкірі. Потужне ультрафіолетове проміння літнього сонця здатне швидко викликати значне потемніння ділянок шкіри, уражених мелазмою – зниженням пігментації. Це порушення пігментації шкіри найчастіше спостерігається на щоках, верхній губі, на лобі та на нижній частині обличчя (підборідді). Крім того, сонячні промені можуть викликати появу лентіго –«веснянок», які є доброякісними пігментними плямами на шкірі у людей дорослого віку. З огляду на це для профілактики лентіго необхідно застосовувати сонцезахисний крем широкого спектру дії з високим індексом SPF (не нижче 30, а в ідеалі цей показник мусить бути 50 або навість вищий). Лікар-дерматолог може рекомендувати застосування рецептурних засобів, які здатні прискорити зникнення таких плям; такі лікарські засоби є зазвичай кремами на основі гідрохінону або ретиноїдів; можливе також використання хімічного пілінгу, фототерапії і косметологічного лазера.

Шкірний висип після купання у водоймах. Хлор, що міститься у воді басейнів, здатний пересушувати шкіру і викликати її подразнення. Через це ніколи не слід забувати про креми із зволожуючою дією. Водночас після купання у відкритих водоймах (річка, озеро чи море) можуть спостерігатися й інші ураження шкіри: так званий «свербіж купальника» (червоні плями на шкірі, які відчутно сверблять, що викликані алергічною реакцією на шистосоми, дрібні організми, які є личинками паразитуючих плоских червів). Нерідко після купання у морі чи океані спостерігаються ураження шкіри, викликані дією жалючих клітин наперсткової медузи (Linuche unguiculata ), яка зустрічається в Атлантиці і Карибському морі), опіки від контакту з іншими медузами (такі ураження часто з'являються у вигляді пухирів на шкірі, які можуть свербіти, набрякати або мати підвищену чутливість). Сюди ж можна віднести потенційно серйозну інфекцію, викликану морською бактерією, яка має назву Vibrio vulnificus. Ця інфекція здатна призвести до утворення шкірних ран, появи пухирів і навіть іноді до розвитку небезпечної інфекції кровотоку. Запобігти таким захворюванням шкіри досить важко, але для їх попередження варто прийняти душ після купання у будь-якій водоймі. Більшість таких захворювань проходять самі по собі протягом тижня чи двох, але у разі появи сильного і болючого висипу, відкритих ран , а також при підвищенні температури чи інших серйозних симптомів варто звернутися до лікаря.

Укуси комах. Ніхто не застрахований від атаки комах, але у частини людей після множинних укусів може виникнути захворювання, що має назву папульозна кропив'янка – алергічна реакція на укуси комах. Цієї проблеми можна уникнути за допомогою спреїв-репелентів, які містять діетилен триамін або пікардин, а також захисного одягу. Якщо комаха все ж таки вкусила, нанесення на місце укусу крему з гідрокортизоном допоможе зменшити набряк і свербіж (але такі креми не призначені для використання протягом довгого часу). Можна також застосувати лікарські засоби антигістамінної дії (лоратадин, цетиризин, фексофенадин, дифенгідрамін і т. ін.), пакет із льодом, рушники, що охолоджують, або примочки з охолоджуючим лосьйоном. По медичну допомогу слід звертатися у випадку появи на місці укусу виразки, яка довго не загоюється, кровотечі або ознак розвитку інфекції.

Сумах отруйний і отруйний плющ. Речовини що містяться у листях, стеблах та інших частинах цих рослин здатні викликати шкірний висип, який супроводжується дуже сильним свербежем. Шкідлива дія обох рослин на шкіри обумовлена присутністю в них речовини, яка має назву урусіол. Цей органічний маслянистий токсин здатний проникати вглиб шкіри і викликати її почервоніння, висип і навіть пухирі, що не проходять протягом 3-4 тижнів. Водночас урусіол легко змивається водою з милом, що запобігає його розповсюдженню, якщо людина, що мала контакт з цими рослинами, старанно вимиється під душем. Однак молекули урусіолу здатні зберігатися на одязі, а також на шерсті домашніх тварин – наприклад, собак. Слід уникати контакту з цими рослинами у повній відповідності з стародавнім прислів’ям «побачиш трилисник – його не чіпай», в якому міститься натяк на трійчастоскладні листки цих небезпечних рослин, що є між собою далекими родичами. Піл час прогулянки у парку чи лісі, де можуть рости сумах отруйний і отруйний плющ, руки, ноги і інші відкриті ділянки тіла необхідно закрити одягом. Після можливого контакту з отруйним сумахом чи отруйним плющем необхідно якомога скоріше старанно вимити водою з милом руки, обличчя і інші частини тіла, що могли контактувати з рослинами, а також випрати одяг. Якщо урусіол все ж таки потрапив на шкіру і викликав ураження, можуть стати у нагоді лосьйон з каламіном, а також теплі ванночки для рук з відвару вівсяних пластівців, що значно зменшить свербіж. У випадку серйозних уражень лікар може призначити місцеве застосування крему з кортизоном або прийом кортикостероїдних препаратів. Таке лікування застосовується у випадку сильного набряку обличчя або сильного свербежу, що порушує сон.

Укуси кліщів. Тепла пора року – час найвищої активності кліщів, що ховаються у лісистих місцевостях з густою травою. Там вони очікують на туристів, мисливців, рибалок та прихильників прогулянок «на природі», яких і атакують з метою напитися їх крові. Укус кліща у більшості випадків залишається непоміченим жертвою, отже варто старанно оглядати свою шкіру і тіло після кожної прогулянку у парку чи за містом. У випадку виявлення кліща, що присмоктався, необхідно зразу ж звернутися до лікаря, який акуратно видалить небезпечну комаху. Існує думка, що якщо кліщ перебував на шкірі жертви упродовж 24 годин чи більше, це значно збільшує ризик інфікування кліщовим бореліозом (хвороба Лайма) і деякими іншими захворюваннями. У разі появи почервоніння на місці укусу кліща, підвищення температури, появи болю або інших симптомів необхідно зразу ж звернутися по медичну допомогу.

Фітофотодерматит. Це шкірне захворювання виникає під впливом променів сонця у поєднанні з бризками лайма, лимона, соку рослини, що зветься борщівник, або інших рослинних компонентів. У результаті комплексна дія таких факторів може призвести до появи на шкірі знебарвленої плями, часто на руках або передпліччях, іноді з пухирями або свербежем. Це захворювання , що є різновидом фотодерматозу, зазвичай проходить протягом двох-трьох тижнів, хоча викликані ним темні плями на шкірі можуть зберігатися і довше.

https://blogs.webmd.com/healthy-skin/20190723/skin-problems-to-watch-out-for-this-summer