Спокойнее, когда рядом… (укр)

Спокойнее, когда рядом… (укр)

Літо — пора подорожей і відпусток. І саме на цей період припадає найбільша кількість інфекційних діарей. Це пов’язано із недотриманням правил особистої гігієни, вживанням недоброякісних та недостатньо термічно оброблених продуктів,

Літо — пора подорожей і відпусток. І саме на цей період припадає найбільша кількість інфекційних діарей. Це пов’язано із недотриманням правил особистої гігієни, вживанням недоброякісних та недостатньо термічно оброблених продуктів, некип’яченої води та з багатьма іншими чинниками. Щоб забезпечити спокійний відпочинок, необхідно мати при собі лікарські засоби для надання першої допомоги. Звичайно, дільничний терапевт, сімейний лікар та педіатр повинен рекомендувати своїм пацієнтам, які будуть перебувати у віддалених від медичних та аптечних закладів регіонах, взяти з собою найбільш ефективні та безпечні ліки, дати рекомендації щодо їх застосування.

На сьогодні на фармацевтичному ринку є найбезпечніший для пацієнта протимікробний препарат Ніфуроксазид, який застосовується для етіотропного лікування інфекційно-запальних хвороб кишечнику. Це представник кишкових антисептиків (що діють місцево в кишечнику) із групи нітрофуранів. Препарат забезпечує антисептичну дію виключно в просвіті кишечнику та не проявляє загальнотоксичної дії на макроорганізм, виводиться із організму виключно з калом. До Ніфуроксазиду чутливі сальмонели, шигели, стрептококи, стафілококи, протей, холерний вібріон та інші. У середньотерапевтичних дозах препарат діє бактеріостатично, у більш високих — бактерицидно.

Переваги Ніфуроксазиду перед іншими препаратами:

  • високий терапевтичний ефект уже з перших годин лікування;
  • широкий спектр протимікробної активності;
  • відсутність токсичного впливу на організм хворого;
  • максимальне збереження нормальної мікрофлори в кишечнику;
  • можливість лікування хворих практично всіх вікових груп, починаючи з двомісячного віку.

Препарат не зумовлює розвитку резистентних штамів патогенних мікроорганізмів і завжди залишається ефективним, не спричинює перехресної стійкості з іншими протимікробними препаратами, що дозволяє, за необхідності, призначати його в комплексній терапії з системними препаратами (при генералізованих інфекціях).

Зверніть увагу: при кишкових інфекціях вірусного генезу Ніфуроксазид запобігає розвитку бактеріальної суперінфекції.

Препарат випускається в зручних для пацієнтів лікарських формах: це мікронізована суспензія з приємним банановим запахом та солодким смаком і таблетки, вкриті оболонкою.

При яких хворобах рекомендується Ніфуроксазид?

Це, в першу чергу, харчові токсикоінфекції, спричинені такими збудниками, як сальмонели, шигели, а також штамами-мутантами бактерій, які важко діагностуються та викликають діарею невизначеної етіології. Ці захворювання нерідко потребують лікування, спрямованого на боротьбу зі збудником хвороби. Тому раціональну стартову етіотропну терапію легких та середньотяжких форм кишкових інфекцій рекомендується почати саме з Ніфуроксазиду, а при тяжких інфекціях призначити системні препарати.

Препарат доступний за ціною, його завжди можна придбати в найближчій аптеці.

Чи є якісь застереження щодо застосування Ніфуроксазиду? Препарат добре переноситься, побічні ефекти проявляються дуже рідко і вони обумовлені індивідуальною гіперчутливістю до діючої або допоміжних речовин. У таких випадках препарат слід відмінити. У поодиноких випадках хворі відмічають незначний біль у животі, диспептичні розлади. Ці симптоми швидко зникають, не потребуючи ні спеціального лікування, ні відміни препарату. Слід попередити хворого, що під час лікування Ніфуроксазидом не можна вживати алкогольні напої, тому що інколи виникає почервоніння шкіри, відчуття жару у верхній частині тулуба та інші небажані симптоми.

Протипоказаннями до застосування Ніфуроксазиду є алергія на похідні нітрофурану. Суспензія не призначається дітям до двомісячного віку, а також пацієнтам із природженими ферментопатіями (зокрема, дефіцитом ферментів, що розщеплюють сахарозу).

Більш детальна інформація викладена в Інструкції з медичного застосування препарату, її можна отримати також у представництві Гродзиського ФЗ «Польфа» за телефоном: (044) 236-59-72.