Новий різновид інсуліну здатний самостійно регулювати рівень цукру в крові

Новий різновид інсуліну здатний самостійно регулювати рівень цукру в крові

Повсякденне життя для понад 46 мільйонів людей у всьому світі, які страждають на діабет 1-го типу, може стати набагато простішим та безпечнішим.

Датські дослідники з Копенгагенського університету та біотехнологічної фірми Gubra синтезували новий вид інсуліну, який в майбутньому забезпечить отримання діабетиками потрібної кількості цього гормона.

Молекули різновидів інсуліну, які зараз представлені на фармацевтичному ринку, не здатні самостійно реагувати на те, якої саме кількості гормону потребує пацієнт з діабетом 1-го типу у даний момент.

«Саме з цієї причини ми почали розробляти такий вид інсуліну, який може самостійно регулюватись відповідно до рівня цукру в крові пацієнта. Це має величезний потенціал для значного поліпшення життя людей з діабетом типу 1», – пояснює професор Кнуд Йорген Йенсен з факультету хімії Копенгагенського університету, один із розробників нового інсуліну.

Ефективність нової сполуки доведена у дослідах

Вчені, що стоять за цим відкриттям, розробили тип інсуліну з вбудованим молекулярним зв'язком, який може визначати рівень цукру в крові пацієнта. З підвищенням рівня цукру в крові молекула стає більш активною і виділяє більше інсуліну. У міру зниження рівня цукру в крові гормона виділяється менше.

За словами Кнуда Йенсена, нова сполука постійно виділяє невелику кількість інсуліну, водночас рівень виділення гормона може змінюватись залежно від потреби.

«Такий підхід забезпечить пацієнтам із діабетом 1-го типу більш безпечне та просте лікування. Сьогодні хворий на цукровий діабет типу 1 повинен вводити інсулін багато разів протягом дня і часто контролювати рівень цукру в крові, проколюючи палець глюкометром. Створений нами метод дозволяє людині вводити інсулін рідше протягом доби і водночас мати менше клопоту з лікуванням цієї хвороби», – пояснює вчений.

Водночас він зазначає, що, хоча новий, «автоматизований» інсулін є значним прогресом у напрямку кращого лікування діабету, пройде ще деякий час, перш ніж нова форма гіпоглікемічного препарату стане частиною повсякденного життя діабетиків.

«Ми вивчали дію нового інсуліну на щурах, і препарат показав високу ефективність. Наступним кроком є удосконалення сполуки таким чином, щоб вона працювала швидше і точніше. І нарешті треба буде перевірити її на людях – це процес, який може зайняти багато років. Але, безумовно, варто покладати надії на новий метод», – пояснює професор Йенсен.

Причина створення нового інсуліну – сумна історія однієї подружньої пари

Ідея створити різновид інсуліну, який самостійно пристосовується до потреб пацієнта, виникла багато років тому, коли професор Йенсен ще жив у США. Саме там одного разу його друг, що страждав на діабет 1-го типу, розповів йому одну сумну історію…

«Мій друг письменник Йен Зоннергард якось розповів мені про подружню пару, яка одного разу на товариській вечірці танцювала протягом цілої ночі. Чоловік страждав на цукровий діабет типу 1 і раптом став почуватися зле. Його дружина хотіла стабілізувати рівень цукру в крові коханого за допомогою ін’єкцій інсуліну. Але у кінцевому підсумку введення інсуліну цьому хворому спричинило його смерть. Я хотів би бути впевненим у тому, що подібна трагедія більше ніколи не повториться», – розповідає Кнуд Йенсен.

Вчений також додає, що одне з досі невирішених питань з діабетом полягає в тому, що інсулін завжди працює однаково. Він обов’язково знижує рівень цукру в крові, хоча у деяких випадках це може бути не те, чого потребує пацієнт. На думку професора Йенсена, цю проблему можна буде розв’язати за допомогою нової форми інсуліну.

Джерело:

https://www.sciencedaily.com/releases...