Місцеві вибори в Україні 2020: особливості проведення в умовах пандемії коронавірусної хвороби COVID-19

Місцеві вибори в Україні 2020: особливості проведення в умовах пандемії коронавірусної хвороби COVID-19

У липні цього року Верховна Рада України ухвалила рішення про проведення 25 жовтня 2020 року чергових місцевих виборів для обрання депутатів сільських, селищних і міських рад та сільських, селищних і міських голів.

Пандемія COVID-19 не стане на заваді волевиявленню виборців України

Виборча кампанія офіційно стартувала 5 вересня – і на громадян України із ЗМІ та з білбордів зовнішньої реклами наринув вал політичної інформації, безліч нових імен кандидатів та подробиць їхніх програм.

Кожен громадянин України, що має право голосу, рано чи пізно розбереться в цьому гігантському потокові заяв, повідомлень і навіть викриттів, і зробить свій остаточний вибір на користь того чи іншого кандидата, тієї чи іншої політичної партії.

Але у будь-якому випадку у прийдешніх виборів є одна властивість, яка робить їх несхожими ні на одні інші вибори у нашій країні за останні 29 років. Мова йде про пандемію коронавірусної хвороби COVID-19, яка, звичайно, потребує вжиття спеціальних заходів під час проведення виборів, щоб запобігти розповсюдженню небезпечної хвороби.

Через неминуче скупчення людей на виборчих дільницях такі заходи є вкрай важливими – про них слід знати кожному виборцеві.

Основні положення про здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів викладені в офіційному документі – постанові Кабінету Міністрів України № 846 від 14 вересня 2020 року.

У цій постанові зокрема говориться про таке:

«Передбачається проведення опитування щодо наявності симптомів респіраторних захворювань та температурний скринінг усім особам, які заходять до приміщень для голосування та приміщень виборчих комісій.

На вході до приміщення виборчої комісії, приміщення для голосування повинні знаходитися антисептики для рук. Також мають бути обладнанні місця для централізованого збору та утилізації засобів індивідуального захисту.

У приміщеннях буде нанесена розмітка, що вказує на дотримання дистанції не менше 1 метра. Потоки виборців, на вхід та на вихід, повинні бути розділені. Крім того, рекомендується у приміщенні одночасне перебування виборців з розрахунку не більше трьох осіб на один стіл для видачі бюлетенів.

Стільці, столи, меблі, які використовуються виборчої комісією повинні бути виготовлені з матеріалів, які можна продезінфікувати. Використання тканини на столах не дозволяється.

Члени виборчої комісії повинні дотримуватись фізичного дистанціювання. Тобто сидіти на відстані не менше 1 метра один від одного, або застосовувати фізичні бар’єри, наприклад, прозорі екрани.

Протирання дверних ручок, поручнів, сидіння тощо дезінфікуючими засобами потрібно проводити не рідше одного разу на 2 години, а вологе прибирання приміщення – не рідше одного разу на 4 години. Оброблювати окремі частини виборчих скриньок також можна, але потрібно не допустити потрапляння речовини та засобів дезінфекції усередину виборчої скриньки.

Виборці повинні дотримуватись протиепідемічних заходів, обробити руки дезінфікуючими засобами перед входом до приміщення, перебувати у респіраторі або захисній масці. При цьому члени виборчої комісії можуть звернутися до виборців з проханням тимчасово зняти маску для підтвердження особи.

Рекомендовано не брати дітей до виборчих дільниць. І користуватися особистою ручкою.

Виборці, які перебувають на самоізоляції, можуть здійснювати голосування за місцем перебування. Для цього потрібно не пізніше 20 години останньої п’ятниці перед днем виборів подати заяву з доданою довідкою медустанови про стан здоров’я (перебування на самоізоляції). У день голосування таким виборцям необхідно самостійно, не передаючи в руки членам виборчої комісії, показати документ, який підтверджує особу та громадянство України. Члени комісії, які забезпечують голосування за місцем перебування мають бути в масках, рукавичках, захисному щитку. І після кожного відвідування проводити утилізацію засобів захисту.

Слід зазначити, що засоби захисту повинні мати усі члени виборчої комісії, офіційні спостерігачі, поліцейські, працівники органів, закладів, установ, на території яких розміщені приміщення для голосування та приміщення виборчих комісій.

У разі виявлення випадку COVID-19 в одного із членів виборчої комісії, всі інші члени виборчої комісії можуть продовжувати виконувати свої функції при відсутності симптомів респіраторних захворювань.

У разі наявності контакту з хворим без застосуванням засобів індивідуального захисту, такі члени виборчої комісії направляються на самоізоляцію в порядку, встановленому законодавством.

До роботи на спеціальних виборчих дільницях, утворених у стаціонарних закладах охорони здоров’я та в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах, членам виборчої комісії, офіційним спостерігачам, поліцейським рекомендується не пізніше ніж за 72 години до дня виборів пройти тестування на наявність COVID-19 методом ПЛР.

Після завершення підрахунку голосів, передачі протоколів та бюлетенів для голосування у приміщенні виборчої комісії проводиться заключна дезінфекція».1

1Цитується за офіційним документом, розміщеним на порталі Кабінету Міністрів України; посилання: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-postanovi-kabinetu-ministriv-ukrayini-vid-22-lipnya-2020-r-641-i140920-846 або https://www.kmu.gov.ua/news/zatverdzheno-protiepidemichni-zahodi-pid-chas-provedennya-viboriv

Закордонний досвід: президентські вибори у США 3 листопада

Цікаво, що трохи більше ніж через тиждень після місцевих виборів в Україні, у вівторок 3 листопада 2020 року відбудуться вибори президента в США – в одній з країн, що найбільш постраждали від коронавірусу SARS-CoV-2.

Так, на ранок 13 жовтня кількість підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 серед населення США становила 8 037 789. Померли внаслідок ускладнень COVID-19 більше 220 000 американців, а одужали 5 184 615.

На такому драматичному тлі проведення президентських виборів з дотриманням усіх протиепідемічних заходів є надскладним завданням, попри те, що закон США дозволяє виборцям (кількість яких сягає 219 мільйонів осіб) голосувати за допомогою надсилання заповненого відповідним чином бюлетеня поштою.

Немає сумніву у тому, що 3 листопада більшість громадян США, що мають право голосу, прийдуть до виборчих дільниць щоб особисто віддати голос одному з кандидатів на посаду Президента США. (Під час президентських виборів у США обирають також і віце-президента).

Примітно, що цього року кількість громадян США, які вирішили брати участь у виборах значно перевищує показник 2016 року – коли були проведені попередні президентські вибори, під час яких перемогу отримав Дональд Трамп.

Так, іронія полягає в тому, що цього року попри пандемію американці прагнуть участі в політичному житті своєї країни. Під час опитування, яке у липні цього року проводив інформаційний телеканал Fox News, 85% респондентів повідомили про те, що вони надзвичайно або дуже мотивовані голосувати, а відсоток респондентів, які інформували опитувачів з Інституту Ґеллапа (Gallup), що вони більш зацікавлені взяти участь у голосуванні цього року, порівняно з 2016 роком виріс на 10 пунктів. Незважаючи на труднощі голосування в умовах пандемії, праймеріз (внутрішньопартійні вибори) у таких штатах, як Техас та Джорджія, встановили рекордні показники.

Передбачаючи подібний розвиток ситуації, Центри з контролю та профілактики захворювань у США (CDC), що є федеральним агентство міністерства охорони здоров'я США, ще влітку цього року опублікували розлогий документ – рекомендації щодо того, як зменшити ризик розповсюдження COVID-19 під час цьогорічних виборів президента США.

В ньому зокрема вказується наступне.

Гігієна рук та респіраторний етикет

Необхідно забезпечити дезінфікуючий засіб для рук на основі алкоголю з вмістом щонайменше 60% спирту для використання на кожному етапі процесу голосування, де виборці взаємодіють із працівниками виборчих дільниць, після використання машини для голосування та як завершальний етап у процесі голосування. Розмістіть дезінфікуючий засіб для рук на спиртовій основі у видимих, часто використовуваних місцях, таких як реєстраційні столи, де видаються наклейки «Я проголосував», та виходи. Дезінфікуючі засоби для рук на спиртовій основі можуть бути несумісними з електронним обладнанням для голосування та можуть пошкодити паперові бюлетені. Перед тим, як обробляти ці предмети, працівники виборчих дільниць та виборці повинні переконатися, що їхні руки повністю сухі.

Заохочуйте працівників виборчих дільниць часто мити руки (наприклад, перед тим, як увійти до місця для голосування, до та після перерв або змін, після торкання масок або засобів індивідуального захисту, після використання туалету, після торкання спільних поверхонь або предметів) милом та водою протягом принаймні 20 секунд.

Заохочуйте робітників та виборців прикривати лице під час кашлю та чхання серветкою або використовувати внутрішню частину ліктя. Використані тканини слід викинути в смітник, а руки негайно промити водою з милом принаймні протягом 20 секунд.

Якщо мило та вода недоступні, слід використовувати дезінфікуючий засіб для рук, що містить щонайменше 60% спирту.

Маски

Слід рекомендувати та заохочувати використання масок серед усіх працівників виборчих дільниць. Використання масок набуває особливого значення у ситуації, коли фізичне дистанціювання є складним. Необхідно надати інформацію працівникам щодо правильного використання, зняття та прання масок.

Потрібно заохочувати виборців використовувати маски під час перебування на місці для голосування. У тих випадках, коли, можливо, виборцю доведеться зняти маску для процедури ідентифікації, на дільниці слід забезпечити дезінфікуючий засіб для рук, що містить щонайменше 60% алкоголю, щоб виборці могли дезінфікувати руки після зняття масок. Пластиковий бар’єр між виборцем та працівником виборчої дільниці може забезпечити додатковий захист.

Крім того, американські лікарі-інфекціоністи з CDC зазначають: «Вірус, що спричиняє COVID-19, в основному поширюється за допомогою крапель, що виділяються, коли люди говорять, кашляють або чхають. Людина може інфікуватись збудником COVID-19, торкнувшись поверхні або предмета, на якому є вірус, а потім торкнувшись власного рота, носа або очей. Практика особистої профілактики (наприклад, миття рук, перебування вдома у разі з’явлення ознак хвороби) та дезінфекція є важливими заходами, які можуть здійснюватися виборчими органи, працівниками виборчих дільниць та виборцями, щоб зменшити ризик поширення COVID-19».

За матеріалами Інтернет-ресурсів:

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-postanovi-kabinetu-ministriv-ukrayini-vid-22-lipnya-2020-r-641-i140920-846

https://www.kmu.gov.ua/news/zatverdzheno-protiepidemichni-zahodi-pid-chas-provedennya-viboriv

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/election-polling-locations.html

https://elections.wi.gov/sites/elections.wi.gov/files/2020-03/Recommended%20Precautions%20for%20Preventing%20COVID-19%20Spread%20in%20Polling%20Places.pdf