Український тиждень імунізації: система e-Heаlth

МОЗ впроваджує в Україні електронну систему охорони здоров’я (E-Health). Як електронізація медичних відносин допоможе покращити стан імунізації та захистити українських дітей від інфекційних хвороб? Про це – у коментарях представників громадських організацій та експертів, що опікуються цими питаннями охорони здоров’я.

Яким чином система e-Helth допоможе проконтролювати питання закупівлі і розподілу по регіонах вакцин і сироваток? Чи підвищить інформованість батьків і лікарів про наявність та залишок закуплених вакцин і сироваток в конкретній лікарні?

«За наявності інформації в електронному вигляді про надходження та залишки вакцин у лікувальних установах, яка вчасно оновлюється, і до якої мають доступ батьки, громадськість, влада та лікарі, буде виключений людський фактор і зацікавлені сторони будуть вчасно поінформовані про стан забезпеченості конкретної лікарні необхідними препаратами, що дозволить вірно передавати дані про потреби у вакцинах у конкретному лікувальному закладі, вчасно повідомляти про це під час розподілу вакцин у регіоні, і подбати про те, щоб вакцини таки були розподілені за реальними потребами. Але нам ще для цього необхідно буде пройти певний шлях, який буде починатися зі створення основ електронної охорони здоров’я у вигляді реєстрів пацієнтів, лікарів та медичних установ», - пояснив Юрій Бугай, координатор проектного офісу eHealth, Transparency International Україна.

«Користь впровадження E-Health для імунопрофілактики легко пояснити на простому прикладі», - розповідає Голова правління ГО «Батьки за вакцинацію», член Координаційної ради з питань впровадження електронної охорони здоров’я Тимофій Бадіков. «Майже щодня наша організація отримує скарги від батьків про те, що якоїсь вакцини немає у медичному закладі в тому чи в іншому регіоні. Але ж МОЗ звітує, що Україна повністю забезпечена вакцинами, закупленими за державний кошт для потреб Календаря щеплень! Як це може бути? Виявляється, горезвісний людський фактор – коли один адміністратор невірно передав дані про потреби у вакцинах у конкретному лікувальному закладі, другий запізно повідомив про це під час розподілу вакцин у регіоні, третій вчасно не подбав, щоб вакцини-таки були розподілені за реальними потребами, а у підсумку діти лишилися без щеплень! Таких проблем не виникало би за наявності електронного реєстру з даними про надходження та залишки вакцин у медичних установах, вчасно оновлюється, та доступний батькам, громадськості, владі та лікарям. Цей реєстр допоможе оцінити реальні потреби у препаратах, що має бути враховано при їх закупівлі».

«Важливо, щоб інформація, яка надходитиме до системи E-Health, не лише ретельно перевірялася, була доступна для споживачів послуг, а також була підживлена широкою інформаційною кампанією», - зазначила Голова БФ «Пацієнти України» Ольга Стефанишина. «Так, БФ «Пацієнти України» розробив веб-сайт eliky.in.ua, ідея якогополягає у тому, що пацієнт в кілька кліків зміг перевірити, які безкоштовні ліки чи вакцини є у наявності в будь-якій лікарні країни.  На даний момент до ресурсу підключено два регіони та окремі лікарні у Хмельницькій, Сумській, Київській областях – загалом близько 200 лікарень. Наша мета зробити так, щоб всі лікарні України відображали на нашому сайті залишки ліків та вакцин. Протее вже зараз батьки та будь-які люди, які стаютьпацієнтами лікарень, можуть перевірити залишки безкоштовних ліків у підключених до сайту лікарнях. Крім залишків ліків та вакцин, сайт містить інформацію і про кількість медикаментів, які були доставлені до кожної лікарні. У перспективі цей ресурс  може стати частиною загальнонаціональної системи e-Health, як фінальна ланка ланцюга моніторингу закупок, поставок та розподілу медикаментів і вакцин».

З точки зору покращення стану імунопрофілактики, єдина електронна база даних (електронний реєстр лікарів та пацієнтів) в рамках eHealth має безліч переваг як для батьків та лікарів, так і для держави. В перспективі, батьки матимуть інформацію про термін наступного щеплення, а педіатр зможе бути в курсі всіх щеплень «підзвітної» йому дитини. Але як швидко можна очікувати даних змін в медицині?

На думку Ольги Стефанишиної, для цього потрібно приблизно 2 роки.

Втім, як пояснив Юрій Бугай, перший програмний продукт має побачити світ вже цього року. Система повинна стати доступною на базовому рівні, для того, щоб кожен лікар зміг вписати своїх пацієнтів в загальну базу E-Health. Система буде містити дані про освіту, досвід та місце роботи лікаря та інше. Це дозволить у майбутньому орієнтуватися, з ким краще укладати договір.

Запустити систему E-Health в повному обсязі планується за три роки. Згодом система буде включати в себе не тільки базу лікарів та пацієнтів, а також єдину загальну базу ліків, які є в наявності, перелік вакансій лікарів по всій Україні, медичні записи про пацієнтів і багато іншого. З часом зручність доступу до інформації, в тому числі про щеплення для дитини, буде на зовсім іншому рівні. Запустивши інструменти eHealth, необхідні для запуску реформи первинної ланки цього року, ми плануємо перейти до збереження базової медичної інформації (в тому числі про щеплення) в електронному вигляді вже наступного року.

На думку Тимофія Бадікова, важливим кроком для покращення стану імунізації є створення та запуск МОЗ електронної карти вакцин. Зараз на карті, яка також розміщена на сайті bzv.org.ua, доступна інформація про наявність вакцин для обов’язкових профілактичних щеплень в цілому в регіоні. «Але щоб цей інструмент став максимально ефективним,  пропонуємо МОЗ України якнайшвидше забезпечити деталізацію даних по лікувальним закладам», - наголосив Т.Бадіков.

Чи є приклад досвіду провідних країн світу, щодо впровадження системи e-Helth та позитивних наслідків для імунопрофілактики для населення?

За словами Юрія Бугая, більшість розвинутих країн мають той чи інший рівень електронізації сфери охорони здоров’я. З тих досвідів, з якими ми активно ознайомилися, найцікавішими для нас були досвід Вірменії, Естонії, Литви та Хорватії. Ці країни мають не лише досить розвинутий рівень електронізації, але і подібні стартові позиції, з якими ці країни переходили до запуску процесу електронізації. В той же час, ми поки не зосереджували нашу увагу саме на питанні імунопрофілактики, оскільки до внесення пацієнтських медичних даних ми плануємо перейти у 2018 році.

Чи допоможе система e-Helth відображати статистику нещеплених пацієнтів?

Як наголосила Ольга Стефанишина, кожен пацієнт буде мати електронну картку, яка міститиме всю інформацію про здоров’я пацієнта, включаючи історію щеплень. Ця інформація буде доступна пацієнту, а також його лікарю.

Буде корисним передбачити можливість акумулювати інформацію щодо рівня щеплень в зашифрованому форматі, щоб відображати загальну статистику, але не розкривати персональні дані про пацієнтів.

«Згідно із загально обраною політикою України у напрямку ЄС, враховуємо чинні рекомендації ЄС з “Керівництва з мінімального/невичерпного резюме даних пацієнта електронного обміну відповідно до транскордонної Директиви 2011/24/ЄС” в реєстрі даних про пацієнта буде міститись інформація про зроблені йому щеплення – тип та дату, що автоматично відображатиме статистику про кількість не щеплених громадян», - додав Юрій Бугай.

Для довідки:

ВООЗ визначає E-Health як безпечне та економічно обґрунтоване використання інформаційних та комунікаційних технологій у сфері охорони здоров’я, включаючи надання медичної допомоги, організацію нагляду за здоров’ям населення, медичну освіту, поширення знань, навичок та результатів досліджень.

Електронізація сфери охорони здоров’я означає, що вся медична інформація про пацієнта зберігається в електронному вигляді. Лікар та пацієнт можуть проводити online діагностику та консультації. Пацієнти отримують можливість через мобільні додатки відстежувати інформацію про своє здоров’я, наявність медичних препаратів, а лікарі – отримувати статистичну інформацію та проходити online курси. До того ж, лікарі не витрачають час на заповнення паперів, а натомість приділяють більше уваги пацієнтам.