19 способів позбутися від жирної шкіри

19 способів позбутися від жирної шкіри

Жирна шкіра – результат надмірного вироблення шкірного сала потовими залозами. Декілька домашніх засобів, корекція способу життя та за потреби лікування, можуть допомогти зменшити появи жирної шкіри.

Прочитайте далі, щоб дізнатись про деякі методи зменшення жирності шкіри. Також ви дізнаєтесь, коли слід звернутися за допомогою до лікаря.

Методи, що допоможуть зменшити жирність шкіри

Існує безліч способів зменшити появи жирної шкіри. Деякі з них можна застосовувати в домашніх умовах, а інші - більш лікувальними.

Ці методи включають:

1. Регулярне очищення

Вмивання обличчя ніжним миючим засобом без мила, зі збалансованим рН, щоранку та ввечері - а також після тренування - має вирішальне значення для підтримки чистоти, здорової шкіри.

Важливо вибирати ніжні, пінисті засоби для очищення обличчя. Жорсткі миючі засоби розчиняють не тільки косметику, жир і бруд, що зібралися на поверхні шкіри, але і ліпіди шкіри, порушуючи тим самим ліпідний бар'єр і викликаючи ще більшу виробку шкірного сала.

2. Обмеження вживання алкоголю

Хронічне вживання алкоголю може пошкодити судини і призвести до збільшення судин і сальних залоз, що також збільшує пори шкіри.

3. Використання продуктів саліцилової кислоти

М’яке відлущування, в ідеалі, щотижня використовуючи пілінг на хімічній основі, такий як саліцилова кислота, може допомогти видалити мертві клітини шкіри, надлишки жиру та інші залишки з поверхні шкіри.

Нанесіть відлущуючі засоби м’якими, дрібними круговими рухами приблизно на 30 секунд або за допомогою теплої води.

4. Використання промокальних папірців або лікувальних подушечок

Лікувальні подушечки та промокальні папірці зазвичай можуть допомогти всмоктувати надлишки жиру з поверхні шкіри.

Акуратно притисніть їх до шкіри протягом декількох секунд і використовуйте нову подушеку, коли переходите до нової ділянки шкіри.

5. Регулярно зволожувати

Деякі люди думають, що зволожуючі креми збільшують кількість шкірного жиру або закупорюють пори, але безмасляні некомедогенні зволожувальні засоби допомагають підтримувати шкіру у зволоженому стані.

Шукайте денні зволожуючі креми з SPF 30 або вище, які містять оксид цинку та діоксид титану. Для особливо жирної шкіри спробуйте використовувати на ніч зволожуючий засіб у вигляді сироватки або гелю.

6. Використання маски для обличчя

Хоча наукові дані доказовості ефективності обмежені, люди використовують різноманітні рослинні або натуральні продукти для зменшення надлишку жиру на шкірі. Можна включити багато цих продуктів у домашні маски.

Згідно з останніми дослідженнями, деякі найбільш вивчені та рекомендовані маски для зменшення жирності шкіри включають глину та петрушку.

Глина - особливо зелена глина - має кілька косметичних цілей, включаючи поглинання та видалення бруду і шкірного сала із шкіри обличчя. Глина також допомагає тонізувати шкіру.

Петрушка містить суміш вітамінів та мінералів, які допомагають контролювати вироблення шкірного сала. Маски, що містять близько 4% порошку петрушки, можуть бути ефективними для контролю надлишку шкірного сала.

7. Вживання продуктів із зеленим чаєм

Антиоксидантні поліфеноли у зеленому чаї можуть допомогти лікувати різні захворювання шкіри, включаючи жирну шкіру. Хоча необхідні додаткові дослідження, один із оглядів 2017 року показав, що поліфеноли в зеленому чаї можуть зменшити секрецію шкірного сала.

Спробуйте застосувати зволожуючі креми, тонери або скористатися засобами для очищення обличчя з 3% екстрактом зеленого чаю.

8. Внесення змін у дієту

Американська академія дерматології припускає, що продукти з високим глікемічним індексомм можуть стимулювати запалення та вироблення шкірного сала, оскільки вони швидко підвищують рівень цукру в крові.

Тому люди з жирною шкірою повинні намагатися зосередитися на вживанні їжі з низьким глікемічним індексом, наприклад:

  • свіжі овочі
  • свіжі фрукти в помірній кількості
  • квасоля та горох
  • цільнозернові крупи та злаки

Коров’яче молоко, враховуючи його глікемічний індекс, може також спровокувати появу прищів через запальні шляхи. Це, в свою чергу, призводить до закупорки пір.

9. Зменшення стресу

Дослідники знають, що стрес може спровокувати вивільнення гормонів, які допомагають виробляти шкірне сало. Спробуйте мінімізувати стресові ситуації, використовуючи такі методи, як:

  • йога
  • медитація
  • уникання нікотину або алкоголю
  • якісний відпочинок
  • достатнє вживання воли

10. Використання мінеральних засобів по догляду

Безмасляні та косметичні засоби на водній або мінеральній основі рідше забивають пори. Використання засобів, що не містять тальк, також може допомогти прибрати надлишки шкірного сала.

11. Зняття макіяжу перед сном

Коли людина залишає макіяж на ніч, це може закупорити пори і подразнити шкіру. Завжди знімайте макіяж перед сном, використовуючи ніжний засіб із збалансованим pH. Не забувайте обережно витирати обличчя сухою чистою тканиною.

12. Використання звукового миючого засобу

Використання очищувальних засобів із звуковою щіткою може забезпечити більш глибоке очищення та відлущування, що може допомогти зменшити надлишок шкірного сала.

В одному огляді 2019 року було зроблено висновок, що звукові очищуючі засоби можуть запропонувати щадний, ефективний спосіб видалення бруду, не видаляючи при цьому занадто багато шкірного сала.

13. Використання продуктів з ретиноїдами

Хоча необхідні додаткові дослідження, є нформація, що деякі похідні вітаміну А, які називаються ретиноїдами - зокрема, третиноїн і тазаротен - зменшують вміст пір і вироблення шкірного сала.

Це рецептурні продукти, тому їх застосування може порекомендувати тільки лікар-дерматолог після ретельного обстеження.

14. Використання продуктів з ніацинамідом

Ніацинамід, похідне вітаміну В3, може допомогти зменшити швидкість виведення шкірного сала і зменшити прояви жирної шкіри.

Згідно з одним оглядом 2017 року, 100 людей, які застосовували місцеві препарати з 2% ніацинамідом, відмітили значне зниження рівня вироблення шкірного сала після 2–4 тижнів використання.

15. Використання продуктів з L-карнітином

Деякі дослідження показують, що L-карнітин, амінокислота, яку організм виробляє для розщеплення жирних кислот, може сприяти покращенню зовнішнього вигляду жирної шкіри.

16. Застосування ізотретиноїну

Одне з більш ранніх дослідженнь показало, що ізотретиноїн, пероральний ретиноїд, зменшує вироблення шкірного сала на 90% протягом 6 тижнів. Отже, ізотретиноїн може бути ефективним засобом лікування важкого акне.

17. Гормональна терапія

Гормональні ліки, такі як антиандрогени, можуть бути ефективними для зменшення вироблення шкірного сала. В одному з досліджень дерматологи використовували спіронолактон для лікування жирної шкіри у жінок. Вони виявили, що їх шкіра виробляє менше шкірного сала. Інші дослідження також виявили, що ципротерону ацетат зменшує вироблення шкірного сала у жінок.

Таке лікування також може призначити виключно лікар.

18. Прийом оральних контрацептивів

Пероральні контрацептиви можуть допомогти збалансувати гормони, які можуть спричинити надлишкове утворення олії. Зокрема, естроген зменшує вироблення шкірного сала. Однак варто зазначити, що деякі типи прогестину, які людина може приймати разом з естрогеном, насправді можуть збільшити вироблення шкірного сала. Тому люди повинні обговорити даний варіант лікування з лікарем.

19. Ін’єкцій ботоксу

Ін’єкції ботулотоксину (ботокс) зменшують вироблення шкірного сала. Ін’єкції можуть дати результати протягом тижня, але людині може знадобитися лікування кожні кілька тижнів або місяців, щоб зберегти результати.