Марія Малачинська: мої цілі – це мрії з дедлайнами

Наближається наше професійне свято, День медичного працівника, яке лікарі різних галузей відзначатимуть 16 червня.

Ви знаєте, що цього року свято відбудеться в 26 раз?! Більше чверті століття у пострадянських країнах пацієнти згадують тих, хто допоміг у важку для здоров’я хвилину. Цього року Департамент охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації на чолі з директором Іриною Микичак оголосив народне голосування за звання найкращого з кращих фахівців. До 12.06.19 включно можна проголосувати за посиланням

https://www.facebook.com/iryna.mykychak/posts/2327368427302268

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdpyoNy21MxWohe5CQeuoIW_wlO30s4EUVTb6cFOakDLdfPLQ/formResponse

Чому варта проголосувати саме за наших лікарів та заклад в цілому?

Я, керівник Львівського обласного центру репродуктивного здоров’я населення, акушер-гінеколог та репродуктолог, черговий раз згадую, з чого розпочинала діяльність в клініці. З дитинства чітко знала, що хочу стати лікарем, а коли прийшла в центр на Короленка, як його називають львів’яни, то відчула, що разом з колегами зможу удосконалити надання акушерсько-гінекологічної допомоги в напрямку репродуктивного здоров’я. Як людина непосидюча та амбітна,помітила за собою, що мої мрії плавно переходять в цілі на найближче майбутнє) Поступово ми робили ремонт, встановлювали необхідне обладнання та отримували новий досвід. З 2012 року ввели електронні карти пацієнтів, що на той час було диковинкою для комунальних закладів. Шлях був непростим, але за останні п’ять років я бачу позитивні зміни. Моя робота – це не лише місце праці, це мій другий дім та джерело натхнення для управлінських експериментів) Коли все вдається, то настає справжнє свято медиків! Повірте, воно в нас буває дуже часто!

При впровадженні хірургії одного дня практично ночували на роботі, все розмірковували, вдасться чи ні запустити операційну?! За допомогою обладнання фірми “Карл Шторц” ендоскопісти у всьому світі проводять гістерорезектоскопії. Ми також поступово оновлюємо операційну найсучаснішим обладнанням відповідно до потреб. Зараз з нетерпінням чекаємо на новий операційний стіл за кошти субвенції з обласної скарбнички. Наш центр виграв конкурс проектів місцевого розвитку-2019 в галузі охорони здоров’я. Буквально днями також згадували з Вереснюк Наталею, як їздили обирати постіль та предмети декору для палат денного перебування, щоб пацієнтки почували себе комфортно, як вдома.

Ну і яка репродуктологія без допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ). Внутрішньоматкові інсемінації робимо досить давно, але плануємо найближчим часом розпочати проведення програм запліднення ін вітро (ЕКЗ) за бюджетні кошти. Наразі трохи більше 400 бюджетних програм ЕКЗ, що були проведені, та народження 171 дитини на цілу Україну явно замало для задовільнення потреб сімей з непліддям в анамнезі.

Не люблю використовувати середні показники, за якими не проглядається особистість пацієнта,але в даному випадку вони є дуже показовими.Сумарний коефіцієнт народжуваності -середня кількість дітей, народжених середньостатистичною жінкою впродовж життя у Львівській області залишається стабільно низьким і становить лише 1,49 дитини. Слід взяти до уваги, що для простого відтворення населення даний показник має становити 2,2-2,3 дитини.

Через високу вартість послуг та стимулюючих препаратів подружжя не можуть собі дозволити поведення лікування в приватних спеціалізованих закладах. І це на фоні погіршення демографічної ситуації, яка спостерігається останні роки. Внаслідок провалля народжуваності в 90-ті ми маємо значне зниження показників народжуваності малюків.

В Україні з 2015 року чисельність народжень знизилась на 11,6%, а число народжених у розрахунку на 1000 осіб - з 10,8 до 9,6.

Сьогодні зростає цінність кожного народження, а збереження репродуктивного здоров’я потенційних матерів та батьків стає національним пріоритетом для відтворення людського потенціалу України.

Крім того, після початку медичної реформи ми наголошуємо не лише на необхідності впровадження технологій та правильності лікування. Не забуваємо, що ми розробляємо смарт-медицину, зручну для всіх- як для пацієнтів, так і для медиків. З одного боку мова йде про patient experience – комплекс заходів для забезпечення комфорту, щоб людина в принципі не відчувала себе в напрузі та стресі, перебуваючи в лікарні.Про пацієнторієнтованість, тобто ефективну комунікацію з пацієнтами через усі можливі канали комунікації. З іншої сторони, я завжди наголошую, що ми допомагаємо та лікуємо, а не просто надаємо послуги. Ставитися до лікарів як до обслуговуючого персоналу, нав’язувати власне бачення проблеми на основі інформації, отриманої в інтернеті, є проявом неповаги до спеціалістів. Фахівець не є суворим батьком або вчителем і не є продацем медичних послуг. Мають скластися відкриті партнерські стосунки та довіра між обома сторонами лікувального процесу. Тоді не потрібно буде чекати професійного свята, щоб потиснути один одному руку та сказати:” Дякую!”

Зі святом, дорогі колеги! Без задоволених пацієнтів не існує успішного лікаря!