Нехай дитяче серце б’ється

Нехай дитяче серце б’ється

Щороку в Україні народжується близько 4 тисяч немовлят з вродженими вадами серця, і більше тисячі з них помирає, не доживши до року. Але в частини цих дітей є шанс. Висококваліфікована кардіохірургічна допомога дозволяє в усьому світі рятувати сотні

Підготувала Наталя Міщенко

Щороку в Україні народжується близько 4 тисяч немовлят з вродженими вадами серця, і більше тисячі з них помирає, не доживши до року. Але в частини цих дітей є шанс. Висококваліфікована кардіохірургічна допомога дозволяє в усьому світі рятувати сотні тисяч дитячих життів. Чи є така можливість в Україні? На щастя, є. Співробітники Всеукраїнського центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України, урочисте відкриття якого відбулося 18 грудня 2006 року, є тими людьми, які щодня доводять, що вроджена вада серця – це не смертельний вирок, а лише серйозна хвороба, що в більшості випадків піддається лікуванню.

Історія Центру дитячої кардіології та кардіохірургії розпочалась у 2003 році, коли на базі відділення кардіохірургії та реанімації новонароджених Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова згідно з постановою Верховної Ради було створено цю установу. На той момент центр був розрахований лише на 30 ліжок. У квітні 2004 року МОЗ України передало центру корпус №1, що розташований на території УДСЛ «Охматдит». І вже в жовтні 2006 року після капітальної реконструкції центр відкрив свої двері для маленьких громадян України, що потребують кардіохірургічної допомоги.
Сьогодні ця лікувальна установа відповідає за своїм рівнем найкращим європейським медичним центрам – найновітніше діагностичне та реанімаційне обладнання, комфортабельні палати й кімнати відпочинку, сучасні операційні. В стінах центру влаштовано навчальну аудиторію, обладнану сучасною телевізійною апаратурою. Така аудиторія дасть можливість більше ніж 250 хірургам та інтернам не тільки навчатись по відеоматеріалах, а й переглядати серцево-судинні та ендоваскулярні операції в онлайн-режимі. Але найбільша гордість центру – висококваліфіковані співробітники, що присвятили своє життя хворим дітям.
Розпочав урочисте відкриття центру прем'єр-міністр України Віктор Янукович. Він привітав усіх присутніх, і в першу чергу співробітників центру, з цією довгоочікуваною подією.
– Розвиток і реформування системи охорони здоров'я є і буде пріоритетним напрямом діяльності уряду, Президента і Верховної Ради України. Надання високоспеціалізованої кардіологічної допомоги дітям є одним з найважливіших питань Державної програми запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань на 2006-2010 роки. Рішення про створення Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії було прийнято у 2003, і хоча на той час лунало багато скептичних заяв щодо можливості створення такого сучасного лікувального закладу, його вдалося відкрити в рекордні строки. З моменту створення центру в 2003 році вже було проліковано більше 2 тисяч дітей.
Аналіз роботи центру є переконливим доказом високого розвитку кардіохірургії в Україні. До цієї клініки за допомогою звертаються не тільки громадяни України, а й гості з-за кордону, в тому числі з країн Західної Європи та США.
Ми розуміємо, що потужностей новоствореного центру буде недостатньо для того, щоб усі маленькі українці, які страждають від важких вад серця та іншої серцево-судинної патології, мали змогу отримати шанс на повноцінне життя. Тому у 2007 році буде виділено більше двадцяти мільйонів гривень на розширення центру. В планах уряду створення ще кількох таких центрів у регіонах України.
Директор науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України, доктор медичних наук Ілля Ємець у першу чергу подякував усім тим людям, що залучилися до цієї благородної справи. Крім того, директор центру розповів, які перспективи перед українським суспільством відкриває підпорядкований йому заклад.
– Необхідність створення нашого центру була зумовлена тим фактом, що велика кількість дітей в Україні – майже 4 тисячі – щорічно народжується з важкою серцево-судинною патологією. Більше ніж половина з них потребує висококваліфікованої хірургічної допомоги.
За три роки існування центру в інших приміщеннях було надано допомогу 3 тисячам хворих дітей, половина з яких без проведення оперативного втручання не мала шансу вижити. А менше ніж за місяць роботи нового центру було врятовано 87 малюків. За результатами хірургічного лікування вроджених вад серця центр вийшов на рівень провідних клінік Європи та США. При корекції патології загального артеріального стовбура – вади, що у всьому світі супроводжується високою летальністю, було досягнено нульового рівня цього показника.
Щорічно 2 тисячам дітей ми зможемо подарувати шанс на повноцінне життя. Але, на жаль, сьогодні на операцію очікує втричі більше дітей, що зумовлює необхідність розширення центру і створення філіалів у регіонах (Донецьк, Львів, Одеса). Через кілька місяців відбудеться відкриття Київського міського центру серця.
Хотілося б відзначити той факт, що держава нарешті починає повертатись до медицини обличчям. Адже створення центру – це переважно державний проект. Будівництво нового корпусу здійснювалось під постійним контролем Президента та уряду. За дорученням Президента України та розпорядженням Кабінету Міністрів України було прискорено виділення коштів для забезпечення фінансування будівельно-монтажних та опоряджувальних робіт. Загальний об'єм коштів державного бюджету за період з 2003 по 2006 рік становив 41,2 млн грн на реконструкцію та 81 млн грн на оснащення центру.
Учасників відкриття також привітала голова комітету з питань охорони здоров'я Верховної Ради України Тетяна Бахтєєва. Вона відмітила, що в першу чергу створення цього закладу є заслугою Іллі Ємця. Тетяна Бахтєєва пообіцяла новоствореному центру всебічну підтримку та допомогу. До привітань приєднались міністр охорони здоров'я Ю. Поляченко, президент АМН України О. Возіанов, мер Києва Л. Черновецький, міністр внутрішніх справ В. Цушко та інші високоповажні гості.
Відкриття нового корпусу Центру дитячої кардіології та кардіохірургії, обладнаного на сучасному рівні, дозволить суттєво знизити малюкову смертність, що є інтегральним показником ефективності роботи системи охорони здоров'я, – таку думку висловлювали всі учасники урочистого відкриття. Малюкова смертність є одним з показників, що визначає членство країни в СОТ, – він не повинен перевищувати 7-8‰. На сьогодні в Україні малюкова смертність знаходиться на рівні 10‰, а завдяки використанню потужностей центру цей показник може бути знижений до 6,5-7‰.