Що потрібно знати про вітамін D та COVID-19

Що потрібно знати про вітамін D та COVID-19

Декілька досліджень пов'язують дефіцит вітаміну D з ризиком інфікування коронавірусною інфекцією COVID-19 та більш тяжким перебігом цієї хвороби.

Зараз вчені досліджують, чи може прийом вітаміну D захистити від важких симптомів COVID-19.Ще до закінчення цих досліджень є вагомі причини розглянути прийом дієтичних добавок з вітаміном D.

Оскільки наразі вакцини для запобігання коронавірусній хворобі COVID-19 все ще не схвалені для повноцінного використання, багато людей звертаються до вітамінів та інших добавок, щоб зміцнити свою імунну систему та допомогти їй боротися з COVID-19.

Хоча багато публікацій у соціальних мережах вважають ці добавки надійним захистом від коронавірусу, доктор Ентоні Фаучі, директор Національного інституту алергії та інфекційних хвороб (США), попереджав минулого місяця, що більшість «так званих добавок, що підвищують імунітет» насправді «не приносять жодної користі».

Однак є одна добавка, яка може бути корисною для імунної системи – вітамін D, також відомий як «сонячний вітамін».

«Якщо у вас дефіцит вітаміну D, це впливає на вашу сприйнятливість до інфекції», – сказав Фаучі в інтерв'ю Instagram Live актрисі Дженніфер Гарнер. «Тому я був би не проти рекомендувати – і я роблю це сам – приймати добавки з вітаміном D».

Фаучі говорив не про COVID-19, а про загальну роль вітаміну D у підтримці імунної системи – зокрема, про користь цієї поживної речовини для людей з дефіцитом імунітету.

Зараз фахівці з Національних інститутів охорони здоров’я США стверджують, що наразі все ще недостатньо доказів того, що вітамін D може запобігати коронавірусній хворобі COVID-19 або лікувати її.

Разом з тим є достатньо доказів того, що вчені вивчають переваги цієї та інших добавок проти коронавірусу.

Дефіцит вітаміну D пов’язаний з COVID-19

Деякі раніше проведені дослідження показали, що вітамін D знижує ризик інфекцій дихальних шляхів, крім COVID-19. Результати цих досліджень різняться досить сильно, але добавки вітаміну D, здавалося, були більш корисними для людей, які не мали цієї поживної речовини.

Більш пізні дослідження показують, що дефіцит вітаміну D може збільшити ризик зараження коронавірусом та тяжкість перебігу COVID-19.

Наприклад, деякі дослідження показали, що смертність від COVID-19, як правило, вища в країнах, віддалених від екватора, де багато людей відчувають дефіцит вітаміну D через зменшену кількість сонячного світла, особливо взимку.

«Ми виробляємо вітамін D під впливом сонячного світла, і в холодні місяці люди можуть відчувати дефіцит цього вітаміну», – каже Ніколь Авена, доцент кафедри неврології в Медичній школі Ікана при медичному центрі Маунт-Синай у Нью-Йорку.

Багато факторів можуть спричинити більшу кількість випадків COVID-19 у більш північних широтах. Але дослідження, опубліковане минулого місяця у JAMA Network Open, підкреслює важливість вітаміну D для здорової імунної системи.

«У нашому дослідженні пацієнти, у яких рівень вітаміну D нижчий, частіше мали позитивний результат на COVID-19», – повідомив автор дослідження доктор Девід Мелцер, професор медицини в Університеті Чикаго.

Ця тенденція зберігалася і тоді, коли вчені намагалися брати до уваги інші фактори (вік, ожиріння, інші захворювання), які можуть погіршити COVID-19 і пов'язані з нижчим рівнем вітаміну D.

Інші дослідження показують, що пацієнти з нижчим рівнем вітаміну D, яким діагностовано COVID-19, як правило, мають гірші результати.

Результати одного з таких досліджень були опубліковані минулого місяця у науковому виданні PLoS ONE. Дослідники виявили, що люди, госпіталізовані з приводу COVID-19, яким бракувало вітаміну D, частіше мали важкі симптоми COVID-19 або помирали від цього захворювання.

Однак не всі дослідження підтверджують зв'язок між вітаміном D та COVID-19.

Британське дослідження з використанням даних Біобанку, опубліковане раніше цього року в журналі Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews, не виявило зв'язку між рівнем вітаміну D та коронавірусною інфекцією.

Однак Мелцер та його колеги зазначають у своїй роботі, що британські дослідники вимірювали рівень вітаміну D за 14 років до тестування на COVID-19 і не вивчали, чи лікувались люди після того вітаміном D.

Це могло послабити спостережуваний зв'язок між рівнем вітаміну D та коронавірусною інфекцією, пишуть дослідники.

Вчені також розглядають інші поживні речовини як потенційне лікування COVID-19, включаючи цинк та вітамін С, обидва рекламовані за їх переваги в боротьбі з застудою.

В одному дослідженні дослідники з Іспанії повідомили, що пацієнти з низьким рівнем цинку в крові частіше помирають від COVID-19.

Їх результати були представлені минулого тижня на конференції Європейського товариства клінічної мікробіології та інфекційних хвороб (ESCMID) з питань коронавірусної хвороби. Це дослідження не було рецензовано іншими вченими, тому слід розглядати його з певними застереженнями.

Дослідження вивчають користь вітаміну D

Всі ці дослідження є спостережними, тобто дослідники збирали дані про учасників з плином часу а не призначали їм різні методи лікування. Це унеможливлює виявлення причинно-наслідкових зв’язків між вітаміном D та COVID-19.

Необхідно провести рандомізовані контрольовані дослідження (РКД), які є «золотим стандартом» клінічних досліджень. Деякі з них вже розпочалися.

В одному дослідженні, проведеному в Іспанії, дослідники давали кальцифедіол, активну форму вітаміну D, 50 людям, госпіталізованим з COVID-19. Інша група з 26 пацієнтів не отримувала вітамін D.

Всім пацієнтам однаково призначали гідроксихлорохін та азитроміцин.

Лише один із пацієнтів з групи, яка отримувала вітамін D, потрапив у відділення інтенсивної терапії, тоді як такого лікування потребувала половина пацієнтів, що не отримували кальцифедіол.

«Існують певні недоліки цього дослідження – це не дуже масштабне дослідження, є деякі незначні дисбаланси між групами – але попри це воно є досить вражаючим», – каже Мелцер.

Хоча це дослідження використовувало вітамін D для лікування людей, які вже були інфіковані COVID-19, Мелцер каже, що препарати вітаміну можуть також ефективно працювати, запобігаючи госпіталізації до стаціонару лікарні.

«Одна з можливостей полягає в тому, що вітамін D не запобігає зараженню COVID-19, – сказав він, – але сприяє виникненню у людей, які вже інфіковані коронавірусом, таких мінімальних симптомів, що вони ніколи не проходять обстеження і не дізнаються про свою інфекцію».

Потрібні додаткові дослідження, щоб дізнатися, чи це насправді так.

Два рандомізованих контрольованих дослідження, що почалися в Чиказькому університеті, повинні дати деякі відповіді. В обох випадках вчені даватимуть учасникам вітамін D, а потім будуть відстежувати, чи не заражаються вони коронавірусом та наскільки важкими є їх симптоми.

Одне дослідження фокусується на медичних працівниках. Інший включає людей із загальної популяції, з акцентом на участь чорношкірих та латиноамериканців, які мають високий ризик як дефіциту вітаміну D, так і COVID-19.

У клініці Клівленда дослідники беруть участь у дослідженні, щоб побачити, чи може вітамін С або цинк – або їх поєднання – зменшити тривалість симптомів COVID-19. Пацієнти отримуватимуть добавки після того, як вони будуть мати позитивний тест на COVID-19.

Як скоро будуть доступні результати цих досліджень, залежить від того, наскільки швидко дослідники можуть залучити людей до досліджень. Мелцер вважає, що добровольчі дослідження необхідні для успіху дослідження COVID-19.

«Люди, які можуть взяти участь у клінічних випробуваннях, надзвичайно корисні для суспільства», – стверджує Мелцер.

Хоча він із ентузіазмом сприймає потенційні переваги вітаміну D, вчений застерігає, що ми не знатимемо достеменно про його переваги, поки не закінчяться рандомізовані контрольовані дослідження.

«Це не означає, що ми повинні втрачати пильність або не робити чогось іншого для запобігання інфікуванню, що вже робимо», – каже Мелцер. «Я, звичайно, не перестав би носити маску і йти на велику вечірку, думаючи, що все буде добре, тому що я приймав вітамін D».

Чи слід приймати добавки з вітаміном D?

Ще до закінчення цих досліджень є вагомі причини розглянути прийом добавки з вітаміном D.

«Переважна більшість американців страждають від дефіциту вітаміну D, і їм, ймовірно, може бути корисний якийсь помірний рівень добавок вітаміну D з дуже низьким ризиком», – повідомляє Мелцер.

У Сполучених Штатах, приблизно 41 відсотків дорослих людей мають дефіцит вітаміну D. Люди з темнішою шкірою мають підвищений ризик розвитку такого дефіциту – 63 відсотки латиноамериканців та 82 відсотки чорношкірих мають низький рівень вітаміну D.

Інші фактори збільшують ризик дефіциту вітаміну D, включаючи вік, обмежене перебування на сонці, ожиріння та певні захворювання.

Авена каже, що важко отримувати достатньо вітаміну D з їжею. «Отже, рекомендується приймати добавку, – стверджує вона, – але спочатку проконсультуйтеся з лікарем».

Мелцер каже, що приймає 4000 міжнародних одиниць (МО) вітаміну D на день. Фахівці Національних інститутів охорони здоров’я США кажуть, що це верхня межа того, що безпечно для переважної більшості людей.

«Не вживайте більше 4000 МО на день вітаміну D без дозволу лікаря, – сказала Авена. «Це перевищує безпечні верхні межі споживання».

Більші дози можуть бути токсичними, і їх слід приймати лише під наглядом лікаря.

Авена каже, що цинк також може бути корисним при симптомах застуди.

Вона рекомендує приймати від 13,3 до 23 міліграмів цинку кожні 2 години, протягом часу, коли спостерігаються симптоми застуди, але не довше 1 тижня. Це доза, що міститься у безрецептурних жувальних мармеладках та пастилках.

Як і у випадку з вітаміном D, наразі ми ще не знаємо, чи зменшить цинк симптоми COVID-19.

Хоча більшість людей отримують достатню кількість цинку з харчових джерел, деякі групи – вегетаріанці, люди із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, люди, які зловживають алкоголем – мають більший ризик дефіциту цинку і, можливо, представникам саме цих категорій населення слід розглянути можливість прийому дієтичних добавок, що містять цинк.

Джерело:

https://www.healthline.com/health-news/what-to-know-about-vitamin-d-and-covid-19