Навіщо потрібні дві дози для деяких вакцин від COVID-19?

Навіщо потрібні дві дози для деяких вакцин від COVID-19?

COVID-19 - це хвороба, спричинена новим коронавірусом, ГРВІ-CoV-2. Хоча багато людей з COVID-19 мають легкий перебіг хвороби, інші можуть захворіти досить серйозно.

Для захисту від COVID-19 було розроблено кілька вакцин. Наразі Управління з контролю за продуктами та ліками (FDA) дозволило три вакцини проти COVID-19 для екстреного використання. Дві з них - це вакцини Pfizer-BioNTech та Moderna. Обидві ці вакцини потребують двох доз. Вакцина Johnson & Johnson також була дозволена для екстреного використання. Однак для цієї вакцини потрібна лише одна доза.

Як працюють ці вакцини?

Вакцини Pfizer-BioNTech та Moderna використовують технологію мРНК. Клітини у тілі постійно використовують мРНК, щоб створити безліч різних типів білків, необхідних для збереження здоров’я. МРНК у дводозових вакцинах проти COVID-19 надає клітинам організму інструкції щодо того, як зробити білок, який є специфічним для нового коронавірусу. Цей спайковий білок знаходиться на поверхні вірусу. Він використовує цей спайковий білок, щоб прикріпитися до клітини-господаря у організмі та потрапити до неї. Коли людина отримує вакцину COVID-19, імунна система обробляє інформацію про спайковий білок і генерує імунну відповідь на нього. Сюди входить вироблення антитіл.

Вакцини залежать від дуже важливого аспекту імунної системи, а саме від того, що вона пам’ятає. Після вакцинації імунна система продовжує зберігати інформацію про спайковий білок. Якщо людина потрапила під вплив нового коронавірусу, то імунна система використовуватиме цю збережену інформацію для реагування та захисту від вірусу. Це може запобігти захворюванню на COVID-19. Весь процес вироблення імунітету зазвичай займає близько 2 тижнів після другої дози вакцини. Ось чому людина все ще можете заразитися новим коронавірусом і захворіти, незабаром після отримання вакцини.

Чому вакцини Pfizer-BioNTech та Moderna вимагають двох доз?

Під час ранніх досліджень дослідники виявили, що вакцини Pfizer-BioNTech та Moderna провокують відносно слабку імунну відповідь, однак спостерігалася сильніша імунна відповідь при додаванні другої дози. По суті, перша доза вакцини запускає процес нарощування захисту. Друга доза працює, щоб посилити цей захист. Вакцини, яким потрібно більше однієї дози, не так вже й рідкісні випадки. Деякі приклади інших вакцин, що входять до серії багатодоз, включають: вакцина проти кору-паротиту-краснухи, вакцини проти гепатиту А та гепатиту В, вакцина проти оперізуючого лишаю.

Скільки часу потрібно чекати між вакцинами?

Як для вакцини Pfizer-BioNTech, так і для Moderna існує період очікування між першою та другою дозою. Проміжок часу між дозами залежить від того, яку вакцину отримано.

Часові рамки між дводозовими вакцинами Pfizer-BioNTech

Людина отримуєте другу дозу через 3 тижні (21 день) після першої дози.

Moderna

Людина отримуєте другу дозу через 4 тижні (28 днів) після першої дози.

Навіщо цей період очікування?

Перша доза допомагає покращити імунну відповідь і потрібен час, щоб цей процес міг правильно проходити. Важливо також не приймати другу дозу занадто рано, оскільки це може вплинути на ефективність вакцини. Відповідно до рекомендацій Центру з контролю та профілактики захворювань (CDC), людина може отримати другу дозу на 4 дні раніше, ніж рекомендовано.

Що станеться, якщо проміжок часу довший?

Джерело CDCTrusted рекомендує отримувати другу дозу якомога ближче до необхідного інтервалу. Проте, другу дозу можна вводити до 6 тижнів (42 дні) після першої дози. В даний час невідомо, чи затримка другої дози довше цього часу впливає на імунітет.

Який рівень імунітету після першої вакцини?

Незважаючи на те, що вакцини Pfizer-BioNTech та Moderna вимагають двох доз, людина отримує певний імунітет після отримання першої дози.

Pfizer-BioNTech

Дослідники, які працюють над клінічними випробуваннями вакцини Pfizer-BioNTech, спостерігали ефективність вакцини в 52 % між часом першої та другої доз, тобто 21-денним періодом. Однак вакцина Pfizer-BioNTech може бути ефективнішою після першої дози, ніж вважалося раніше. Ця інформація випливає з окремого аналізу вчених з Великобританії. Ці вчені хотіли розглянути ефективність вакцини через 15 днів і більше після того, як люди отримали першу дозу вакцини Pfizer-BioNTech.

Вони виявили, що ефективність вакцини насправді була ближчою до 89-91% через 15 днів після першої дози.

Moderna

Дослідники обговорили ефективність вакцини в учасників клінічних випробувань, які отримали лише одну дозу вакцини. Ефективність вакцини 50,8 % була виявлена до 14 днів після першої дози. Ефективність вакцини становила 92,1 % через 14 днів.

Який рівень імунітету після другої вакцини?

Pfizer-BioNTech

А як щодо довготривалого імунітету? Це розглядалось в окремому дослідженні, яке в даний час знаходиться в препринті. У цьому дослідженні спостерігали за людьми протягом 63 днів після того, як вони отримали другу дозу. Дослідники спостерігали сильну реакцію антитіл після другої дози. Незважаючи на те, що загальний рівень антитіл з часом почав повільно знижуватися, він все ще залишався високим через 63 дні.

Moderna

Також дослідники опублікували окреме дослідження імунної відповіді на вакцину Moderna через 90 днів після другої дози. Це дослідження було досить невеликим, у ньому взяли участь 34 учасники. Високий рівень антитіл був визначений після другої дози.

Подібно до обговореного вище дослідження Pfizer-BioNTech, рівень антитіл з часом почав повільно знижуватися. Однак імунітет зберігався на високому рівні 90 днів.

Чи необхідна друга доза?

Оскільки обидві вакцини мають високу ефективність через 14 днів і більше після першої дози, може виникнути питання, чи насправді необхідна друга доза вакцини. Це правда, що серед державних службовців охорони здоров’я та науковців були дискусії щодо можливості затримки або необхідності другої дози цих вакцин.

Безумовно, затримка або однократне щеплення дозволить більшій кількості людей отримати певний рівень захисту. Це також допомогло б розширити запаси вакцин для більшої кількості людей. Однак є певні побоювання щодо цього. Можливо, це може вплинути на загальний імунітет або ефективність вакцини.

Крім того, зниження рівня імунітету може спричинити появу більшої кількості варіантів вірусів. Потрібні додаткові дослідження щодо затримки або однократного щеплення.

В даний час FDA рекомендує людям продовжувати дотримуватися графіку щеплень, який був протестований в ході клінічних випробувань і дозволений для екстреного використання.

Чи можно отримати Pfizer для однієї дози та Moderna для іншої?

Ці дві вакцини не є взаємозамінними. Через це важливо отримувати другу дозу з того самого виробника, що і перша доза.

Вакцини проти COVID-19 мають подібні побічні ефекти, такі як:

  • реакції в місці ін’єкції, які можуть включати біль, почервоніння або набряк;
  • втома;
  • лихоманка;
  • озноб;
  • головний біль;
  • болі в тілі;
  • нудота;
  • запалення лімфатичних вузлів.

Побічні ефекти частіше спостерігаються після отримання другої дози вакцини. Це пов’язано з тим, що перша доза вакцини викликає слабшу відповідь, ніж друга доза. Через це частіше побічні ефекти виникають після другої дози і це є ознакою того, що у організмі відбувається імунна відповідь. Також нормальнім є і відсутність побічних ефектів, адже вакцина все одно посилить імунну відповідь, навіть без симптомів.

Джерело:

https://www.healthline.com/