Мокнуча екзема: симптоми, причини і лікування

Мокнуча екзема: симптоми, причини і лікування

Мокнуча екзема не є специфічною формою екземи. Скоріш це ускладнення екземи через інфекцію, що потрапляє на шкіру для якої характерне виникнення пухирців, що наповнені рідиною.

Людина може заразитися інфекцією, якщо бактерії потрапляють у відкриту рану у місці де є висип від екземи. Ця ділянка може запалюватися, і з пухирів може витікати прозора рідина або рідина солом'яного кольору, яка зволожує шкіру і в кінцевому підсумку утворює сухий твердий шар.

Що таке мокнуча екзема?

Мокнуча екзема може розвинутися, якщо у людини виникла інфекція шкіри, при її пошкодженні, наприклад, коли людина дряпає уражену ділянку. Таким чином в організм потрапляють мікроорганізми, такі як бактерії, віруси або грибки.

Екзема - це загальний термін для ряду шкірних захворювань, через які шкіра червоніє, свербить та запалюється. Це поширена проблема, яка зачіпає велику кількість людей.

Існує кілька видів екземи, серед яких:

Атопічний дерматит - найпоширеніший тип екземи.

Контактний дерматит, що виникає через вплив подразника або алергена, таких як лупа тварин або пилові кліщі.

Дисгідропічна екзема, коли на руках і ногах з’являються невеликі пухирці, наповнені рідиною.

Нейродерміт – стан, що викликає сильний свербіж на одній або двох ділянках шкіри.

Нуммулярна екзема - тип екземи, що також називається дискоїдною екземою, що викликає розвиток певних круглих плям.

Застійний дерматит - стан пов’язаний з застоєм крові в ногах, коли порушкється циркуляція крові. Це викликає запалення, виразки та свербіж на гомілках.

У людини може бути кілька видів екземи. Кожен тип може мати різні тригери та вимагати різного лікування.

Які симптоми мокнучої екземи?

Якщо на враженій екземою шкірі виникає інфекція лікування може бути довшим і складнішим. Саме тому, дуже важливо проконсультуватися з лікарем або дерматологом, якщо підозрі на виникнення мокнучої екземи.

Симптоми мокнучої екземи включають:

  • відкриті ранки;
  • відчуття печіння;
  • інтенсивний свербіж;
  • білі пухирі або жовті пустули.

Якщо важкій формі, людина також може відчувати:

  • озноб або гарячу;
  • біль;
  • втому;
  • набряклі лімфатичні вузли на шиї або у паху.

Що викликає мокнучу екзему?

Різні мікроорганізми можуть викликати виникнення мокнучої екземою, включаючи бактерії, віруси та грибки. Відомо,що екзема викликає свербіж шкіри і якщо людина подряпає вражену ділянку, шкіра пошкоджується, пропускаючи мікроорганізми, що і призводить до зараження. Без лікування цей стан може мати важкі наслідки.

Лікування

Хоча лікування, яке могло би назавжди позбавити від екземи не існує, людина може полегшити симптоми за допомогою різних варіантів лікування. Місцеві стероїди можуть боротися із запаленням, але вони можуть спричинити витончення шкіри та негативно впливати на імунну систему. Лікарі можуть також призначати місцеві антибіотики, протизапальні препарати або спеціальні креми.

Іноді лікарі можуть призначати імунодепресанти, щоб зменшити реакцію імунної системи на алергени, які можуть спричинити певні типи екземи. Ці препарати включають циклоспорин та метотрексат, але вони можуть викликати побічні ефекти. Нарешті, нещодавнє дослідження припускає, що новий препарат під назвою етокімаб може бути ефективним для поліпшення симптомів атопічного дерматиту.

Чи можна запобігти екземі?

Залежно від причини екземи, можливо, можна запобігти загостренню уникаючи впливу подразників та алергенів, а також за допомогою дотримання певної дієти.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/weeping-eczema#prevention