Чи корисні прогулянки після їжі?

Чи корисні прогулянки після їжі?

В останні роки майже всі спеціалісти сфери охорони здоров’я радять робити коротку прогулянку після кожного прийому їжі.

Потенційна користь фізичних вправ має багато переваг для здоров’я. Сюди входить і ходьба після їжі, яка має деякі унікальні переваги.

Може покращити травлення

Основною потенційною перевагою, пов’язаною з ходьбою після їжі, є поліпшення травлення.

Рух тіла може допомогти травленню, стимулюючи роботу шлунку і кишечника, змушуючи їжу рухатися швидше.

Фактично було доведено, що ходьба запобігає таким захворюванням, як виразкова хвороба, печія, синдром подразненого кишечника (СПК), дивертикулярні захворювання, закрепи та рак прямої кишки.

Може допомогти контролювати рівень цукру в крові

Ще однією помітною перевагою ходьби після їжі є кращий контроль рівня цукру в крові.

Це особливо важливо для людей з діабетом 1 і 2 типу, оскільки фізичні вправи після їжі допомагають запобігти надмірним стрибкам рівня цукру в крові, зменшуючи тим самим кількість інсуліну.

Дослідження 2016 року, що було проведене серед людей з діабетом 2 типу показало, що для кращого контролю рівня цукру в крові легка ходьба протягом 10 хвилин після кожного прийому їжі має переваги перед ходьбою протягом 30 хвилин у будь-який інший час.

Може зменшити ризик серцевих захворювань

Протягом десятиліть фізична активність пов’язують із здоров’ям серця. А саме, регулярні фізичні вправи можуть знизити артеріальний тиск і холестерин (поганий), а також знизити ризик розвитку інсульту або інфаркту.

За рекомендацйіями Міністерства охорони здоров'я та соціальних служб США (DHHS) - 30 хвилин вправ середньої інтенсивності принаймні 5 днів на тиждень, і три 10-хвилинних прогулянки на день після їжі, допоможуть не тільки покращити фізичну форму, але й зменшити ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

Може сприяти зниженню ваги

Загальновідомо, що фізичні вправи відіграють важливу роль у зниженні ваги, особливо в поєднанні з правильним харчуванням.

Щоб сприяти схудненню, людина повинна відчувати дефіцит калорій, тобто спалювати більше калорій, ніж споживати.

Може допомогти регулювати артеріальний тиск

Прогулянки після їжі певною мірою також можуть допомогти регулювати артеріальний тиск.

Результати досліджень пов'язують 3 щоденні 10-хвилинні прогулянки зі зниженим рівнем артеріального тиску. Більше того, кілька 10-хвилинних прогулянок протягом дня виявляються більш корисними для зниження артеріального тиску, ніж одна довга прогулянка.

Може спричинити розлад шлунку

Хоча ходьба після їжі має дуже мало негативних побічних ефектів, є один, про який слід згадати.

Деякі люди можуть відчувати розлад шлунку під час ходьби після їжі, що супроводжується такими симптомами, як порушення травлення, діарея, нудота та здуття живота.

Якщо людина відчуває будь-який із цих симптомів, необхідно спробувати зачекати 10–15 хвилин після їжі та ходити повільно.

Найкращий час для прогулянок

Ідеальним часом для прогулянки є, час, безпосередньо після прийому їжі, коли організм все ще працює над перетравленням їжі. Хоча прогулянки після всіх прийомів їжі можуть мати найбільші переваги, чудовим початком може бути навіть одна прогулянка після обіду.

Джерело:

https://www.healthline.com/nutrition/walking-after-eating#timing