Вакцинація проти коронавірусної інфекції COVID-19 і її можливі побічні ефекти

Вакцинація проти коронавірусної інфекції COVID-19 і її можливі побічні ефекти

Наразі у різних регіонах світу дозволено використовувати загалом 18 вакцин проти COVID-19. Попри досить короткий термін знайомства людства з новою інфекційною загрозою вчені вже накопичили немало даних як про саму хворобу, так і про можливі побічні ефекти щеплення проти коронавірусної інфекції.

Уся інформація та статистика базуються на загальнодоступних даних на момент публікації. Водночас деяка інформація вже може бути застарілою.

У таблиці нижче наведена стисла інформація про 18 дозволених для застосування вакцин, класифікованих за типами, залежно від того, як вони функціонують.

Кожна з наступних вакцин отримала дозвіл на використання принаймні в одній країні.

Назва Виробник Тип вакцини Ефективність
BNT162b2 (Comirnaty) Pfizer-BioNTech мРНК 95%
mRNA-1273 Moderna мРНК 94.5%
TAK-919* Takeda мРНК 94.5%
Ad26.COV2.S Janssen (Johnson & Johnson) Вірусний вектор 66%
AZD1222 (Vaxzevria) Oxford-AstraZeneca Вірусний вектор 81.3%
Covishield** Serum Institute of India Вірусний вектор 81.3%
Ad5-nCov CanSino Вірусний вектор 65.28%
Sputnik V Gamaleya Вірусний вектор 91.6%
Covaxin Bharat Biotech Інактивована 80.6%
BBIBP-CorV Sinopharm (Beijing) Інактивована 79.34%
Inactivated (Vero Cell) Sinopharm (Wuhan) Інактивована 72.51%
CoronaVac Sinovac Інактивована 50.38%
CoviVac (KoviVac) Chumakov Center Інактивована Даних немає
QazCovid-in (QazVac) Kazakhstan RIBSP Інактивована Даних немає
SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cells) Minhai Biotechnology Co Інактивована Даних немає
COVID-19 inactivated vaccine (COVIran Barekat) Shifa Pharmed Industrial Co Інактивована Даних немає
RBD-dimer Anchui Zhifei Longcom Білкова субодинична вакцина Даних немає
EpiVacCorona FBRI (ФБУН) Білкова субодинична вакцина Даних немає

* TAK-919 є вакциною від Moderna, що виробляється для поставляння в Японію.
** Covishield є вакциною від Oxford-AstraZeneca, що виробляється для поставляння в Індію.

Поширені побічні ефекти

Вакцини дозволяють організму вибудовувати імунітет, активуючи Т і В лімфоцити, клітини, які, відповідно, розпізнають вірус, на який націлена вакцина, і виробляють антитіла для боротьби з ним.

Вакцина не може спричинити COVID-19. Жодна вакцина не містить повної форми вірусу, відповідального за цю хворобу.

У процесі того, як організм людини формує імунітет, цілком нормально, що вона відчуває незначні побічні ефекти.

За даними Центрів контролю та профілактики захворювань (CDC) та Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), загальні побічні ефекти вакцини проти COVID-19 включають наступні явища:

  • підвищення температури;
  • втомлюваність;
  • головний біль;
  • болі в тілі;
  • озноб;
  • нудота.

Людина також може відчувати побічні ефекти навколо місця ін’єкції, зазвичай це ділянка плеча. Неприємні відчуття у місці введення вакцини можуть включати набряк, біль, почервоніння, сверблячий висип та інші легкі форми подразнення.

Органи охорони здоров'я визнають, що кожна з 18 дозволених вакцин проти COVID-19 може викликати побічні ефекти. Такі ефекти найчастіше бувають легкими і тривають лише кілька днів. Вони не є несподіваними.

Кожна вакцинаційна установа в США повинна повідомляти урядовій системі VAERS (Система реєстрації поствакцинальних побічних проявів) специфічні симптоми після вакцинації, відомі як побічні явища. Фізичні особи також можуть подавати звіти через портал VAERS.

Управління з контролю за продуктами та ліками (FDA), CDC та інші регуляторні установи пильно стежать за інформацією VAERS для вивчення безпеки вакцин, що використовуються в США.

Подібні системи існують і в інших країнах. Наприклад, у Великобританії схема називається Yellow Card. Європейський Союз просить людей повідомляти лікарям про підозру на побічні ефекти або заповнювати спеціальні онлайн-форми.

Алергічні реакції та анафілаксія

Рідко людина відчуває алергічну реакцію на один або кілька інгредієнтів вакцини. У такої людини може розвинутися кропив'янка або інший тип шкірного висипу, набряки та респіраторні симптоми.

Сильна алергічна реакція може призвести до анафілаксії, яка включає серед інших симптомів зниження артеріального тиску, нудоту та утруднене дихання.

Анафілаксія – надзвичайно рідкісний побічний ефект вакцинації. За даними CDC, приблизно 2-5 людей на мільйон, або менше 0,001% людей, вакцинованих у США, перенесли анафілаксію після щеплення проти коронавірусу SARS-CoV-2.

Алергічні реакції на мРНК-вакцини викликають особливе занепокоєння, оскільки вони містять хімічну речовину, що має назву поліетиленгліколь (ПЕГ). Поліетиленгліколь ніколи раніше не використовувався у зареєстрованих вакцинах. ПЕГ міститься у багатьох ліках, які іноді викликають анафілаксію. У мРНК-вакцинах він покриває молекулу мРНК і сприяє її проникненню в клітини організму.

Подібні занепокоєння викликає і вакцина компанії Janssen, яка містить полісорбат-80, хімічну речовину, що структурно пов’язана з ПЕГ.

Дослідження даних про алергічні реакції на мРНК-вакцини проти COVID-19 виявило, що у більшості людей, які перенесли анафілаксію після щеплення, в анамнезі були алергії та ця особливо важка реакція.

Водночас дані свідчать про дуже низький ризик анафілаксії внаслідок введення мРНК-вакцин проти COVID-19. Незалежно від цього, CDC рекомендує медичним працівникам проводити попередній скринінг на наявність конкретних алергічних реакцій. Ці вакцини безпечні для людей із поширеними алергіями, наприклад, на продукти харчування, домашніх тварин, елементи довкілля, латекс та пероральні препарати.

CDC також рекомендує тим, хто мав алергічну реакцію на одну дозу вакцини, не отримувати другу дозу того самого типу вакцини.

Частота побічних ефектів у жінок

Побічні ефекти частіше реєструються у жінок, ніж у чоловіків. Дослідження вчених з CDC показує, що 78,7% повідомлень про несприятливі події, поданих протягом першого місяця вакцинації в США, стосувалися жінок.

У іншому дослідженні було виявлено, що 15 з 16 пацієнтів, у яких після вакцинації розвинулася анафілаксія, були жінками.

Ці висновки відповідають дослідженню 2013 року щодо вакцинації під час пандемії грипу H1N1 у 2009 році, яке виявило вищі показники реакцій гіперчутливості серед жінок дітородного віку у порівнянні з іншими групами в досліджуваній популяції.

У цій гендерній розбіжності можуть відігравати певну роль репродуктивні гормони, такі як естроген та тестостерон. Дослідження на мишах свідчить, що естроген змушує організм виробляти більше антитіл, що призводить до вищої імунної відповіді.

Вакцинація по-різному впливає на кожного. Деякі люди можуть відчувати незначні побічні ефекти або взагалі не мати їх, тоді як інші можуть відчувати декілька побічних ефектів і почувати себе досить погано.

Варто знати, що робити щодо побічних ефектів вакцини проти COVID-19.

Безрецептурні препарати

Багато хто, кого тривожить ймовірність розвитку побічних ефектів після вакцинації, може дійти висновку, що перед введенням вакцини слід приймати ліки, що продаються без рецепта, щоб запобігти появі будь-яких побічних ефектів.

Однак Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) цього не рекомендують. Хоча вдаватися до профілактичних заходів для запобігання проблемам зі здоров’ям – це загалом гарна ідея, але у даному випадку це не так.

Найкраще почекати і подивитися, чи не виникають побічні ефекти, а потім лікувати їх індивідуально, на відміну від гіпотетичних здогадок і прийому кількох безрецептурних препаратів заздалегідь.

Перш ніж приймати будь-які безрецептурні ліки, щоб полегшити побічні ефекти вакцини, пацієнт повинен проконсультуватися у лікаря сімейної медицини. Оскільки лікар добре обізнаний про ліки та історію хвороби конкретної людини, він добре розуміє будь-які взаємодії, які можуть виникнути.

Але що робити, якщо людина не може зв’язатися зі своїм лікарем і потребує негайного полегшення болю в м’язах, болю в місці ін’єкції, лихоманки або поєднання цих проблем? У цьому випадку може допомогти прийом добре відомих безрецептурних препаратів, як-от:

  • ібупрофен;
  • парацетамол;
  • ацетилсаліцилова кислота (аспірин).

Домашні засоби

Для тих, хто вважає за краще не приймати безрецептурні ліки або шукає додаткових методів лікування, є кілька порад щодо того, як можна полегшити побічні ефекти вакцинації проти COVID-19.

Для зменшення реакцій у місці ін’єкції, таких як біль або набряк, використовуйте чисту, прохолодну мокру тканину для накладання компресу. Цей метод також може допомогти при болях у м’язах та суглобах.

Щоб полегшити біль або скутість у руці, слід рухати нею якомога більше. Це може здатися непродуктивним і викликати невеликий дискомфорт, але такий метод допомагає запобігти подальшій скутості, оскільки він сприяє розслабленню уражених м’язів.

Усім, у кого після щеплення з’явилася субфебрильна температура (37-37,5 °С), слід обов’язково пити багато води, щоб уникнути зневоднення. Треба носити одяг із легких тканин або одягати на себе декілька речей з таких тканин, щоб у разі потреби можна було зняти частину одягу і уникнути перегрівання.

Як довго тривають побічні ефекти?

Побічні ефекти вакцин проти COVID-19 повинні тривати лише кілька днів. Якщо вони тривають довше, слід звернутися до лікаря.

Деякі побічні ефекти, такі як підвищення температури, озноб та втома, водночас можуть бути симптомами COVID-19. Теоретично цілком можливо заразитися коронавірусом SARS-CoV-2 безпосередньо до або після отримання вакцини – ще до того, як організм отримає можливість виробляти необхідні антитіла та формувати імунітет. Крім того, хоча вакцини дуже ефективні, вони все ж таки не гарантують 100% захисту від вірусу.

Важливо пам’ятати, що вакцини не можуть спричинити COVID-19, оскільки жодна з них не містить «живого» вірусу SARS-CoV-2. Ті люди, у яких після вакцинації розвивалася коронавірусна інфекція COVID-19, швидше за все заразилися ще до того, як у них почав формуватися імунітет.

Якщо побічні ефекти, що нагадують симптоми COVID-19, зберігаються, слід здати аналіз на COVID-19 та дотримуватись місцевих рекомендацій щодо самоізоляції.

Коли звертатися до лікаря

Вкрай необхідно звернутися по медичну допомогу, якщо будь-які побічні ефекти значно погіршуються. Це може включати надзвичайну болючість, біль або почервоніння в місці ін’єкції. Також треба звертатися до лікаря, якщо будь-які побічні ефекти тривають довше кількох днів.

Кожен, у кого після вакцинації виникає важка алергічна реакція, повинен негайно зателефонувати за номером 103 або іншим чином отримати екстрену медичну допомогу. Ця реакція може призвести до анафілаксії та може включати утруднення дихання, спадання стінок глотки, набряк обличчя та кропив’янку.

Ці реакції на вакцину дуже рідкісні; наразі вважається, що анафілаксія вражає 2-5 з кожного 1 мільйона людей, які отримують вакцину проти COVID-19.

Анафілактичні реакції на вакцину, як правило, розвиваються дуже швидко. Після введення дози вакцини лікар буде спостерігати за пацієнтом протягом приблизно 15 хвилин. Це робиться для того, щоб у разі виникнення алергічної реакції медичні працівники були готові надати негайну допомогу.

Разом з тим варто зазначити наступне: побічні ефекти показують, що вакцина працює, що організм створює антитіла та розвиває імунну пам’ять для боротьби з SARS-CoV-2.

Кожен реагує на вакцини по-різному, і деякі люди відчувають більш серйозні побічні ефекти, ніж інші. Ступінь вираженості побічних ефектів не корелює з рівнем імунітету організму.

Джерела:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/global-covid-19-vaccine-summary-side-effects

https://www.medicalnewstoday.com/articles/covid-19-vaccine-what-to-do-about-side-effects