Етапи загоєння екземи, причини та методи лікування

Етапи загоєння екземи, причини та методи лікування

Екзема - це захворювання, яке деякі люди переростають, а інші хворіють на нього у зрілому віці. Найпоширеніший тип відомий як атопічний дерматит.

Зазвичай екзема спричиняє запалення, шорохуватість, тріщини та свербіж шкіри. Також на поверхні шкіри можуть з’являтися пухирі.

Багато факторів можуть спровокувати атопічний дерматит, такі як певна їжа, дим, мило, ароматизатори та пилок. У цій статті розглядається екзема, її причини та симптоми, а також те, як довго може тривати цей стан. Також розглядаються деякі заходи та методи домашнього догляду, які можуть полегшити симптоми екземи.

Екзема може розвинутися в будь-який час протягом життя людини, хоча у більшості вона розвивається до 5-річного віку.

Екзема також може виникнути вперше у зрілому віці, 25% дорослих повідомляють про появу у них симптомів екземи. Загалом, стан з часом змінюється, симптоми можуть погіршуватись, покращуватись або зникати. Згідно з останніми дослідженнями, 60% дітей, у яких розвивається атопічна екзема, не матимуть подальших ознак стану в підлітковому віці. Хоча ліків від екземи не існує, виявлення та уникнення подразників, що викликають спалахи, може допомогти впоратися з нею. Крім того, домашні методи лікування та ліки можуть зменшити симптоми.

Що викликає екзему?

Хоча лікарі не визначили, що саме викликає екзему, дослідження показують, що це може бути комбінація генів та тригерів. Наприклад, за даними Американської академії алергії, астми та імунології, гени, успадковані від батьків, можуть спричинити сухість шкіри, а мутації гена, який регулює філагрін, викликають екзему від помірної до важкої форми приблизно у третини осіб.

Філагрін - це білок, який допомагає підтримувати захисний бар’єр на верхньому шарі шкіри. Фактори навколишнього середовища також можуть спровокувати екзему. Ці фактори можуть включати подразники або алергени, які можуть спричинити алергічну або подразнюючу реакцію у деяких людей. Такі речовини можуть включати:

  • миючі засоби;
  • мило;
  • пилок;
  • тваринна лупа;
  • пилові кліщі
  • сигаретний дим;
  • мікроби;
  • певні продукти;
  • рівень гормонів у жінок.

Екзема людини може проявлятися на різних стадіях, включаючи:

Легку: це стан, коли людина помічає симптоми екземи, які можуть проявлятися як висип, який починає свербіти.

Помірну: це стан перебуває між гострою та хронічною стадіями. Свербіж може зменшитися, але шкіра може лущиться, тріскатися або червоніти. Важку: На цій стадії симптоми екземи можуть тривати кілька місяців і довше. Свербіж може бути інтенсивним, тоді як висипання можуть охоплювати більшу ділянку шкіри.

Алергічний контактний дерматит може бути хронічним, хоча частіше протікає гостро.

Види екземи

За даними Американської академії дерматологічних асоціацій, існує сім типів екземи, які наведені нижче.

Атопічний дерматит

Атопічний дерматит зазвичай розвивається, у віці до 5 років. Симптомами можуть бути свербіж шкіри та хворобливі висипання, що заважають спати.

Контактний дерматит

Контактний дерматит - це реакція шкіри на подразник або алерген. Симптоми включають свербіж шкіри, висип, а іноді і пухирі. Оскільки люди стикаються з тисячами можливих подразників у своєму повсякденному житті, точне визначення може бути складним завданням. Поширеними збудниками алергічного контактного дерматиту є нікель та ароматизатори.

Дисгідротична екзема

Дисгідротична екзема утворює невеликі сверблячі пухирі на стопах і кистях, які можуть тривати 3–4 тижні. Загальними причинами є засоби особистої гігієни, такі як мило або шампунь.

Нейродерміт

Нейродерміт починається з розвитку одного або двох сверблячих ділянок, які часто з’являються на нозі, руці, паху, волосистій частині голови або задній частині шиї. Свербіж настільки інтенсивний, що може розбудити людину від сну, впливаючи на якість її життя. Цей стан часто розвивається під час стресового періоду в житті людини.

Застійний дерматит

Застійний дерматит - це поширений тип екземи, який зазвичай розвивається на гомілках людей із зниженим кровотоком.

Нуммулярна екзема

Нуммулярна екзема також відома як дискоїдний дерматит або дискоїдна екзема. Симптомами є монетоподібні рожево-червоні лускаті бляшки, які можуть виглядати схожими на інші типи екземи, але мають іншу форму. Спочатку ураження крихітні, але потім збільшуються і зливаються.

Екзема рук

При екземі рук шкіра товста, суха і луската з хворобливими кровоточивими тріщинами. Визначення подразників або алергічних факторів відіграє важливу роль у розробці стратегій лікування.

Лікування та ліки

Кілька методів можуть допомогти в лікуванні екземи, починаючи від домашнього догляду, закінчуючи рецептурними кремами та медичними процедурами.

Домашні процедури

Домашні процедури мають на меті зменшити вплив подразників на людину та запобігти подальшому пошкодженню шкіри. Американська академія алергії пропонує кілька рекомендацій:

  • прання нового одягу перед його носінням;
  • носіння зручного одягу;
  • приймати душ відразу після купання у морі або басейні, щоб змити хімікати з пляжів або басейнів;

Якщо у людини є алергія на пилових кліщів, симптоми екземи можуть посилитися, якщо вони вдихають ці організми. Оскільки пилові кліщі можуть мешкати в подушках, матрацах та килимах, важливо регулярно мити поверхні та матеріали, щоб підтримувати їх у чистоті.

Крім того, інколи симптоми екземи можуть посилюватись після вживання певної їжі. Алергія на продукти може погіршити екзему у маленьких дітей, але це рідко спостерігається у дорослих.

Терапія мокрим обгортанням: передбачає замочування шкіри у воді протягом 15 хвилин, а потім висушування. Після цього людина наносить протизапальний препарат на уражену ділянку і покриває її мокрою пов’язкою.

Також рекомендоване використання:

  • зволожуючих кремів;
  • стероїдів у формі кремів, лосьйонів або мазей, щоб допомогти зменшити запалення;
  • імуномодуляторів;
  • антигістамінних препаратів;
  • біологічні препаратів, що можуть зменшити запалення.

Окрім вищезазначених процедур, також може допомогти фототерапія або світлотерапія, яка передбачає використання ультрафіолету для зменшення симптомів екземи.

Коли звертатися до лікаря

Якщо у людини є симптоми екземи, вона може проконсультуватися зі своїм лікарем для отримання діагнозу та лікування. Оскільки не існує конкретного тесту на визначення екземи, лікар може запитати про сімейну історію людини, включаючи алергію, астму чи сінну лихоманку.

Патч-тест також може допомогти визначити контактний дерматит.

Висновок

Екзема – це шкірне захворювання, на яке людина може захворіти у будь-якому віці. Найпоширеніший тип називається атопічним дерматитом. Лікування екземи може включати домашні засоби, різноманітні креми та емульсії, а також зміну способу життя. Проте метод лікування може призначити тільки лікар після ретельного огляду.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/