Чи можна вилікувати вірусні інфекції антибіотиками?

Чи можна вилікувати вірусні інфекції антибіотиками?

Часто люди думають, що антибіотиками можна вилікувати практично будь-яке захворювання, що антибіотики - це такі собі супергерої медицини. Заболіло горло? Візьми антибіотик! Температура? Застуда? Грип? Головне - не запустити! Швидше антибіотик!

Деякі хвороби при підборі правильного антибіотика проходять досить швидко, але якщо ви підхопили вірус грипу, вам таки доведеться полежати в ліжку з температурою, жоден антибіотик не врятує вас від цієї долі.

Антибіотики добре працюють в світі бактеріальної інфекції, але вони безсилі проти вірусів - як би ми не хотіли вірити в зворотне.

Захворювання можуть бути викликані різними видами мікробів, в тому числі бактеріями і вірусами. І вірусне захворювання може «відчуватися» так само, як і хвороба, викликана бактеріями, тому зрозуміло, чому багато людей думають, що якщо антибіотик вилікує одну хворобу, він, ймовірно, вилікує і іншу, яка здається схожою. Але ліки працюють трохи інакше.

Щоб вилікувати хворобу, лікарі спочатку повинні визначити, що викликає її симптоми. Тільки тоді вони можуть призначити правильне лікування. Для хвороби, викликаної бактеріями, такий, як наприклад гострий фарингіт, правильне лікування - антибіотик. Для вірусу, такого як грип, антибіотик - невірний вибір.

Антибіотики знищують бактерії, руйнуючи фізичну структуру мікробів, але будова вірусу відрізняється від будови бактерії. Антибіотик не може зруйнувати фізичну структуру вірусу. Фактично, антибіотик не робить ніякого впливу на вірус.

Таким чином, приймати таблетки антибіотика проти вірусу - все одно що труїти тарганів в будинку, розбризкуючи засіб від бур'янів по ділянці. Вбивця бур'янів відмінно справляється зі знищенням бур'янів, але безсилий проти тарганів.

Але якщо антибіотики не діють проти вірусів, чому деяким людям з COVID-19 (вірусна інфекція) призначають антибіотики, як одну зі складових лікування? Тому, що наслідком важкої вірусної інфекції, такої як COVID-19, може стати розвиток бактеріальної інфекцій в організмі. Наприклад, важкий випадок захворювання COVID-19, який не можна лікувати антибіотиками, може, в свою чергу, може стати причиною надмірного утворення слизу в легенях, що в свою чергу може привести до розвитку бактеріальної пневмонії. І цей тип пневмонії ефективно лікується антибіотиками.

Антибіотики ідеальні для боротьби з бактеріями, але не приносять користі в боротьбі з вірусами. Запам'ятавши це і не застосовуючи антибіотики у випадках, коли вони не приносять користі, ви збережете своє здоров'я, оскільки при частому використанні ефективність їх знижується навіть в боротьбі з бактеріальною інфекцією.

Джерело:

https://blogs.webmd.com/public-health/20200720/can-you-treat-viruses-with-antibiotics