Медичні міфи про алергію

Медичні міфи про алергію

Алергія - це незвична надзвичайно сильна імунна відповідь, що викликається певним алергеном. Симптоми алергії часто включають свербіж в очах, утруднене дихання та чхання. Для багатьох людей алергічні реакції викликають багато незручностей та неприємностей, але для декого вона може навіть загрожувати життю.

За підрахунками Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC), до 60 мільйонів людей щороку відчувають симптоми алергії. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), близько 20% людей у всьому світі хворіють на алергію.

За оцінками експертів, кількість хворих на алергію невпинно зростає і пов'язане це зі зміною погодних умов і збільшенням цвітіння пилкових рослин. Враховуючи поширеність даного захворювання, виникає багато міфів, про які йтиметься далі.

1. Алергія розвивається лише у дітей

Один із найпоширеніших міфів, що на алергію хворіють тільки діти і з досягненням повноліття алергія зникає. Це неправда. Наприклад, одне з досліджень розглядало поширеність харчової алергії у 40 443 дорослих в США. На момент опитування 10,8% учасників мали харчову алергію. Автори виявили, що приблизно у половини цих осіб з харчовою алергією принаймні одна з харчових алергій розвинулася в зрілому віці.

2. Лікування алергії не існує

Загалом, найкращий спосіб мінімізувати алергічні реакції - це уникати алергенів, будь то певна їжа, пилок чи тварини. Ліків від алергії не існує, однак певні методи лікування можуть ефективно зменшити симптоми. Наприклад, протинабрякові засоби можуть полегшити закладеність носа, а антигістамінні препарати та назальні стероїдні спреї можуть ефективно усувати симптоми алергії. Крім того, зменшити алергію може допомогти імунотерапія алергенами. Вчені американського коледжу алергії, астми та імунології стверджують: «Імунотерапія передбачає введення поступово зростаючих доз алергену, на який у людини є алергія. Поступове збільшення дози алергену призводить до того, що імунна система стає менш чутливою до речовини, ймовірно, спричиняючи вироблення «блокуючого» антитіла, яке зменшує симптоми алергії, коли організм зустрінеться із алергеном в майбутньому».

3. Харчова алергія та харчова непереносимість одне і те саме

Це неправда: харчова алергія та харчова непереносимість бувають різними. Коли у когось виникає харчова алергія, вона зумовлена роботою імунної системи, і пов’язана з дією імуноглобуліну Е (IgE). Під час IgE-опосередкованої імунної відповіді, IgE зв'язується з рецепторами певних клітин, включаючи тучні клітини та базофіли. Потім ці клітини виробляють гістамін та інші сполуки, викликаючи дуже швидку появу симптомів. З іншого боку, непереносимість не стосується імунної системи, і симптоми з’являються повільніше.

4. Алергія – це на все життя

На щастя, це міф. Хоча деякі алергії зберігаються протягом усього життя, інші можуть просто зникати з віком. Але чи зменшиться алергія з часом, залежить від алергену. Автори огляду про харчову алергію пояснюють: "Хоча більшість дітей" переростають "алергію на молоко, яйця, сою та пшеницю, алергія на арахіс, горіхи дерев, рибу та молюски часто триває все життя".

5. Алергія на арахіс найсерйозніша

Незважаючи на те, що алергія на арахіс дуже поширена і безсумнівно, може бути небезпечною, не існує способу класифікувати ступінь тяжкості алергії. Деякі люди можуть мати лише легку реакцію на арахіс, але у інших він може спричинити анафілаксію. Хоча певні продукти харчування, такі як горіхи, молюски та яйця, є причиною більшості алергій, практично будь-яка їжа може викликати алергічну реакцію. Тяжкість реакції залежить від імунної системи людини.

6. Застуда та алергія – одне і те саме

Хоча застуда та алергія можуть мати схожі симптоми, включаючи закладеність носа та нежить, вони різні. Симптоми застуди викликані імунною реакцією на віруси, тоді як алергія - це імунна реакція на алерген. Інша важлива відмінність полягає в тому, що застуда, як правило, триває приблизно 1-2 тижні, тоді як алергія в деяких випадках може тривати все життя.

7. Короткошерсті коти та собаки не викликають алергії

Це не правда. Деякі породи собак і котів у деяких людей можуть рідше викликати алергію. Проте, слід зазначити, що алергія не викликається шерстю тварини - її викликають відмерлі клітини шкіри (лупа), слина та сеча. Крім того, як пояснює Американська академія алергії, астми та імунології (AAAAI), «шерсть домашніх тварин може збирати пилок, спори цвілі та інші алергени на відкритому повітрі».

8. Існують гіпоалергенні породи тварин

Багато людей вважають, що певні породи котів та собак є «гіпоалергенними», тобто вони не викликають алергії. Однак це міф. Як пояснює AAAAI: «Всупереч поширеній думці, справді« гіпоалергенних порід »собак чи котів не існує. На алергічну лупу у котів і собак не впливає довжина шерсті чи її відсутність".

9. Постійне спілкування з тваринами зменшує алергію

Існує загальноприйнята теорія, згідно з якою, якщо людина, яка страждає алергією на тварин, проводить час із цим типом тварин, алергія поступово зменшується. Але це не так. Насправді, деякі власники домашніх тварин з часом можуть відчути симптоми алергії на своїх домашніх улюбленців. Але, якщо домашніх тварин заносять додому, коли діти маленькі, у них може бути менше шансів на розвиток алергії на цих тварин із віком.

10. Алергія – це не серйозною

На щастя, для багатьох людей алергія хоч і викликає багато незручностей, але не є небезпечною. Однак для деяких людей алергічна реакція може завершитися анафілаксією - реакцією, що загрожує життю. Під час цієї реакції в організм виділяється велика кількість гістаміну, що викликає запальну реакцію. Симптомами можуть бути утруднене дихання, задуха, біль у животі та судоми, діарея, занепокоєння, набряки ніг, рук, губ, очей, а іноді і статевих органів, втрата свідомості. Навіть алергія, яку можна вважати відносно незначною, наприклад, сезонна алергія, може викликати значні проблеми. Сінна лихоманка може призвести до зниження якості сну і, отже, денної сонливості. У свою чергу, це ускладнюю зосередженість уваги на роботі, збільшуючи ризик прогулів або нещасних випадків на виробництві. Одне з досліджень, проведених у 2012 р. досліджувало вплив полінозу на «якість життя, пов’язану зі здоров’ям» у 616 учасників. Вони дійшли висновку, що сінна лихоманка " погіршує продуктивність праці", навіть більше ніж гіпертонія та діабет 2 типу. Ще одне дослідження, 2009 року, досліджувало більш широкі наслідки сезонної алергії, роблячи висновок, що сінна лихоманка «має значний негативний вплив на статеві функції і може призвести до порушень сну та втоми».

11. Квіти викликають поліноз

Як не дивно, але це міф. Сінна лихоманка, або алергічний риніт, спричиняється пилком. Квіти, як правило, виробляють велику кількість пилку, але його збирають комахи, а от пилок трав і дерев значно легший за структурою, може літати у повітрі і викликати поліноз.

Алергія є дуже поширеним захворюванням, а її симптоми варіюються від відносно незначних до небезпечних для життя. І хоча досі немає ліків від алергії, вчені продовжують свій шлях відкриттів. Одного разу вони, безсумнівно, знайдуть спосіб її здолати.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/medical-myths-all-about-allergies#Summary