Регулярне споживання алкоголю у молодому віці пов’язане з раннім старінням судин

Регулярне споживання алкоголю у молодому віці пов’язане з раннім старінням судин

Регулярне споживання алкогольних напоїв протягом підліткового віку і до досягнення молодого віку асоціюється з прискореним ущільненням стінок артерій, що є попередником серцево-судинних захворювань. Це висновок дослідження, представленого на конгресі Європейського товариства кардіологів (ESC) 2021 року.

«Ми отримали певні докази поступового збільшення ущільнення стінок артерій при інтенсивному споживанні алкоголю, а це означає, що чим більше людина п’є, тим сильніше збільшується артеріальна жорсткість», – повідомляє автор дослідження Х'юго Уолфорд (Hugo Walford), студент медичного факультету Університетського коледжу Лондона, Велика Британія. «Такий взаємозв'язок не може бути пояснений іншими факторами схильності до серцевих захворювань, що свідчить про те, що ризикована поведінка в цей період має прямий вплив на здоров'я судин».

Коли люди старіють, їх артерії природним чином стають жорсткішими та менш еластичними. Жорсткіші артерії пов'язані з підвищеним ризиком серцевих захворювань та інсульту. Деякі особливості способу життя людини можуть прискорити підвищення жорсткості артерій. Наприклад, попередні дослідження показали, що куріння тютюну та вживання алкоголю у підлітковому віці пов’язані з жорсткішими артеріями.

Оскільки перебування у віці молодих дорослих є критичним періодом для початку та інтенсивного вживання куріння та алкоголю, це дослідження зосереджувалося на зміні артеріальної жорсткості у учасників у віці від 17 до 24 років та на зв’язку з цими звичками.

Для цього дослідження були використані дані 1655 учасників більш масштабного Поздовжнього дослідження батьків та дітей Avon (ALSPAC) у віці від 17 до 24 років. Уживання алкоголю та тютюнопаління реєстрували у віці 17 та 24 років, і потім об’єднували результати, отримані у два моменти часу. Споживання алкоголю було класифіковане як повна відсутність такого споживання, середнє (4 умовні дози спиртних напоїв або менше у типовий день вживання алкоголю) та високе (більше 5 умовних доз у типовий день вживання алкоголю). Куріння класифікували як повна відсутність цієї звички, тютюнопаління в минулому, середнє (менше 10 сигарет на день) та високе (10 і більше сигарет на день).

Жорсткість артерій оцінювали у віці 17 та 24 років за допомогою неінвазивної методики, яка називається «вимірювання швидкості поширення пульсової хвилі (ШППХ) по судинах з синхронною реєстрацією пульсу на сонній артерії і на стегнової артерії». Цей метод є надійним і незалежним провісником майбутніх серцево-судинних захворювань, особливо у молодих людей.

Учені досліджували зв’язки між звичками куріння та вживання алкоголю та змінами жорсткості артерій у учасників у віці від 17 до 24 років. Результати були скориговані з урахуванням віку, статі та соціально-економічного стану, а також наступних показників у віці 24 роки: індекс маси тіла, артеріальний тиск, рівень ліпопротеїнів низький щільності (ЛПНЩ), глюкоза крові та С-реактивний білок (ступінь запалення).

Споживання алкоголю у віці від 17 до 24 років було класифіковане як його повна відсутність, середнє та високе у 7%, 52% та 41% учасників відповідно. Куріння у цей період було класифіковане як повна відсутність звички, тютюнопаління у минулому, середнє та високе у 37%, 35%, 23% та 5% учасників відповідно.

Жорсткість артерій зросла в середньому на 10,3% з 17 до 24 років, при цьому дещо більший приріст спостерігався у жінок, ніж у чоловіків. Як встановили вчені, жорсткість артерій збільшувалася з кожним підвищенням середнього показника споживання алкоголю. При середній оцінці куріння не спостерігалося поступового збільшення жорсткості артерій. У той час як курці з високою інтенсивністю мали вищий показник жорсткості артерій, ніж ті, хто ніколи не курив, це явище досягало статистичної значущості лише у жінок. Зміни жорсткості артерій у віці від 17 до 24 років не відрізнялися між колишніми курцями та тими учасниками, які ніколи не курили.

Х'юго Уолфорд додає: «Результати свідчать про те, що артеріальні пошкодження виникають у молодих чоловіків, що регулярно вживають алкоголь, і у молодих жінок, які багато курять. У тих учасників, які ніколи не курили, зміни у показнику жорсткості артерій були практично такими ж, як і у колишніх курців. Це свідчить про те, що відмова від куріння може відновити здоров'я судин у такому юному віці».

Молодий дослідник робить висновок: «Споживання алкоголю часто є нормальною практикою для студентів, а падіння поширеності традиційного куріння у Великобританії компенсується різким зростанням використання електронних сигарет. Молоді люди можуть вважати, що вживання алкоголю та куріння не завдає довгострокової шкоди. Однак отримані нами результати вказують на те, що така поведінка може призвести до небажаних наслідків для здоров’я молоді, починаючи з раннього початку збільшення жорсткості стінок артерій, а це в кінцевому підсумку може призвести до серцевих захворювань та інсульту».

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210823104314.htm