Супержінкам присвячується…

Наталя Коцабин, акушер-гінеколог, репродуктолог, медичний генетик клініки репродуктивної медицини “Дамія”(м. Івано-Франківськ)

Напередодні Дня матері згадала, як муза Квентіна Тарантіно, Ума Турман говорила, що на власному досвіді переконалася: кожна працююча мати- супержінка. І дітям, і дорослим подобаються супергерої, особливо коли вони реальні та рятують світ 365 днів в році)

Сучасна тенденція України: більшість жінок відкладає “супергеройство” материнства до 30-річного віку. Дехто спочатку робить кар’єру до 40-ка.У частини жінок спочатку не складається особисте життя, а коли приходить готовність стати мамою, починає давати збій фізіологія та гормональний фон. Оваріальний резерв у жінок величезний, однак все частіше спостерігається його передчасне виснаження. І що тоді, здаватися? Супержінки не здаються, вони діють!

Найпростіша порада від репродуктолога: сьогодення дозволяє поєднювати материнство та професійну діяльність. Тому чим швидше жінка планує вагітність, тим краще. Оптимальний вік для першої вагітності – діапазон 20-30 років.

Наступна порада: якщо життя складається таким чином, що до 30-34 років немає достойного батька майбутньої дитини, кріоконсервуйте власні молоді яйцеклітини на перспективу. Це легше, ніж потім відновлювати фертильність.

Однак, якщо проблема непліддя наздогнала десь ближче до середини життєвого шляху, не впадайте у відчай. Оваріальний резерв до певної мірі можна коректувати. Репродуктологи застосовують гормональні препарати з різноманітних груп. Дехто бачить позитивний ефект андрогенів на оваріальний запас. Також застосовують гормон росту (соматотропін)для збільшення кількості та покращення якості ооцитів. Ми на базі клініки активізували ріст фолікулів за допомогою збагаченої тромбоцитарної плазми, що містить різноманітні факторо росту. Невелика вибірка пацієнток не дозволяє наразі робити кінцеві висновки. Потрібно індивідуально підбирати різні методики та схеми стимуляції. Ми, наприклад, крім класичної стимуляції застосовуємо так званий японський протокол з накопиченням отриманих ембріонів та переносом у кріопротоколі. В окремих випадках практикуємо стимуляцію в лютеїнову фазу або шанхайський протокол – подвійну стимуляцію в фолікулярну та лютеїнову фази.

Не забуваємо, що якісна діагностика дозволяє вчасно виявити проблему та в деяких випадках обійтися без застосування допоміжних репродуктивних технологій.

Кожна жінка приходить в цей світ, щоб потенційно подарувати нове життя. Комусь це дається з легкістю, а для когось стає справжнім випробовуванням на міцність. Колектив клініки “Дамія” вітає молодих мам, матусь з великим досвідом або тих, хто тільки планує вагітність. Будьте здорові та успішні!