Чи можуть суперпродукти допомогти при схудненні?

Чи можуть суперпродукти допомогти при схудненні?

Термін "суперпродукт" - це маркетинговий термін, а не медичний термін. Зазвичай це стосується продуктів, багатих на поживні речовини, які можуть позитивно підтримувати здоров’я. Оскільки вони, як правило, є продуктами, що містять вітаміни, мінерали та антиоксиданти, вони можуть бути корисними як частина здорової дієти для схуднення.

Оскільки „суперпродукти” не є медичним терміном, не існує стандартних критеріїв чи законодавчого визначення для класифікації продуктів харчування до цієї категорії. Харчова промисловість значною мірою використовує цей термін для впливу на харчові тенденції та продаж продуктів.

Хоча продукти, які люди називають суперпродуктами, як правило, мають багато поживних речовин, важливо розуміти, що жодна їжа не є ключем до гарного здоров’я або втрати ваги. Натомість люди можуть спробувати включити продукти, багаті поживними речовинами, у план здорового харчування, поєднаний із регулярними фізичними вправами.

Визначення суперпродуктів

Американська діабетична асоціація (ADA) зазначає, що офіційного визначення поняття суперпродукти не існує. Однак багато продуктів, які люди можуть класифікувати як суперпродукти, зазвичай містять високі значення таких поживних речовин та компонентів:

Вітаміни - це речовини, необхідні організму для нормальної роботи. До них належать вітаміни А, С, Е, К та вітаміни групи В, такі як тіамін, ніацин, рибофлавін та кобаламін.

Мінерали містять такі важливі для здоров’я елементи, як кальцій, магній, залізо та цинк.

Антиоксиданти - це сполуки, які допомагають захистити від пошкодження вільними радикалами, речовинами, які відіграють певну роль у розвитку хронічного або триваючого захворювання. Прикладами є вітамін А, вітамін С, вітамін Е та селен.

Клітковина є не засвоюваною частиною вуглеводів, таких як фрукти, овочі та цільні зерна. Це допомагає керувати холестерином, регулювати роботу кишечника та сприяє відчуттю насичення.

Здорові жири корисні для цілого ряду функцій організму, таких як регуляція гормонів та здоров'я серця. Корисні жири включають жири омега-3 та мононенасичені жири.

Фітонутрієнти - це речовини, присутні в рослинах. Вони є пігментами, які надають фруктам та овочам яскраві кольори. Згідно з ADA, суперпродукти корисні для загального стану здоров'я, і вони можуть допомогти запобігти захворюванню. Хоча вживання в їжу будь-якого конкретного суперпродукту не оздоровить людину, включаючи продукти зі збалансованим харчуванням, корисно, зазначає Американська асоціація серця (AHA).

Чи допомагають суперпродукти при схудненні?

Пояснюючи, як харчуватися здоровою їжею, Центри контролю та профілактики захворювань (CDC) перелічують продукти, які слід включати в раціон. Люди, швидше за все, класифікують більшість цих продуктів як суперпродукти, оскільки вони містять багато поживних речовин. Наприклад, список включає фрукти, овочі, цільні зерна, горіхи, боби, яйця, молочні продукти та рибу. На додаток до цих суперпродуктів, CDC рекомендує включати в раціон птицю та нежирне м'ясо, уникаючи продуктів з високим вмістом солі, цукру та насичених жирів. Іноді, коли люди намагаються скоротити калорії, щоб схуднути, вони через деякий час можуть відмовитись від своїх зусиль, оскільки відчувають голод та нестачу. CDC припускає, що ключове значення для підтримання контролю ваги включає вживання їжі, щільної поживними речовинами, яка сприяє повноті при низькій калорійності. Це може призвести до повільної, стійкої втрати ваги. Дослідження 2014 року відповідає порадам CDC. Він зазначає, що вживання поживної їжі, яка задовольняє апетит, є важливою стратегією для того, щоб допомогти людям дотримуватися плану харчування для довгострокового управління вагою. Іншими словами, замість того, щоб намагатися дотримуватися суворої дієти протягом певного часу, оптимальна втрата ваги, швидше за все, передбачатиме адаптацію поведінки способу життя, щоб включати довгострокові зміни у щоденних харчових та фізичних вправах.

Фрукти

Плоди, як правило, містять багато поживних речовин. Ягоди, такі як чорниця, багаті вітаміном К і С, а також калієм, марганцем і клітковиною. Цитрусові, такі як апельсини, лимони та грейпфрути, містять калій, фолат, вітамін С та клітковину.

Овочі

Як і фрукти, овочі також зазвичай дуже поживні. Темно-зелені, листові овочі, такі як шпинат, капуста та комір, є джерелами вітамінів A, C, E та K, а також кальцію, заліза та калію. Солодка картопля містить клітковину, калій і вітаміни А і С. Квасоля є джерелом магнію, калію та клітковини. Вона також забезпечує стільки ж білка, скільки м’ясо, але на відміну від м’яса, не містять насичених жирів.

Омега-3

Риба, що містить омега-3 жирні кислоти, включає лосось, тунець альбакор, форель та оселедець. Цей тип жиру може знизити ризик серцевих захворювань та запалень.

Цільнозернові продукти

До цільнозернових належать коричневий рис, цільна вівсяна каша, лобода та цільнозерновий ячмінь. Ці продукти містять клітковину, вітаміни групи В, магній, хром, фолат та залізо.

Горіхи та насіння

Горіхи містять клітковину і магній. Деякі сорти горіхів та насіння, такі як волоські та насіння льону, є джерелами омега-3 жирних кислот.

Молоко та йогурт

Молочні продукти містять кальцій і вітамін D. Дослідження 2016 року зазначає, що йогурт має унікальні властивості, які можуть допомогти контролювати апетит. Автори додають, що йогурт може збільшити втрату жиру в організмі, зменшити споживання їжі та посилити відчуття ситості.

Як додати суперпродукти в раціон

Ось кілька порад щодо включення суперпродуктів до дієти:

  • Їжте горіхи або фрукти на перекус: замість того, щоб їсти чіпси або цукерки, з’їжте трохи сирих горіхів або шматочок фрукта, наприклад, яблуко, банан або апельсин.
  • Їжте суперпродукти на десерт: наприкінці їжі, замість того, щоб їсти солодкий десерт, з’їжте блюдо з ягід або подрібненої дині. Або спробуйте щось більш складне, наприклад, парфе з шарів йогурту, насіння льону та ягід.
  • Використовуйте квасолю як замінник м’яса: замість того, щоб їсти м’ясо під час кожного обіду та вечері, використовуйте квасолю для основної страви.
  • Шукайте середземноморські дієтичні рецепти: загальноприйняті суперпродукти є основними елементами середземноморської дієти, які, як показують дослідження, пов’язані з профілактикою ожиріння.

Окрім можливої допомоги у регулюванні ваги, “суперпродукти” можуть також сприяти зміцненню загального стану здоров’я.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/