ТОП-14 продуктів харчування, найбільш корисних и найбільш шкідливих для печінки

ТОП-14 продуктів харчування, найбільш корисних и найбільш шкідливих для печінки

Здоров'я печінки безпосередньо залежить від продуктів, які ми вживаємо в своєму щоденному раціоні. Саме тому, правильне харчування - запорука здоров'я та довголіття. А які продукти найбільш корисні для печінки ви дізнаєтеся далі.

Вівсяні пластівці

Продукти з великим вмістом клітковини здатні покращувати функції печінки. Хочете розпочати день з такої їжі? Спробуйте вівсяну кашу. Дослідження свідчать, що це може допомогти вам позбавитись від зайвої ваги та жиру в області живота, що є хорошим способом профілактики захворювань печінки.

Утримуйтесь від споживання жирної їжі

Картопля фрі та гамбургери – поганий вибір для збереження здоров’я печінки. Наявність у раціоні харчування надто великої кількості продуктів з високим вмістом насичених жирів може ускладнити роботу печінки. З часом це може призвести до запалення, що, в свою чергу, може спричинити заміщення печінкових дольок сполучною тканиною, відоме як цироз. Тож наступного разу, коли ви будете стояти у черзі до вікна видачі у автокафе, подумайте про те, щоб замовити більш корисну їжу.

Броколі

Якщо ви хочете зберегти свою печінку здоровою, регулярно додавайте у свій раціон багато овочів. Броколі може стати частиною такої стратегії. Деякі дослідники стверджують, що ця хрумка їжа здатна захистити вас від неалкогольної жирової хвороби печінки. Якщо броколі на пару виглядає занадто неапетитною, подрібніть її на шматочки і додайте до страви мелений мигдаль, сушену журавлину та заправку з оливковою олією, оцтом та спеціями. Також дуже смачною є броколі, підсмажена з часником та дрібкою бальзамічного оцту.

Кава

Якщо ви не здатні прожити й дня без кави, вам, можливо, буде приємно дізнатися, що звичка пити каву може мати певні позитивні наслідки для вашої печінки. Дослідження показують, що вживання двох-трьох чашок цього ароматного напою на день може захистити печінку від пошкоджень, спричинених занадто великою кількістю алкоголю або нездоровим харчуванням. Деякі дослідження також припускають, що регулярне вживання кави може знизити ризик розвитку раку печінки.

Зменшіть споживання цукру

Занадто велика кількість солодощів у раціоні може негативно вплинути на вашу печінку. Це викликане тим, що частина функцій цього органу полягає в перетворенні цукру в жир. Якщо ви постійно споживаєте багато цукру, ваша печінка почне продукувати занадто багато жиру, який буде відкладатися у неналежних місцях. Зрештою, у вас можуть розвинутися жирові захворювання печінки. Тож зробіть приємне своїй печінці і споживайте солодощі лише час від часу.

Зелений чай

Зелений чай містить антиоксиданти, який називаються катехінами. Дослідження припускають, що катехіни здатні захистити від деяких форм раку, включаючи злоякісні пухлини печінки. Ви отримаєте більше катехінів, якщо самі будете заварювати чай і пити його гарячим. Холодний чай і готові до вживання зелені чаї мають значно нижчий вміст цих корисних сполук.

Вода

Одна з найкращих речей, які ви можете зробити для своєї печінки – це підтримувати здорову вагу. Візьміть собі за звичку пити воду замість солодких напоїв, таких як газовані напої або спортивні напої. Це значно знизить калорійність вашого раціону.

Мигдаль

Всі різновиди горіхів – і у першу чергу мигдаль – є прекрасними джерелами вітаміну Е, речовини, яке, на думку вчених, може допомогти захистити від неалкогольної жирової хвороби печінки. Мигдаль також є корисним для вашого серця, тому наступного разу, коли ви захочете перекусити, з’їжте жменю мигдалю. Або додавайте мигдаль у салати, яким він надає приємного хрускоту.

Обмежте споживання солі

Ваше тіло потребує солі – але, напевно, менше, аніж ви зазвичай отримуєте. Попередні дослідження свідчать про те, що дієта з високим вмістом натрію може призвести до фіброзу, який є першою стадією рубцювання печінки. Є кілька простих речей, які ви можете зробити, щоб зменшити споживання солі. Уникайте готових продуктів харчування, таких як бекон або копченина. Надавайте перевагу свіжим овочі перед консервованими. І, щоб позбавитись спокуси, взагалі приберіть сільничку зі столу.

Шпинат

Листова зелень шпинату містить потужний антиоксидант під назвою глутатіон, який може допомогти нормалізувати роботу печінки. До того ж шпинат дуже простий у приготуванні. Це чудова основа для салату на вечерю, також шпинат дуже смачний після підсмажування з часником і оливковою олією. Якщо шпинат починає в’янути, посипте його свіжозмеленим пармезаном.

Чорниця

У ягодах чорниці є корисні речовини (поліфеноли), що можуть допомогти захистити вас від неалкогольної жирової хвороби печінки, яка часто пов’язана з ожирінням і високим вмістом холестерину. Якщо чорниця вам не до вподоби, спробуйте інші продукти, багаті на поліфеноли, до яких можна віднести темний шоколад, оливки та сливи.

Споживайте алкоголь помірно

Надмірне вживання спиртних напоїв здатне призвести до пошкодження печінки. З часом це може призвести до цирозу. Навіть випадкове пияцтво – чотири умовні порції алкоголю за один прийом для жінок і п'ять для чоловіків – теж може бути шкідливим. Постарайтеся обмежити вживання алкоголю однією порцією на день, якщо ви жінка, або двома порціями на день, якщо ви чоловік (1 умовна порція алкоголю – це 360 мл пива світлих сортів, або 150 мл сухого вина, або 45 мл горілки чи коньяку).

Спеції та прянощі

Хочете одночасно захистити свою печінку та серце? Додайте до їжі трохи орегано (материнка звичайна), шавлії або розмарину. Вони є гарним джерелом корисних поліфенолів. Додатковий плюс: вони допомагають зменшити кількість солі у багатьох стравах. Варті уваги також кориця, порошок карі та кмин.

Зменшіть споживання готових харчових продуктів в упаковках

Наступного разу, коли ви відчуєте бажання перехопити що-небудь, не йдіть до торгового автомату для продажу картопляних чіпсів, а краще з’їжте щось більш корисне. Проблема з чіпсами та хлібобулочними виробами полягає в тому, що вони зазвичай містять надто багато цукру, солі і жирів. Зменшення споживання такої їжі – це відносно легкий спосіб дотримання принципу здорового харчування. Використовуйте також одну просту стратегію: беріть з собою на роботу пакуночок із здоровою їжею. Спробуйте яблуко з одноразовим пакетиком горіхового масла або стручковий горох чи невелику чашку хумусу.

Джерело

https://www.webmd.com/hepatitis/ss/slideshow-best-and-worst-foods-for-your-liver