Офіційно

Офіційно

Поліщук Микола Єфремович — заслужений діяч науки і техніки України (1994), член-кореспондент АМН України (травматологія, 04.1997), доктор медичних наук (1986, тема дисертації — «Забій головного мозку в осіб різного віку»), професор (1991), завідувач кафедри нейрохірургії Київської медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика (07.1993), головний нейрохірург УОЗ м. Києва (1985), керівник відділу спінальної патології Інституту нейрохірургії ім. А. П. Ромоданова АМНУ, голова філії нейрохірургів м. Києва (1985).

На пленарному засіданні Верховної Ради Президентом України Віктором Ющенком за згодою Парламенту та за поданням прем’єр-міністра України 4 лютого 2005 року міністром охорони здоров’я України призначено Поліщука Миколу Єфремовича.

Народний депутат України 4-го скликання з 04.2002 року по виборчому округу № 214 м. Київа, висунутий виборчим блоком політичних партій «Блок Віктора Ющенка «Наша Україна», голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства (2002-2005). 
Народився 2 травня 1944 року. У 1969 році закінчив медичний факультет Ужгородського університету. Учень академіка А.П. Ромоданова, професора Г.П. Педаченка. Автор близько 300 наукових робіт, 13 монографій, 18 винаходів, 63 рацпропозицій. Керівник 32 кандидатських та 2 докторських дисертацій. Нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого V ст. (05.2004).

* * *

Народні депутати схвалили в першому читанні зміни до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я». Законопроектом пропонується внести зміни до чинного законодавства, у відповідності до яких медичні і фармацевтичні працівники, які проживають у селищах міського типу, матимуть право на безплатне користування квартирою з опаленням і освітленням. Обговорюючи цю ініціативу, народні депутати відзначали, що нині медична та фармацевтична праця у селищах міського типу не є популярною. Схвалення законопроекту стимулюватиме медичних та фармацевтичних працівників у селищах міського типу, що у свою чергу сприятиме підвищенню якості та ефективності надання фахових послуг.

* * *

Наприкінці січня заступник міністра охорони здоров’я України Володимир Загородній провів робочу зустріч із представниками Місії Світового банку, які перебували в Україні. Під час зустрічі обговорено питання про стан упровадження інвестиційних проектів, зокрема «Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні». Володимир Загородній, який є керівником зазначеного проекту, котрий впроваджується за кошти позики Світового банку і привертає пильну увагу української та міжнародної спільноти, зауважив: «Ми зацікавлені у забезпеченні відкритості та прозорості його впровадження, щоб інформація про проект та стан його реалізації була доступна громадськості».
Заступник міністра поінформував гостей, що проблема туберкульозу та ВІЛ/СНІДу є пріоритетною для сфери охорони здоров’я України. Про увагу уряду до цих питань не на словах, а на ділі говорить збільшення фінансування державних програм. Наприклад, зазначив він, якщо в 2003 році фінансування Національної програми боротьби з ВІЛ/СНІДом становило 13 млн. 664 тис. грн., то на 2005 рік заплановано його збільшення до 34 млн. 198 тис. Володимир Загородній наголосив, що попри труднощі на першому етапі впровадження проекту українська сторона спромоглася увійти в «нормальний графік роботи». Було зазначено, що на сьогодні підготовлено документацію на закупівлю майже на 20 мільйонів доларів США, що становить третину всього кошторису проекту. Щодо координації дій, то МОЗ об’єднує зусилля всіх державних, міжнародних, громадських організацій.