Користь кавуна для здоров'я

Користь кавуна для здоров'я

Приємний червоний колір кавуна обумовлений високим вмістом антиоксиданту лікопіну. Дослідження показують, що лікопін здатний знижувати ризик розвитку злоякісних пухлин і цукрового діабету.

Кавун також містить більше цієї поживної речовини, ніж будь-які інші фрукти або овочі – навіть більше, ніж помідори. Щоб отримати побільше лікопіну, вибирайте кавун з яскраво-червоною м'якоттю, а не з жовтою або помаранчевою. І чим спілішим буде кавун, тим краще. Крім того, кавуни без кісточок, як правило, містить більше лікопіну, ніж ті, в яких є насіння.

Захист від сонця

Деякі пігменти допомагають рослинам захищатися від надмірного сонячного опромінення. Як не дивно, вживання таких рослин в їжу може також захистити і шкіру людини – у всякому разі, хоча б трохи. Лікопін в кавуні може знизити ймовірність отримання сонячних опіків. Однак такі властивості кавуна не є дуже вираженими, тому продовжуйте щодня використовувати сонцезахисний крем широкого спектру з показником SPF 30 або вище (SPF – Sun Protection Factor, тобто сонцезахисний фактор засобу).

Здорове серце

Кавун багатий на амінокислоту, яка зветься цитрулін – вона покращує кровообіг і може знижувати артеріальний тиск. Лікопін також дуже корисний для серця. Дослідження показують, що його споживання може знизити ризик розвитку інфаркту міокарда. Звичайно, на здоров'я вашого серця впливає весь ваш спосіб життя в сукупності. Тому переконайтеся, що ви також достатньо тренуєтеся, не палите, обмежуєте кількість насичених жирів в своєму раціоні і дотримуєтесь порад свого лікаря.

Захищає ваші суглоби

Кавун містить натуральний пігмент бета-криптоксантин, який може захистити ваші суглоби від запалення. Деякі дослідження показують, що з часом це може знизити ймовірність розвитку ревматоїдного артриту.

Користь для очей

Одна порція кавуна забезпечує вам більше 30% денної норми вітаміну А. Це поживна речовина є дуже важливою для підтримання здоров'я ваших очей. Їжа – кращий спосіб отримати всі вітаміни і мінерали, яких потребує ваш організм.

Природна гідратація організму

Соковитий кавун на 92% складається з води, тому це простий спосіб допомогти собі уникнути зневоднення. Кожна клітина вашого організму потребує води. Навіть невеликий дефіцит води в організмі може викликати млявість. Якщо ви дійсно зневоднені, ця проблема може стати настільки серйозною, що вам доведеться поповнювати запас рідини в організмі за допомогою внутрішньовенних інфузій.

Заспокоює шкіру

Вітаміни А, В6 і С в кавуні допомагають вашій шкірі залишатися гладкою та еластичною. Це пояснюється тим, що кавун містить багато води, крім того, м'якоть кавуна відмінно підходить для маски для обличчя. Змішайте 1 столову ложку соку кавуна з такою ж кількістю грецького йогурту. Нанесіть на обличчя і залиште на 10 хвилин, щоб покращити стан сухої і тьмяної шкіри. Далі слід змити маску.

Задовольняє потребу в солодкому без загрози ожиріння

Чашка морозива (240 мл) містить приблизно 300 калорій. А з такою ж кількістю кавуна в ваш організм надійде всього 40 калорій. І на відміну від багатьох інших десертів, кавун не містить жирів, в ньому майже немає холестерину і він не містить натрію. Крім того, вода в ньому допоможе вам довше залишатися ситим. Щоб зробити легкий заморожений десерт, подрібніть трохи кавуна в блендері, додайте в нього трохи соку лайма і помістіть цю масу в морозильну камеру, поки вона не затвердіє.

Підвищує ефективність занять спортом

Високий вміст води в кавуні, антиоксиданти і амінокислоти підвищують ефективність тренувань. У м'якоті кавуна також багато калію - речовини, яка зменшує ризик виникнення судом при фізичних навантаженнях. Після тренування варто також випити кавуновий сік. Це запобіжить виникненню болю в м'язах, якщо тільки тренування не було занадто інтенсивним.

Не підвищує рівень цукру в крові

Ви намагаєтеся підтримувати постійний рівень глюкози в крові? Вам пощастило. Кавун має значення глікемічного індексу (GI) 80 – приблизно стільки ж, скільки миска кукурудзяних пластівців. Але в м'якоті кавуна мало вуглеводів. Це означає, що його глікемічне навантаження (швидкість проникнення в кров і кількість виробленої глюкози) становить всього 5. Це дозволяє насолоджуватися кавуном, не побоюючись гіперглікемії!

Легко перетравлюється

Якщо у вас є проблеми з травленням, такі як хвороба Крона або виразковий коліт, список того, що не можна їсти під час загострення хвороби, може бути довгим. Але ви маєте повне право помістити кавун в список дозволених продуктів. Його ніжна м'якоть легко засвоюється навіть запаленою кишкою. (Тільки не їжте шкірку або насіння, якщо вам потрібно обмежити кількість клітковини).

Що буде, якщо я випадково з'їм насіння кавуна?

У дитинстві вам, можливо, говорили, що, якщо ви проковтнете насіння кавуна, воно проросте у вас в животі. Неправда! Адже в вашому шлунку немає сонячного світла або ґрунту, а також в ньому міститься багато шлункової кислоти. Зараз в продажу часто можна зустріти кавуни, які взагалі не містять «кісточок», тобто, насіння. Але якщо ви все ж випадково проковтнути кавунове насіннячко не варто хвилюватися. Насіння кавуна насправді містить багато поживних речовин!

Як правильно вибрати кавун

Вибирайте кавун без вм'ятин, подряпин і без ділянок з гниллю на поверхні. Шукайте плід з жовтою, а не білою плямою на нижній частині. Це сигнал про те, що він дозрів. Соковитий, стиглий і готовий до вживання кавун здається важким для свого розміру. При постукуванні по його поверхні виникає дзвінкий звук – наче ви вдаряєте по порожньому предмету.

Як правильно нарізати кавун і зберігати його нарізаним

Ретельно вимийте кавун, перш ніж нарізати його. Ніж також повинен бути абсолютно чистим, щоб всередину кавуна не потрапили мікроби. Хоча кавун найбільш смачний безпосередньо після його розрізання, його нарізані скибки можна зберігати в холодильнику до 5 днів. Нарізані шматки можна також заморозити. Після відтавання заморожений кавун можна використовувати для приготування смузі.

Не варто обмежувати себе лише самою скибочкою кавуна

Скибочка свіжого кавуна сама по собі має прекрасний смак, але кавун можна також використовувати для приготування й інших страв. Наприклад, нарізаний на шматочки кавун разом з кубиками сиру фета можна помістити зверху будь-якого салату. Шматочками кавуна також можна прикрасити піцу, додавши їх на кожен її шматок разом з йогуртом, м'ятою, подрібненим обсмаженим мигдалем і будь-якими свіжими ягодами. І ніколи не викидайте кавунове насіння! Трохи обсмажте його на оливковій олії з морською сіллю – і ви отримаєте дуже смачну (і корисну) легку закуску.

Джерело:

https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-of-watermelon