Ходьба проти бігу: що краще для втрати ваги та здоров’я серця

Ходьба проти бігу: що краще для втрати ваги та здоров’я серця

Ходьба та біг є чудовими вправами для схуднення та здоров’я серця. Переваги та ризики залежать від цілей людини, поточного рівня здоров’я та фізичної форми. Хоча обидві дії дозволяють людині спалювати калорії, худнути та знижувати ризик серцево-судинних захворювань, існує багато суперечок, що краще. Читайте далі, щоб дізнатись більше про переваги та ризики.

Переваги кардіо

Під час кардіотренування використовуються основні групи м’язів у тілі, що пришвидшує роботу серця та збільшує частоту дихання. Ходьба і біг - це обидва види кардіотренування. Кардіовправи пропонують численні переваги для здоров'я, зокрема:

  • спалювання калорій і жиру для схуднення,
  • зниження рівня холестерину,
  • допомогу у запобіганні та лікуванні захворювань, включаючи високий кров'яний тиск, діабет та серцеві захворювання,
  • зміцнення серця,
  • поліпшення режиму сну,
  • зниження стресу,
  • підвищення витривалості,
  • поліпшення психічного здоров'я за рахунок зменшення тривожності та депресії,
  • збільшення щільності кісткової тканини,
  • підвищення імунної системи.

Одне дослідження вивчило користь фізичних вправ для психічного здоров’я і виявило, що 30 хвилин активних занять середньої інтенсивності, таких як швидка ходьба, було достатньо для зменшення тривожності та депресії, поряд з іншими перевагами для здоров'я.

Що краще для спалювання калорій?

Ходьба та біг однаково корисні для здоров’я, але біг має перевагу у спалюванні калорій. За даними Американської ради з фізичних вправ, людина вагою в 160 фунтів спалює приблизно 15,1 калорій за хвилину під час бігу. На противагу цьому, людина з однаковою вагою спалює близько 8,7 калорій за хвилину ходьби. Кількість калорій, які людина спалює під час ходьби та бігу, залежить від кількох факторів, серед яких:

  • вага тіла тривалість вправи
  • інтенсивність діяльності.

Що краще для здоров’я серця?

І ходьба, і біг підходять для схуднення, зміцнення психічного здоров’я та поліпшення загального стану здоров’я. Проте дослідження, опубліковане в журналі "Артеріосклероз, тромбоз та судинна біологія", прийшло до висновку, що ходьба та біг знижують ризик гіпертонії, високого рівня холестерину, ішемічної хвороби серця та діабету. Однак у дослідженні безпосередньо не розглядалось, чи може ходьба чи біг принести користь здоров’ю серця.

Інший звіт Американської кардіологічної асоціації стверджує, що швидка ходьба принаймні 150 хвилин на тиждень пов'язана з меншим ризиком серцевих захворювань, діабету, високого кров'яного тиску та високого рівня холестерину.

Ще одне дослідження показало, що зайва вага в області живота пов’язана з ризиком захворювань, таких як хвороби серця та діабет 2 типу. Незалежно від вибору ходьби чи бігу, фізичні вправи можуть допомогти людині схуднути. Регулярні аеробні вправи, такі як ходьба допомагають людям впоратися з ожирінням.

Переваги та ризики

Хоча біг і ходьба пропонують різні переваги для здоров'я, включаючи підтримку здорової ваги та поліпшення здоров'я серця, вони також можуть мати ризик. Існує вищий ризик травмування під час бігу, ніж ходьба. Це пов’язано з тим, що біг має більшу інтенсивність і навантаження на організм - зокрема на суглоби. Одне дослідження показало, що у пішоходів ризик травмування менший, тоді як у бігунів він вищий. Деякі найпоширеніші травми, пов’язані з бігом, включають: переломи, травми м’яких тканин.

Ті, хто страждає артритом, серцевими захворюваннями чи іншими хронічними захворюваннями, і які планують біг, повинні спочатку проконсультуватися зі своїм лікарем.

Висновки:

Залежно від цілей людини, ходьба та біг є відповідними формами вправ. І те, і інше може допомогти людям підтримувати помірну вагу та покращити стан здоров’я серця, психічного здоров’я тощо. Незалежно від того, яку форму вправ людина вибере, вона побачить позитивні результати за регулярної участі. Для тих, хто починає фітнес-подорож, ходьба може бути більш підходящим вибором, оскільки вона передбачає низьку або помірну інтенсивність. Однак для людей, мета яких спалити більше калорій, біг може бути більш доречним.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/walking-vs-running#summary