Ще про симптоми COVID-19

Ще про симптоми COVID-19

Збудник коронавірусної інфекції COVID-19 зазнає постійних змін – у ньому відбуваються мутації, мета яких – полегшити вірусу SARS-CoV-2 проникнення в клітини «хазяїна», тобто інфікованої людини, а також забезпечити ефективну протидію компонентам імунної системи хворого.

У результаті мутації коронавірусу можуть призводити до зміни симптомів захворювання. Учені одного з університетів США спробували узагальнити найбільш важливі моменти, пов’язані з особливостями перебігу коронавірусної хвороби у всьому світі протягом останніх декількох місяців.

При цьому, звичайно, треба обов’язково брати до уваги значне збільшення чисельності вакцинованих жителів планети, у яких симптоми хвороби можуть або бути взагалі відсутні, або вони набирають вигляду симптомів звичайної застуди.

Банальна застуда чи COVID-19?

Застуда взимку не рідкість. Але якщо ви перехворіли на ГРВІ наприкінці 2019 або протягом 2020 року, є ймовірність, що ваша застуда насправді була COVID-19. Один із способів дізнатися, що то було насправді полягає в тому, що COVID може тривати близько 2 тижнів або довше, тоді як застуда зазвичай триває лише кілька днів. І на відміну від застуди COVID міг викликати лихоманку та ускладнити дихання.

Задишка

Зазвичай задишка не є симптомом застуди чи грипу, водночас відчуття, що ви не можете дихати, є типовим для COVID-19. Можливо, ви вирішили, що у вас бронхіт, який, до речі, може бути викликаний COVID-19. Або це могло бути схоже на тривогу чи напад паніки. Але при COVID задишка триває довше, ніж панічна атака. Це нездужання також супроводжується грипоподібними симптомами.

Постійний кашель

Якщо у вас був сухий кашель, який довго не зникав, він також може бути симптомом COVID-19. Такий кашель має відмінності від кашлю, викликаного застудою. «Ковідний» кашель зазвичай починається м’яко, але потім протягом наступних 5-7 днів виникає значне погіршення.

Почервоніння очей і сльозотеча

Протягом усієї пандемії фахівці радять нам часто мити руки і не торкатися обличчя. Однією з причин цього є те, що COVID-19 може уразити очі. Якщо у вас був кон’юнктивіт (почервоніння очей), очі сльозилися або помутнів зір, це могло бути викликане коронавірусом.

Прискорене серцебиття або біль у грудях

COVID-19 також може негативно впливати на серце. Хвороба може призвести до надто швидкого серцебиття або відчуття «перебоїв» у серці, тобто аритмічного пульсу. Можливо, у вас з’являлося відчуття стиснення в грудях. Названі явища можуть зберігатися протягом певного часу навіть після того, як ваш організм вже позбавився коронавірусу. Подібні епізоди можуть бути помітними до 2 тижнів у легких випадках або протягом 6 тижнів у більш серйозних.

Надзвичайна втома

Почуття дуже сильної втоми є поширеним симптомом COVID-19. Тож якщо у вас була настільки сильна втома, що не покращувалася навіть після тривалого сну, це могло бути ознакою коронавірусної інфекції. Примітно, що відчуття сильної втоми може повертатися через кілька днів, а іноді й тижнів після одужання від COVID-19.

Втрата нюху або смакової функції язика

Якщо їжа та напої видавалися іншими, ніж зазвичай (або взагалі не мали смаку), або ви не могли відчувати запахи протягом кількох тижнів, це може вказувати на інфікування коронавірусом. Майже 80% людей із позитивним тестом на COVID-19 мають цю проблему, і зазвичай аносмія і агевзія (яка називають ці явища лікарі) найчастіше є ознакою легкого перебігу коронавірусної інфекції COVID-19.

Про тест на наявність специфічних антитіл

Антитіла – це білки, які виробляє наш організм, щоб допомогти боротися з інфекцією. Єдиний спосіб напевно дізнатися, чи хворіли ви на COVID-19 – це здати кров, щоб перевірити, чи є у вас антитіла, які борються з вірусом. Проте, навіть якщо вони у вас дійсно є, вчені не впевнені, наскільки добре вони захистять вас від повторного зараження. Але деякі дослідження показують, що люди, які мають ці антитіла, менш схильні до повторного захворювання на COVID.

Чи залежать симптоми від штаму вірусу

Зміни вірусу (так звані мутації), схоже, не впливають значною мірою на симптоми, які викликає той чи інший штам – у цьому разі більше значення для тяжкості перебігу хвороби мають індивідуальні особливості організму хворого та його вік. Схоже, єдина різниця полягає в тому, що, наприклад, штам Омікрон легше передається від людини до людини. В основному, ознаки цієї останньої форми COVID-19 такі ж, як і оригінальної, «первісної» коронавірусної інфекції. Тому практично неможливо визначити, який у вас штам, якщо орієнтуватися лише на симптоматику.

Джерело:

https://www.webmd.com/lung/ss/slideshow-signs-had-covid