Реабилитационные возможности курорта «Немиров» — украинской Мацесты (укр)

Реабилитационные возможности курорта «Немиров» — украинской Мацесты (укр)

Санаторно-курортні заклади постійно вдосконалюють лікувально-діагностичний процес. Багатоплановий підхід до реабілітації хворих працездатного віку, правильний вибip пріоритетних напрямів розвитку мережі реабілітаційних відділень, застосування природних

В. С. Комар, заслужений лікар України, лікар вищої категорії з дерматології, головний лікар ДП «Санаторій «Немирів»

В. С. Комар Санаторно-курортні заклади постійно вдосконалюють лікувально-діагностичний процес. Багатоплановий підхід до реабілітації хворих працездатного віку, правильний вибip пріоритетних напрямів розвитку мережі реабілітаційних відділень, застосування природних i фізичних преформованих факторів на сучасному науковому рівні створили реальні можливості для підвищення ефективності лікувально-відновлювальних закладів та подальшого розвитку реабілітаційної бази.

В ДП «Санаторій «Немирів» функціонують спеціалізовані реабілітаційні відділення для дітей із захворюваннями шкіри та післяопіковими станами. Відновному лікуванню в цих відділеннях підлягають діти, батьки яких застраховані в органах Фонду соціального страхування, що зареєстровані як платники в регіональних відділеннях Фонду соціального страхування України.

Зростання за останні десятиріччя захворюваності на дерматоз пов’язане з інтенсифікацією життя людини, економічними катаклізмами, постійною сенсибілізацією алергенами, зниженням імунного захисту організму, що призводить до втрати працездатності. Це спричинює значні соціальні й економічні збитки та вимагає винайдення ефективних шляхів запобігання і лікування цієї патології. Проведення реабілітаційних заходів на базі санаторно-курортних закладів із застосуванням природних та преформованих лікувальних факторів забезпечує повернення до трудової діяльності значної частини хворих. Останнім часом у всьому світі зростає зацікавленість немедикаментозними методами лікування, з огляду на неефективність лікарської терапії, толерантність хворих до багатьох медикаментів. На думку професора Є. I. Чазова (Терапевтичний архів, 1985, № 10), курортні лікувальні комплекси є природними подразниками для організму, володіють широким спектром впливу на обмін речовин, механізм адаптації, компенсації.

Прекрасні природні особливості Немирова Львівської області — одного з небагатьох курортів України дерматологічного профілю з використанням природних лікувальних факторів: сульфідні води, що не мають аналогів (Л. У. Лаврик. Українська Мацеста, 1968), соснові ліси, озера, відсутність промислових підприємств у поєднанні з санаторним режимом і дієтичним харчуванням створюють сприятливі умови для формування компенсаторно-відновних реакцій організму, покращують загальну гемодинаміку, мікроциркуляцію, проявляють десенсибілізуючу, розсмоктувальну, протизапальну дії, регулюють імунологічну реактивність організму (нормалізують показники імуноглобулінів усіх класів), посилюють перебіг окисно-відновних процесів, прискорюють репараційні та відновні процеси в ураженій шкірі.

Сірководневі ванни Немирова послаблюють, а то й усувають явища гіпокортицизму в людей із захворюваннями сполучної тканини (В. C. Koмар, Л. I. Ліман, О. А. Білінська, В. Р. Трутяк «Teзисы докладов межтерриториальной конференции дерматологов и курортологов», Львов, 3.06.1989, с. 26, 41, 43; «Материалы второй Республиканской научно-практической конференции дерматологов и курортологов», Львов, 24-25.06.1991, с. 3-8.).

Загальна кількість вільного сірководню в немирівській воді становить у середньому 160 мг/л.

Особливо чутливі до сірководню центральні та периферійні нервовi структури. Сірководневі купелі мають нормалізуючий вплив на функціональний стан вищих відділів центральної нервової системи, в основі якого лежать зміни біопотенціалів чутливих нервів, що має важливе значення для хворих на хронічні дерматози, у яких свербіж, а також постійна психологічна травма через косметичний дефект призводять до нервового зриву.

При хронічних дерматозах виявлені функціональні порушення кори наднирників, щитоподібної залози, гіпофізу.

Під чac прийому сульфідних ванн спостерігається гіперемія шкіри, спричинена розширенням капілярів, артеріол, збільшується швидкість кровотоку, посилюється перебіг окисно-відновних процесів, завдяки чому прискорюються репараційні та відновні процеси.

Немаловажним фактором дії сірководневих купелів є зміни в медіаторному обміні, чим, напевно, i пояснюється протисвербіжна дія сірководню.

Науковими дocлiджeннями доведено, що при дерматозах у патологічний процес залучаються гастродуоденальна і гепатодуоденальна системи, які впливають на важкість пepeбiгy захворювань шкіри. Тому комплексне лікування із застосуванням мінеральних вод для внутрішнього вживання джерела № 1 та джерела № 6 курорту Моршин (сульфатно-хлоридно-магнієво-натрієвої) та немирівської хлоридно-натрієвої води джерела «Анна» позитивно впливає на стан холесекреторної i білоксинтезуючої функції печінки, регулює iмyнологічну реактивність організму, покращує стан антиоксигенної функції печінки і нирок.

Відновному лікуванню в реабілітаційних спеціалізованих відділеннях підлягають діти в супроводі дорослих.

Показаннями до медичного відбору дітей, хворих на дерматози, є:

  • хронічна екзема без схильності до загострення;
  • себорейне ураження шкіри;
  • нейродерміти обмежені i дифузні;
  • склеродермія;
  • псоріаз (стаціонарна стадія), артропатичний псоріаз;
  • червоний плоский лишай;
  • іхтіоз, спадкові кератози, кератодермія, волосяний лишай;
  • вітиліго;
  • алопеція;
  • кератодермія.

Для лікування пацієнтів із захворюваннями шкіри в санаторії «Немирів» використовують 5 методик відповідно до стадії хвороби, супутніх захворювань і загального стану їхнього здоров’я.

Методиками передбачено застосування сірководневих купелів, зрошення сульфідною водою, дієтичне харчування, медикаментозне водо- та електросвітлолікування, ЛФК.

Щорічно в Україні більше ніж 120 тисяч людей отримують oпiкову травму (з них п’ята частина — діти). У третини хворих, що отримали поверхневі опіки IIIА ступеня, залишаються гiпepтpoфічні та келоїдні рубці. Щорічно в кожній області України реєструється від 3 до 17 тисяч потерпілих, із них більше ніж 25% потребують тривалого (протягом 2-3 років) консервативного лікування (М. Ю. Повстяний).

Проблема медичної та соціальної реабілітації опікових реконвалесцентів є центральною в лікуванні глибоких опіків II-IV ступенiв, великих поверхневих уражень IIIA ступеня. Їх актуальність обумовлена високою частотою розвитку післяопікових контрактур і деформації при відновленні втраченого шкірного покриву методом пластики гранулюючих ран (до 25-30% хворих із глибокими опіками), частим формуванням патологічних рубців (гіпертрофічних чи келоїдних) при великих поверхневих опіках IIA ступеня (до 15-20% постраждалих), а також великим відсотком розвитку piзних компенсованих i субкомпенсованих порушень (у 70-80% постраждалих) внутрішніх органів — печінки, нирок, серцево-судинної системи — при глибоких опіках (понад 10-15% поверхні тіла).

У ранньому реабілітаційному періоді для опікових реконвалесцентів характерна парасимпатикотонія (51,7% обпечених), яка супроводжується вираженим дисбалансом функціонально-енергетичної рівноваги організму, пригніченням гомеостазу, неспецифічної імунологічної резистентності. Це принципово впливає на терміни ліквідації наслідків опікової хвороби. Після опікової травми і стресової ситуації у потерпілих розвивається патологія органів травлення, сечовидільної та багатьох інших систем.

Для запобігання наслідкам опікової травми необхідна високоефективна консервативна pеабiлітaцiя xворих. В. I. Нагайчук (1984) відмічає, що існуюча система лікування хворих з опіковою травмою є недостатньо ефективною, супроводжується високою інвалідністю та функціональними ускладненнями з боку органів і систем.

При цьому зростає значення реабілітаційно-відновного лікування в умовах санаторію. Особливе значення має рання реабілітація після опікових реконвалесцентів для запобігання виникненню келоїдних рубців. Показаннями до медичного відбору дітей з опіковою травмою є:

  • опікові контрактури i деформації будь-яких локалізацій, які поширюються протягом 1,5 року після отримання опіків;
  • післяопікові рубці, які самостійно загоюються, ділянки опіків IIIA ступеня (протягом першого року після загоювання опікових ран);
  • достигаючі ділянки вільної пересадки шкіри (протягом першого року після пересадки шкіри);
  • гіпертрофічні та келоїдні рубці після оперативного лікування (протягом 1,5 року після загоєння ран);
  • астенізація реконвалесцентів;
  • гіперкінез;
  • вегетотрофічні порушення;
  • ураження периферичних нервiв;
  • опікова енцефалопатія.

В оздоровниці функціонує сучасна лікувально-діагностична база: біохімічний та імунологічний аналізатори, клінічна лабораторія, що дає можливість визначити активність гормонів і ферментів, кабінет функціональної діагностики, рентгенкабінет, стоматологічний та зубопротезний кабінети, водолікарня, бювет мінеральних вод, апаратна фізіотерапія, нові методи магніто-, лазеро-, КВЧ-, акупунктурофізіотерапії.

Запровадження системи консервативної реабілітації хворих з опіками дозволило забезпечити їхнє безперервне лікування після виписки з більш повноцінним відновленням функцій органів i систем, значним покращенням психоемоційного стану.

Проведений комплекс терапії дозволяє зменшити рубцювання, прискорити дозрівання та стабілізацію шкірних клаптів. Окрім цього, 50% хворих, яким передбачалось оперативне лікування контрактур, після проведеної реабілітації повернулися до трудової діяльності без проведення операцій, а в інших хворих були зменшені загальні терміни підготовки до оперативного лікування (до 3-4 місяців замість 1-1,5 року), при цьому суттєво збільшувався обсяг рухів у суглобах.

Адреса санаторію «Немирів»: 81013, Львівська область, Яворівський район, санаторій «Немирів». Головний лікар — заслужений лікар України Володимир Комар, тел./факс: (3259) 27515, 27500. Заступник головного лікаря по медичній частині Мирослава Трутяк, тел.: (3259) 27555.