Що таке гестаційний діабет і чому він розвивається?

Що таке гестаційний діабет і чому він розвивається?

Гестаційний діабет – стан, коли під час вагітності рівень глюкози в крові надзвичайно високий через те, що організм виробляє стійкість до інсуліну. Без відповідного лікування цей стан є загрозливим для вагітної і плоду.

Важливо розуміти, що призводить до розвитку гестаційного діабету та способи його лікування.

Ознаки гестаційного діабету зазвичай починаються у другому триместрі приблизно на 20–24-му тижні вагітності. Зазвичай лікар призначає відповідний аналіз між 24 і 28 тижнями вагітності, оскільки надмірний рівень глюкози в крові може спричинити ускладнення для вагітної та їх майбутньої дитини. Ось чому важливо, щоб гестаційний діабет був діагностований вчасно.

Рівень цукру в крові зазвичай повертається до нормального рівня після народження дитини, хоча у 50% вагітних, які страждають на гестаційний діабет, у майбутньому може розвинутися діабет 2 типу.

Що викликає гестаційний діабет?

Гестаційний діабет - це стан, коли в організмі знижена толерантність до глюкози.

Вони все ще виробляють інсулін, але цей інсулін вже не діє для зниження рівня цукру в крові. Інсулін, як і потрібно, виробляється, проте він більше не ефективний для зниження рівня цукру у крові. Гормони, що виділяються із плаценти, впливають на те, наскільки добре інсулін може зберігати глюкозу в жирових і м'язових клітинах, тому рівень глюкози в крові підвищується. Тому, усі жінки під час вагітності відчувають інсулінорезистентність. Зазвичай організм здатен виробляти додатковий інсулін для компенсації інсулінорезистентності, проте при гестаційному діабеті не виробляється достатньо інсуліну, щоб подолати цей стан.

Симптоми гестаційного діабету

Зазвичай гестаційний діабет немає жодних проявів, але запідозрити його наявність можна помітивши деякі симптоми, а саме:

  • посилене відчуття спраги
  • відвідування туалету частіше ніж зазвичай.

Загалом, якщо жінка під час вагітності помічає певні симптоми, які викликають у неї навіть незначне занепокоєння, слід обов’язково проконсультуватись із лікарем, що спостерігає за вагітністю. Перебіг вагітності у всіх різний, але якщо виникають хвилювання, звернення до лікаря зменшить рівень стурбованості.

Лікування гестаційного діабету

Метою лікування гестаційного діабету є стабілізація рівня глюкози в крові, як правило, шляхом зміни способу життя. Американська діабетична асоціація (ADA) рекомендує здорову дієту для контроль рівня глюкози в крові. Вагітні в цілому повинні прагнути до добового споживання: 175 г вуглеводів 71 г білку (мінімальна кількість) та 28 г клітковини.

Також, після діагностики гестаційного діабету слід обмежити споживання насичених жирів та взагалі уникати трансжирів.

Здорова дієта при цукровому діабеті включає: продукти з високим вмістом клітковини, такі як цільнозернові макарони або коричневий хліб риба або птиця замість жирного та переробленого м’яса, велика кількість овочів і цілих фруктів несолоні горіхи, насіння та бобові. Слід уникати солодощів або продуктів з високим вмістом цукру.

Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) радять відстежувати, що вони їдять, підраховувати, скільки вуглеводів вони їдять, та застосовувати "метод тарілки", що включає наповнення половини обідньої тарілки некрохмалистими овочами.

Фізична активність

Регулярні фізичні навантаження - ще одна важлива складова управління рівнем глюкози в крові. Важливо, щоб вагітна розмовляла зі своїм лікарем перед збільшенням фізичного навантаження.

Лікарські препарати

Коли зміни способу життя не дають результатів, лікарі можуть призначити ліки, щоб тримати рівень глюкози в крові під контролем. Ці ліки можуть включати інсулін. За даними Американської діабетичної асоціації, лікар рекомендуватиме вагітній контролювати рівень глюкози в крові протягом усієї вагітності. Якщо призначений інсулін, можливо, доведеться частіше вимірювати рівень глюкози в крові, щоб переконатися, що доза правильна і залишається ефективною.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/gestational-diabetes#diagnosis