Чи існує зв’язок між вираженістю побічних ефектів вакцинації і ступенем захищеності від коронавірусу SARS-CoV-2?

Чи існує зв’язок між вираженістю побічних ефектів вакцинації і ступенем захищеності від коронавірусу SARS-CoV-2?

Мільйони людей по всьому світу вже отримали щеплення від COVID-19. Проте й досі залишаються без відповіді численні питання щодо ефективності цих вакцин. Дуже частим питанням, наприклад, є те, чи існує зв'язок між побічними ефектами, які спостерігаються після вакцинації, та подальшим імунітетом.

Наразі у всьому світі дозволено використовувати 21 вакцину проти COVID-19. У Великій Британії вже понад 36 500 000 людей були повністю вакциновані проти COVID-19. У Сполучених Штатах повністю вакциновані понад 162 100 000 людей (дані на серпень 2021 року).

Згідно даних, зібраних Google, у всьому світі понад 13% населення були повністю вакциновані від COVID-19.

Як повідомляють Центри контролю та профілактики захворювань США (CDC), реальний моніторинг безпеки вакцин проводиться стосовно всіх препаратів для щеплення від збудника COVID-19. Відомства охорони здоров’я у всьому світі продовжують заохочувати тих, хто отримав щеплення вакцинами від COVID-19, повідомляти лікарів про будь-які побічні ефекти.

Побічні ефекти вакцинації мали мільйони щеплених: найбільшими частими з таких проявів були набряк, почервоніння та біль у місці ін’єкції. Також часто повідомляється про лихоманку, головний біль, втому, біль у м’язах, озноб та нудоту.

Як і у випадку з будь-якою вакциною, не всі люди реагують на введення препарату однаково. Багато щеплених людей не повідомляли про виникнення у них таких реакцій та не відчували жодних побічних ефектів після вакцинації. Чи означає це, що вони не захищені від SARS-CoV-2?

Пряма кореляція між побічними ефектами щеплення та імунним захистом відсутня!

В недавньому інтерв'ю одному з британських наукових видань Уїльям Шеффнер (William Schaffner), професор медицини, американський фахівець у галузі інфектології з медичного центру університету Вандербільта в Нешвіллі, штат Техас, розповів про зв'язок між побічними ефектами та імунітетом до вірусу SARS-CoV-2, що є збудником коронавірусної хвороби COVID-19.

Учений повідомив, що ні наявність, ні відсутність побічних ефектів не свідчать про імунітет. «Немає прямої кореляції між побічними ефектами та рівнем імунного захисту», – сказав професор Шеффнер.

Дані випробувань дводозових вакцин проти COVID-19 на основі інформаційної РНК вірусу (іРНК) – препаратів, створених компаніями Pfizer/BioNTech та Moderna – показують, що вони ефективні більш ніж на 90%. Водночас було встановлено, що трохи менше 10% повністю вакцинованих людей можуть мати лише частковий або взагалі відсутній захист.

Через особливості дії таких вакцин – вони спонукають організм формувати імунітет проти цільового збудника – особи з ослабленою імунною системою можуть не мати здатності сформувати повний або навіть частковий імунітет до SARS-CoV-2.

За словами професора Шеффнера, деякі ліки, такі як імунодепресанти та певні препарати, що використовуються при лікуванні онкологічних захворювань, також можуть негативно вплинути на ефективність вакцин проти COVID-19.

Чи є достатньо інформативним тестування на антитіла?

Деякі вчені припускали, що тестування на антитіла може допомогти оцінити, чи підвищила вакцина від COVID-19 імунітет до нового коронавірусу.

Однак нещодавно Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (FDA) опублікувало заяву про те, що «тести на антитіла не слід використовувати для оцінки рівня імунітету чи захисту людини від COVID-19 у будь-який час, і особливо після того, як людина отримала щеплення проти COVID-19».

Хоча тестування на антитіла може здатися розумним способом визначити, чи з’явились у людини антитіла до SARS-CoV-2, позитивний результат тесту (тобто наявність в організмі таких антитіл) не обов’язково вказує на те, що у людини не розвинеться COVID-19.

FDA стурбоване тим, що тестування на антитіла може призвести до більш благодушного, самозаспокоєного ставлення до вжиття запобіжних заходів проти зараження новим коронавірусом. Це, у свою чергу, може призвести до збільшення поширення SARS-CoV-2.

Доктор Еліца С. Тіл (Elitza S. Theel), директор лабораторії серології інфекційних хвороб у клініці Майо в Рочестері, штат Міннесота, також прокоментувала питання про нагальність тестування на наявність антитіл.

«Поки що немає будь-яких встановлених корелятів щодо імунітету до SARS-CoV-2 на відміну від того, що нам відомо про інші інфекційні хвороби, профілактика яких проводиться за допомогою вакцинації», – стверджує Еліца Тіл.

«І ми повинні обов’язково пам’ятати про те, що наявні серологічні тести на COVID-19, яких дуже багато і які можуть відрізнятися за цілями/характеристиками, не були розроблені для того, щоб визначати наявність імунітету до повторного зараження. Мета їхнього створення і проведення натомість полягає у тому, щоб вказати, чи виникла у пацієнта імунна відповідь на вірус чи ні. Наразі ці дослідження ще не можуть остаточно визначити, чи буде достатньо цієї імунної відповіді для довгострокового імунітету, чи ні», – наголошує дослідниця.

Як раніше встановили вчені, для того, щоб організм зміцнив захист від SARS-CoV-2 після другої дози вакцин Pfizer/BioNTech або Moderna потрібно 2 тижні. Також період у 2 тижні потрібен і після введення одноразової дози вакцини Janssen (Johnson & Johnson). Протягом цього часу ще існує ймовірність розвитку COVID-19.

«Нинішній сплеск випадків захворювання на COVID-19, – підкреслила доктор Тіл, – в першу чергу спостерігається у невакцинованих людей, що викликає і сум, і розчарування, тому що цьому можна було б в значній мірі запобігти, якби ці особи свого часу вирішили зробити щеплення».

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/covid-19-vaccine-if-you-had-no-side-effects-are-you-protected