Наслідки інсульту: запобігти можливо!

29 жовтня у світі відзначають День боротьби з інсультом. Близько 140 000 випадків інсультів реєструється у нашій державі щороку. Із них 40% закінчуються летально протягом 30 діб від початку захворювання. 50% людей зазнають інвалідизації та втрачають можливість жити повноцінним життям.

Загалом в Україні від інсультів помирає удвічі більше людей, ніж у країнах Західної Європи. Щоб привернути увагу до цієї проблеми, актуалізувати тему боротьби з інсультами в українському суспільстві Українська асоціація боротьби з інсультом провела інформаційну кампанію «Впізнай інсульт», спрямовану на підвищення обізнаності про перші ознаки інсульту.

В Києві, у вестибюлі станції метро Золоті Ворота відбувся креативний перфоманс, який наголошував на тому, що інсульт – серйозна проблема у нашому суспільстві, хоча, на жаль, українці мало обізнані про цей стан. Але головна мета мистецької частини заходу була дещо більш практичною – навчити впізнавати інсульт за першими ознаками. Адже якщо пацієнт отримає медичну допомогу протягом 4,5 годин, він має шанси повернутися до повноцінного життя.

Після перфомансу відбувся прес-брифінг на цю тему, котрий пройшов за участю відомих спікерів – заступника міністра охорони здоров’я України Олександра Лінчевського, відомого нейрохірурга, доктора медичних наук, президента ГО «Українська асоціація боротьби з інсультом» Миколи Поліщука, невролога, кандидат медичних наук, заслуженого лікаря України Юрія Фломіна, а також пацієнта, котрий пережив інсульт, Романа Шведа.