Імуноонкологія – нова ера у лікуванні раку вже в Україні

В Україні зареєстровано перший імуноонкологічний препарат компанією MSD

Київ, 16 Лютого, 2017 – компанія MSD, відома як Merck & Co в США та Канаді, один зі світових лідерів в галузі охорони здоров'я, повідомила про реєстрацію в Україні першого імуноонкологічного препарату класу інгібіторів чекпойнтів, який показаний для лікування дорослих пацієнтів з неоперабельною або метастатичною меланомою, а також пацієнтів з розповсюдженим недрібноклітинним раком легень.

Онкологічні захворювання є другою найбільш поширеною причиною смерті в Україні1. У нашій країні щорічно реєструється понад 170 тисяч нових випадків онкозахворювань2. 31% пацієнтів проживає менше 1 року після встановлення діагнозу, 17% померлих – особи працездатного віку, що свідчать про беззаперечний вплив цієї патології на трудовий та репродуктивний потенціал нації3. Перше місце по захворюваності та смертності серед чоловіків посідає рак легень – близько 10 000 нових випадків на рік4. Більше 60% пацієнтів з раком легень не доживають і року після діагностування4. Найбільш стрімко зростає кількість пацієнтів, у яких виявляють меланому шкіри – щороку реєструється близько 2 500 випадків5. Основною причиною високої смертності від меланоми є пізня діагностика та агресивність перебігу хвороби. Більшість випадків виявляють на пізніх стадіях, коли можливість успішного лікування є мінімальною.

«Сьогодні, завдяки величезним досягненням імунобіології, поряд з хіміо- та таргетною терапією активно розвивається новий напрямок терапевтичної онкології – імунотерапія раку, – прокоментував Ковальов Олексій Олексійович, професор, д.м.н, головний експерт МОЗ України зі спеціальності «Онкологія». – Методи пасивної і активної імунотерапії були відомі онкологам давно, однак сучасний підхід – використання інгібіторів імунних контрольних точок чекпойнтів, дійсно, є революційним. Терапевтичний вплив не на ракову клітину, а на її мікрооточення, на імунні клітини організму, що оточують пухлину (Т-лімфоцити), можливо призведе до нового рішення і нових результатів. Перспективи імунотерапії раку дуже великі. Сьогодні ми перегортаємо не нову главу в лікуванні раку, а починаємо нову книгу».

«Особливе значення імуноонкологія має для терапії меланоми, захворюваність на яку за останні роки в Україні стрімко зросла, – розповів Коровін Сергій Ігорович, професор, д.м.н., заступник директора з наукової роботи Національного інституту раку. – Меланома – одна з найпідступніших і агресивних злоякісних пухлин, для якої характерні висока летальність, низька виживаність і негативний прогноз. А найгірше те, що в нашій країні лише 40% пацієнтів приходять до лікаря на першій стадії хвороби, коли хірургічне видалення пухлини ще може призвести до одужання. Решта 60% йдуть у лікарню вже на пізніх стадіях розвитку захворювання. У цих випадках імунотерапія дає надію пацієнтам. Вона є ефективною для лікування людей із неоперабельною або метастатичною меланомою. За рахунок активації природної здатності імунної системи боротися з онкологічними клітинами, імуноонкологічні препарати здатні зупинити подальший розвиток хвороби, забезпечуючи безпрецедентний рівень виживаності для пацієнтів, що раніше були приречені».

Про імуноонкологію

Наше тіло складається з мільярдів клітин, які всі разом підтримують організм здоровим. Термін життя кожної клітини запрограмований. Наприклад, тромбоцит існує 4 дні, а еритроцит – 125 днів. Клітини народжуються, вмирають, а деякі з них в результаті мутацій починають безконтрольно ділитися. Саме такі атипові клітини-мутанти формують пухлину, рак. Ріст злоякісної пухлини відбувається безупинно.

Основними методами лікування пухлини на сьогодні є її хірургічне видалення, хіміотерапевтичне зменшення розмірів і швидкості росту пухлини, променева терапія – дія опромінення, таргетна терапія – препарати, які діють на поломку ДНК в клітині пухлини.

Встановлено, що імунна система є важливою зброєю в боротьбі з злоякісною пухлиною. Частина білих кров'яних тілець, Т-клітини, виконують роль наших особистих захисників. Вони невпинно патрулюють наше тіло в пошуках інфекцій або інших захворювань і, якщо знаходять їх, агресивно нападають і знищують.

Під час таких обходів Т-клітини використовують спеціальні рецептори-сканери, які дозволяють причепитися до клітини, щоб переглянути її на ознаки раку. У сканера є кнопка його виключення – PD-1 рецептор. Якщо Т-клітини знаходять атипову клітку-мутант, вони організують атаку. Але іноді Т-клітини не можуть розпізнати клітину пухлини. Вчені виявили, що пухлинні клітини використовують спеціальні білки як маску, видаючи себе здоровими. Один з протеїнів, який ракові клітини використовують для маскування, називається PD-L1. Коли Т-клітина зачіпається своїм сканером з білком на клітині пухлини, то ракова клітина, використовуючи білок PD-L1, з'єднується з PD-1 рецептором і вимикає сканер Т-лімфоциту. Така пухлинна клітина здається здоровою для Т-лімфоциту, уникає загибелі і продовжує розмножуватися в тілі. Вчені винайшли спосіб заблокувати зв'язок PD-1 і PD-L1, що дозволить Т-лімфоцитам атакувати пухлинну клітину.

Імуноонкологія: відкриття вченими ефекту уникнення клітиною пухлини імунної атаки, привело до створення ліків, інгібіторів імунних чекпойнтів, які блокують взаємодію білків PD-1 і PD-L1. В результаті такого блоку, Т-клітини повертають здатність розпізнати клітини пухлини і знищити їх.

Іммуноонкологія є новою ерою в лікуванні раку, так як активує власний імунітет людини проти пухлинних клітин.

Про меланому

Меланома – один із найпоширеніших видів онкологічних захворювань, що супроводжується новоутвореними пухлинами в клітинах шкіри, що синтезують меланін (пігмент, який визначає колір шкіри). Основна причина смертності хворих меланомою - пізня діагностика. Лише один з чотирьох пацієнтів проживає більше року з моменту виявлення хвороби. Згідно даних, наданих Національним інститутом раку, тільки у 2015 році понад 2 500 українцям встановили діагноз рак шкіри5.

Про рак легень

Рак легень – злоякісна пухлина, яка утворюється в тканинах дихальних шляхів. За своєю формою поділяється на два види: недрібноклітинний (НДРЛ) і дрібноклітинний (ДРЛ) рак легені. НДРЛ складає 85% всіх випадків ураження. Рак легень є одним із найпоширеніших онкологічних захворювань протягом останніх десятиліть. У 2015 році кількість хворих в Україні збільшилась на майже 12 000 пацієнтів4. На жаль, менше 40% з них прожили більше одного року з моменту встановлення діагнозу.

Імуноонкологія – пріоритет для MSD

Мета MSD в області онкології – використовувати новітні досягнення науки для створення інноваційних протипухлинних препаратів. Допомога людям у боротьбі з раком є ціллю компанії, а забезпечення доступу до ліків проти раку – обов’язком. В структурі MSD діє повністю інтегрований онкологічний підрозділ, що займається розробкою і виведенням на ринок інноваційних препаратів для лікування злоякісних новоутворень. Основна увага дослідників зосереджена саме на імуноонкології. Потенціал цього напрямку вивчається в рамках однієї з наймасштабніших клінічних програм, що включає більше 400 клінічних досліджень, покликаних оцінити перспективи застосування імуноонкологічного препарату МСД в лікуванні близько 30 типів пухлин. MSD Oncology також веде розробку ряду перспективних молекул, які в майбутньому зможуть підвищити ефективність і безпеку лікування онкологічних захворювань.

1. http://www.ukrstat.gov.ua/
2. http://www.ncru.inf.ua/publications/ucr_data.pdf
3. http://www.ncru.inf.ua/publications/BULL_17/PDF/03-08%20vstup.pdf
4. http://www.ncru.inf.ua/publications/BULL_17/PDF/38-39-leg.pdf
5. http://www.ncru.inf.ua/publications/BULL_17/PDF/42-43-mel.pdf