На прийомі у юриста

На прийомі у юриста

Яка тривалість робочого дня у лікарів вузьких спеціалізацій, які працюють у поліклініках і ведуть лише амбулаторний прийом? В. Кравчук, м. Вінниця. Відповідно до Постанови № 2499 Ради Народних Комісарів СРСР від 11.12.1940 року

Консультант: З. В. Шепелєва, правовий інспектор ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я

Яка тривалість робочого дня у лікарів вузьких спеціалізацій, які працюють у поліклініках і ведуть лише амбулаторний прийом?

В. Кравчук, м. Вінниця.

Відповідно до Постанови № 2499 Ради Народних Комісарів СРСР від 11.12.1940 року «Про тривалість робочого дня медичних працівників» встановлено скорочений робочий день 6,5 або 5,5 години при шестиденному робочому тижні (відповідно, 7 годин 42 хвилини та 6 годин 36 хвилин при п’ятиденному тижні). Постанова знайшла підтвердження в ст. 51 Кодексу законів про працю України.

Робочий день тривалістю 5,5 години відповідно до додатку № 4 Постанови Ради Народних Комісарів встановлений:

  • лікарям амбулаторно-поліклінічних установ, які зайняті виключно амбулаторним прийомом хворих;
  • лікарям лікарсько-трудових експертиз та лікарсько-консультаційних комісій (МСЕК);
  • лікарям стоматологам (за винятком стоматологів-хірургів стаціонарів);
  • зубним лікарям та зубним лікарям-протезистам;
  • медперсоналу, який протягом усього робочого часу працює на медичних генераторах УВЧ потужністю 200 Вт.

За роз’ясненням Міністерства охорони здоров’я виключно амбулаторним прийомом займаються лікарі-консультанти.

Лікарям лікарень, диспансерів, поліклінік, які згідно з функціональними обов’язками зайняті виключно амбулаторним прийомом хворих, встановлюється робочий день тривалістю 5,5 години. Якщо у функціональні обов’язки, скажімо, офтальмолога, отоларинголога, невропатолога чи іншого спеціаліста входить лише ведення амбулаторного прийому хворих, то такі лікарі мають право на робочий день тривалістю 5,5 години. Але, як правило, в їхні обов’язки, крім ведення амбулаторного прийому хворих, входить обслуговування хворих на дому, робота з диспансерною групою хворих, проведення санітарно-освітньої та іншої роботи. Тому тривалість їх робочого дня має становити 6,5 години. Якщо в правилах внутрішнього трудового розпорядку та в колективному договорі установи для них будуть виділені певні дні тижня, коли ці лікарі будуть зайняті виключно амбулаторним прийомом хворих, то відповідно в ті дні тривалість їх робочого часу має становити 5,5 години, а решта днів тижня — 6,5 години. У такому випадку економіст установи повинен розрахувати індивідуальну норму тривалості робочого тижня.

Яким чином проводиться оплата праці за чергування в стаціонарі?

О. Ємець, м. Київ.

Заклади охорони здоров’я, які мають стаціонари, належать до безперервно діючих закладів, медична допомога в яких надається цілодобово. Чергування в стаціонарах здійснюється за рахунок місячної та понад місячної норми робочого часу працівника. Робочий час медичних працівників рахується помісячно. Чергування в межах місячної норми робочого часу здійснюється штатними працівниками за рахунок зменшення тривалості змін протягом місяця. Якщо чергування здійснювалось у робочі дні згідно з графіком роботи в межах місячної норми робочого часу, то додаткова оплата (понад посадовий оклад) не проводиться.

Чергування за графіком у вихідний та святковий день у межах місячної норми робочого часу може компенсуватися за згодою сторін наданням іншого дня відпочинку або в розмірі одинарної годинної ставки зверх окладу (статті 72, 107 Кодексу законів про працю України). Лікарі та середній медичний персонал можуть залучатися за їх згодою до чергувань понад місячну норму робочого часу без займання штатних посад з оплатою з фонду оплати праці. У цьому разі оплата роботи, яка виконується в робочі дні тижня, проводиться в одинарному розмірі понад оклад, а у вихідний день за графіком, святковий чи неробочий день — у розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад (статті 106, 107 КЗпП України).

За чергування в нічний час проводиться додаткова оплата в розмірі 35 відсотків годинної тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час. Нічним вважається час з 10 годин вечора до 6 години ранку. У разі продовження працівником роботи внаслідок неявки працівника, якого замінює, до моменту закінчення зміни та неможливості замінити його іншим працівником оплата проводиться за фактично відпрацьовані години.

Чергування понад місячну норму робочого часу не є сумісництвом.

Як оплачується щорічна відпустка логопеда, що працює за сумісництвом (оплачується відпустка повністю чи тільки половина, а друга її частина — за свій рахунок)? Відпустка 56 календарних днів.

Л. Горбачова, м. Миколаїв.

При роботі за сумісництвом відпустка надається тієї тривалості, яка визначена посадою, яку працівник обіймає за сумісництвом.

Якщо ви працюєте за сумісництвом на 0,5 ставки, то відпустка повинна надаватися вам повної тривалості, але оплачується вона із вашого фактичного заробітку за сумісництвом, тобто із 0,5 ставки.

Чи враховано в розмір мінімальної заробітної плати підвищення на 10% місячного окладу прибиральниць, котрі використовують у роботі дезінфікуючі засоби та прибирають туалети?

О. Матюхіна, м. Глухів, Сумська обл.

Відповідно до статті 3 Закону України «Про оплату праці» до мінімальної заробітної плати включаються всі, передбачені умовами оплати праці доплати, надбавки, премії та інші виплати, крім доплат за роботу в надурочний час, у важких, шкідливих умовах праці, на роботах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров’я, а також премій до ювілейних дат, за винаходи та раціоналізаторські пропозиції, матеріальної допомоги.

Підвищення окладу за застосування дезінфікуючих засобів у розмірі 10% установлено за роботу в шкідливих умовах праці і виплачується понад розмір мінімальної заробітної плати.