Як часто людина повинна мити волосся?

Як часто людина повинна мити волосся?

Для багатьох людей миття волосся є частиною їх повсякденної гігієни. Однак, як часто людині потрібно мити волосся, може змінюватися. У цій статті ми розглянемо, як часто людина повинна мити волосся залежно від певних факторів.

Людям з жирним волоссям або тим, хто щоденно користується засобами по догляду за волоссям слід миття волосся раз на 1-2 дні. Люди з сухим або кучерявим волоссям можуть його мити рідше.

Варто зазначити, немає однозначної відповіді для всіх людей, як часто вони повинні мити волосся немає. Декому доводиться мити голову щодня через те, що волосся стає жирним та брудним, а іншим достатньо раз на тиждень.

Американська асоціація дерматологів (AAD) запевняє, що людина може мить голову тоді, коли вважає за необхідне, оскільки різний тип волосся потребує різного догляду. Слід також відмітити, що у міру старіння, шкіра голови виробляє менше жиру. В результаті, з віком людина може мити волосся значно рідше.

Як визначити, коли потрібно мити волосся

Оскільки у всіх різні типи волосся, узагальнити, коли людині слід мити волосся, досить важко. Однак є ознаки того, коли це потрібно робити. До них відносяться:

  • матовий, маслянистий вигляд волосся;
  • волосся виглядає брудним і тьмяним;
  • на вигляд шкіра голови має помітне накопичення шкірного сала.

Окрім того, людям з жирним волоссям або тим, хто регулярно користується засобами для вкладання волосся (гель, пінка, лак для волосся), ймовірно, доведеться мити їх частіше, ніж людям з більш сухим волоссям або тим, хто не використовує засоби для укладки волосся.

Чи повинна людина мити волосся щодня?

Згідно результатів дослідження 2017 р., частота миття волосся залежить від різних факторів, включаючи:

  • довжину волосся;
  • індивідуальні уподобання;

Автори також стверджують, що регулярне миття волосся за допомогою якісного шампуню не завдає шкоди волоссю, тому немає обмежень щодо того, як часто людина може мити волосся, особливо якщо користуватись кондиціонером. Вчені також стверджують, що часте використання шампуню не шкодить росту волосся.

Які фактори можуть вплинути на частоту миття волосся?

Щоб правильно відповісти на це питання слід врахувати наступні фактори:

  • Тип шкіри. Якщо шкіру і волосся можна віднести до нормального типу (не надто жирні і не надто сухі), то, ймовірно, мити голову необхідно один або два рази на тиждень. Якщо ж у вас жирний тип шкіри, то слід робити це трохи частіше.
  • Текстура волосся. Цей фактор впливає на те, як швидко шкірне сало поширюється від коренів по всій довжині. Жорстке або кучеряве волосся уповільнюють цей процес, тому їх власникам може знадобитися всього одне миття в тиждень. З іншого боку, люди з тонкими прямими волоссям змушені мити голову двічі на тиждень або навіть частіше.
  • Стиль. Ще одна річ, яку слід враховувати, - це зачіска. Існують різні рекомендації для коротких і довгих стрижок, а також фарбованого волосся.

Альтернативи шампуню

Існує кілька альтернатив використання шампуню, які людина може спробувати. Ці продукти можуть допомогти запобігти висиханню шкіри голови або пошкодженню волосся. Деякі поширені варіанти включають:

  • Безсульфатний шампунь: багато шампунів містять сульфати, які можуть пошкодити волосся і висушити шкіру голови. Слід звернути увагу на натуральні шампуні, а також засоби без вмісту сульфатів.
  • Сухий шампунь: сухий шампунь може допомогти людям з жирним або тонким волоссям збільшити час між миттям. Однак до вибору такого засобу слід підходити уважно і відповідально, адже продукт неналежної якості може викликати подразнення шкіри голови та інші неприємні відчуття.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-often-to-wash-hair#overwashing