Як досягти європейського рівня імунізації

Прес-конференція з нагоди Українського тижня імунізації

24 квітня 2017 року відбулася прес-конференція «Як досягти європейського рівня імунізації». Захід присвячений початку Українського тижня імунізації, що триває 24-30 квітня.

Ініціатор проведення заходу – ГО «Батьки за вакцинацію» при підтримці Ротарі в Україні.

Особливістю прес-конференції стало те, що в ній взяли участь не лише представники ЗМІ, але й батьки, які мали можливість ставити питання спікерам - представникам ВООЗ, МОЗ та громадських організацій.

За останніми офіційними даними, рівень вакцинації дітей в Україні залишається найнижчим серед усіх європейських країн та одним з найнижчих в світі. Це призводить до високих ризиків поширення інфекційних захворювань та створює критичну загрозу для загального стану здоров'я населення країни. Українське суспільство потребує більшої обізнаності щодо проблематики вакцинації.

«Від дифтерії в Україні щеплено менше 50% дітей за повної відсутності ліків для лікування цієї хвороби» - підкреслив дитячий лікар Євген Комаровський, який відкрив прес-конференцію. Він додав, що при відсутності колективного імунітету (коли щеплені 95% населення), кожна людина - сама за себе. Тобто не варто сподіватися, що ваша нещеплена дитина буде захищена за рахунок інших, щеплених дітей. Реальною загрозою на сьогоднішній день Євген Комаровський назвав укривання статистики смертності від інфекцій, які можна попередити вакцинацією, зокрема, кору та кашлюку.

«Ми кликали сюди тих, хто дійсно відповідає за ситуацію з вакцинацією – Президента України, прем'єр-міністра, Генерального прокурора (яка, до речі, нам відповіла, що питання імунізації не входить в її компетенцію). Адже мова йде про життя мільонів людей. Але їх тут зараз немає», - додав Євген Комаровський.

Осана Сивак, заступник міністра охорони здоров'я України, висловила сподівання, що позитивна динаміка з охоплення щепленнями дозволить до кінця року наблизитися до 95%-го рівня.

«Станом на сьогодні маємо достатньо вакцин, укладаємо договори на вакцини які будуть влітку та будемо закупати вакцини для дітей, які не мали планових щеплень.

  • Станом на 2016 р. було 46% вакцинованих дітей при потребі 95%.
  • В цьому році охоплення щепленнями проти кору - 24,8%
  • Бцж - 21,6%
  • Гепатиту В – 19%
  • Поліо - 13,9%
  • АКДП - 13,2% (дані станом на кінець березня 2017 р.)»

Ольга Стефанишина, Голова БФ «Пацієнти України» зазначила, що вакцини – не та річ, яку можна виробити за один день, їх треба замовляти за 3-5 років. «Дякуючи міжнародним організаціям, зараз вакцини є. Але необхідно вже сьогодні заключати довгострокові контакти, щоб вчасно мати вакцини у 2019 році. Вона додала, що завдяки онлайн-сервісу eliki.in.ua, батьки можуть відстежувати наявність вакцин та контролювати, чи забезпечує ними їхній лікувальний заклад.

Ніязі Чакмак, Керівник групи «Укріплення Системи Імунізації» з Програми вакцино-попереджувальних захворювань та імунізації, Європейське Регіональне Бюро ВООЗ, наголосив, що за рекомендацією ВООЗ, МОЗ почало покращувати ситуацію з наявністю вакцин. Він підкреслив, що відновлення довіри українців до імунізації потребує часу. Представники ВООЗ зустрічаються з батьками та представниками медичної спільноти, щоб сприяти цьому процесу.

Головний дитячий імунолог м.Києва Федір Лапій закликав батьків та лікарів, які мають інформацію про куплені довідки про щеплення, скаржитися в Департамент охорони здоров'я та Генеральної прокуратури. Коментуючи вагання батьків щодо вакцинації, Федір Лапій додав, що питання довіри до вакцинації – це питання, перш за все, до лікарів: «Які б страхи у пацієнтів не виникали, лікар має вміти їх розвіяти. Тому стоїть питання про якість консультацій, які надає лікар».

Відповідачі на запитання батьків про те, де краще робити щеплення, головний епідеміолог МОЗ Ірина Колеснікова наголосила, що «Умови зберігання та використання вакцин для всіх однакові – і для державних, і для приватних медичних закладів.

«Центр громадського здоров'я звертає увагу всіх фахівців охорони здоров'я, насамперед первинної ланки, що сучасні вакцини для щеплення є безпечними та ефективними і здатні захистити кожну людину від інфекційних захворювань, ускладнення від яких можуть вартувати життя. Ми також закликаємо кожного громадянина, кожну матір та батька, як основну ланку, що може серйозно вплинути на ситуацію в країні, усвідомлювати та співставляти ризики і переваги вакцинації. Сьогодні ми здатні дати відповідь на будь-яке запитання і розвінчати будь-які міфи щодо вакцинації. Це наше завдання та наш пріоритет як сьогодні так і в подальшій роботі», - підкреслила Генеральний директор Центру громадського здоров'я МОЗ України професор Наталія Нізова. Вона додала, що медики не мають права працювати, якщо вони мають позицію протидії вакцинації.

Тимофій Бадиков, Голова правління ГО «Батьки за вакцинацію», підкреслив, що недостатньо просто бути мовчазним прибічником вакцинації. Адже є люди, які вагаються, потребують більше інформації про вакцинацію, і вони потрапляють під вплив тих, хто спеціально чи випадково розповсюджує неправдиву інформацію. Таким людям треба активно давати відсіч. «Що не робило МОЗ, місцева громада сама здатна вирішувати питання наявності та розподілу вакцин у регіоні», - додав він.

«Ротарі та партнери ведуть боротьбу з поліо близько 30 років. Україна стала єдиної країною в Європі, де стався спалах поліомієліту, тому що не було вакцинації»,- підкреслив Сергій Завадський, голова Національного комітету Поліо Плюс в Україні. «І ризик повторення спалаху досі залишається, тому що, не дивлячись на всі зусилля, немає охоплення 95% щепленнями проти поліо». Сергій Завадський закликав продовжувати вакцинувати своїх дітей та вакцинуватися самим та підтримувати організації, які діють на підтримку імунізації.

Довідкова інформація:

Головна мета ініціативи «Український тиждень імунізації» - привернути увагу населення до цієї теми та інформувати про вакцинацію як найбільш ефективний інструмент захисту від інфекційних хвороб та важливу умову збереження національної безпеки країни.

Ініціатор проведення Українського тижня імунізації – ГО «Батьки за вакцинацію». Партнери – Ротарі в Україні, Міністерство охорони здоров'я України, ДУ «Центр громадського здоров'я МОЗ України», ГО «Українська Академія Педіатрії», EuroMD, Маркетінговий холдинг OSDirect, сервіс пошуку лікаря Doc.ua, сервіс likarni.com, проект Зростай малюк, ГО «Інфекційний контроль в Україні».

Громадська організація «Батьки за вакцинацію» об'єднує свідомих батьків, які відповідально ставляться до здоров'я дітей та розуміють значення вакцинації у формуванні імунітету кожної людини. Головною метою Організації є попередження інфекційних хвороб через забезпечення загальної доступності імунізації.

З моменту створення організації (лютий 2016 р.):

  • Організовано та проведено більше 50 зустрічей для батьків з лікарями по всій країні;
  • Організація бере участь в експертних зустрічах та у конференціях, семінарах для дитячих лікарів та тематичних вуличних акціях.

За ініціативи організації створені та видані:

  • Буклети з Календарем профілактичних щеплень
  • Довідник «Відповіді на складні запитання батьків про вакцинацію» (наклад 5 тис. прим.)
  • Казка-розмальовка для дітей про щеплення «Чарівна парасолька» (наклад 5 тис. прим.)

Інформаційно-роз'яснювальні матеріали розповсюджуються членами та волонтерами організації під час зустрічей з батьками, особистого спілкування та через лікарів.

Партнерство з однодумцями

  • Головний партнер організації з початку її створення – Ротарі в Україні;
  • Налагоджена співпраця та партнерські відносини з близько 300 лікарями з усієї України, Українською Академією педіатрії, державними та приватними клініками, мережами аптек;
  • Представників організації включено до робочої групи МОЗ з підготовки загальнодержавної програми імунізації на наступні 3-5 років; а також до складу Координаційної ради МОЗ з питань впровадження електронної охорони здоров'я та Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики.
  • Інформацію про організацію розміщено на обкладинці обмінної карти вагітної жінки, що видається проектом «Зростай малюк» (наклад 350 тис. прим.).