На прийомі у юриста

На прийомі у юриста

Яка тривалість робочого дня лікаря, медичної сестри, санітарки кабінету інфекційних захворювань при п’ятиденному робочому тижні?  М.У. Мондик, м. Мукачеве

Консультант: З.В. Шепелєва, правовий інспектор ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров'я

Відповідно до постанови Кабінету міністрів України № 163 від 21.02.2001 року «Про затвердження Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці», робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня (розділ «Охорона здоров'я, освіта та соціальна допомога»), для лікаря кабінету інфекційних захворювань, молодшому спеціалісту з медичною освітою (медичній сестрі), молодшій медичній сестрі (сестрі-прибиральниці, прибиральниці виробничих приміщень тощо) встановлюється 36-годинний тиждень, тобто 7 годин 12 хвилин на день при п'ятиденному робочому тижні.

Якими є правила прийому на роботу студента денного відділення вищого навчального закладу?
О.О. Соловйов, м. Київ

Трудові відносини працівників, які є студентами денних відділень вищих навчальних закладів і працюють, регулюються трудовим законодавством. Згідно зі статтею 21 Кодексу законів про працю України з працівниками має укладатися трудовий договір. Робота студентів за трудовим договором не є сумісництвом, оскільки відповідно до пункту 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого наказом Мінпраці України, Мінюсту України та Мінфіну України № 43 від 28.06.1993 року, сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час, на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації.

До такого самого висновку дійшов і Верховний Суд України, постановою якого від 24.12.1999 року № 13 «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» передбачено, що робота за трудовим договором осіб, які поєднують її з денною формою навчання, не є сумісництвом і оплачується на загальних підставах.

Тому із студентами, які поєднують роботу з денною формою навчання, повинен укладатися трудовий договір на загальних підставах. Така робота передбачає ведення трудової книжки відповідно до загального порядку.

Працюю медичним реєстратором у туберкульозному відділенні лікарні. Чи маю право на призначення пенсії за вислугу років та зарахування стажу в подвійному розмірі відповідно до статті 60 Закону України «Про пенсійне забезпечення»?
Л.В. Івіна, Київська обл.

Питання про право на пенсію за вислугу років медичним працівникам регулюється Законом України «Про пенсійне забезпечення» (п. «е» ст. 55), постановою Кабінету міністрів України № 1436 від 26.09.2002 року «Про внесення змін до Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років». Відповідно до цього Переліку правом на пенсію за вислугу років користуються лікарі і середній медичний персонал (незалежно від найменувань посад) у лікувальних закладах, лікувально-профілактичних закладах особливого типу, лікувально-трудових профілакторіях тощо за наявності спеціального стажу роботи не менше 25 років. Посади медичного реєстратора цим Переліком та номенклатурою спеціальностей середніх медичних працівників не передбачено.

Згідно із Законом України «Про внесення зміни до статті 60 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 10 липня 2003 року текст статті 60 викладено в такій редакції: «Робота в лепрозорних і протичумних закладах охорони здоров'я, у закладах (відділеннях) з лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, в інших інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров'я, у патолого-анатомічних і реанімаційних відділеннях закладів охорони здоров'я, а також у психіатричних закладах охорони здоров'я зараховується до стажу роботи у подвійному розмірі».

Наказом МОЗ України № 133 від 19.07.1995 року «Про затвердження Переліку особливо небезпечних, інфекційних та паразитарних хвороб людини і носійства збудників цих хвороб» туберкульоз віднесено до особливо небезпечних інфекційних хвороб, що викликаються мікобактеріями туберкульозу. Згідно із Законом України «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз» протитуберкульозні заклади є спеціалізованими закладами охорони здоров'я, що здійснюють діагностику туберкульозу та надають лікувально-профілактичну (стаціонарну та амбулаторну) допомогу хворим на туберкульоз. Таким чином, робота у протитуберкульозних диспансерах, лікарнях (відділеннях), клініках науково-дослідних інститутів та санаторіях вважається роботою в інфекційних закладах (відділеннях) і зараховується до стажу роботи в подвійному розмірі.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до статті 60 Закону України «Про пенсійне забезпечення» робота в інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров'я зараховується до стажу роботи в подвійному розмірі незалежно від найменування посади працівника. Тобто закон не встановлює обмежень щодо посад, робота на яких у вищезазначених закладах зараховується до стажу роботи в подвійному розмірі. Згідно зі змістом статті 60 Закону України «Про пенсійне забезпечення» зазначена пільга поширюється на всіх працюючих в інфекційних закладах (відділеннях) без винятку (на медичний персонал, керівників, спеціалістів, службовців та робітників).

Отже, при виході на пенсію за віком (після досягнення 55 років) період трудової діяльності на посаді медичного реєстратора в туберкульозному відділенні лікарні до 31 грудня 2003 року включно зараховується в подвійному розмірі, а з 1 січня 2004 року – в одинарному.

Працюю за сумісництвом на 0,5 ставки. Який порядок надання відпустки працівникам, які працюють за сумісництвом? Чи маю я право на додаткову відпустку за особливий характер праці за сумісництвом?
В.Л. Іщенко, м. Кривий Ріг

Відповідно до пункту 6 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого наказом Мінпраці України, Мінюсту України та Мінфіну України № 43 від 28.06.1993 року, відпустка на роботі за сумісництвом надається одночасно з відпусткою за основним місцем роботи. Оплата відпустки чи виплата компенсації за невикористану відпустку проводиться сумісникам відповідно до чинного законодавства. Стаж роботи, що дає право на щорічну відпустку у випадку прийняття працівника на роботу за сумісництвом, має відраховуватися від дня укладання трудового договору.

Надання щорічної відпустки за особливий характер праці передбачено статтею 8 Закону України «Про відпустки». Вона надається окремим категоріям працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я, – тривалістю до 35 календарних днів за Списком виробництв, робіт, професій і посад, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 1290 від 17.11.1997 року (зі змінами і доповненнями). Конкретна тривалість щорічної відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах. У розрахунок часу, що дає право працівнику на додаткову відпустку за особливий характер праці, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад.

Таким чином, ви маєте право на додаткову відпустку за особливий характер роботи, працюючи за сумісництвом на 0,5 ставки.