Поради лікаря-кардіолога щодо збереження здоров’я під час пандемії коронавірусної хвороби COVID-19

Поради лікаря-кардіолога щодо збереження здоров’я під час пандемії коронавірусної хвороби COVID-19

Наразі багатьох людей цікавить те, яким чином вони могли б підтримувати своє здоров’я на належному рівні в умовах пандемії COVID-19. Така стурбованість є цілком зрозумілою, позаяк скоріше за все вони дізналися з ЗМІ, що перебіг захворювання, причиною якого є коронавірус SARS-CoV-2, може значно ускладнитися у тих пацієнтів, що страждають на хвороби серця, артеріальну гіпертензію і цукровий діабет.

Р. Тодд Херст, лікар-кардіолог, член Американської академії кардіології

І такі люди цілком мають рацію. Згідно з попередньою інформацією, факторами ризику тяжкого перебігу COVID-19 і небезпечних ускладнень цієї хвороби є похилий вік, наявність захворювань серця, підвищений артеріальний тиск, діабет, хвороби респіраторної системи, ВІЛ-інфекція, скомпрометований імунітет і вагітність.

Однак ці факти зовсім не свідчать про відсутність можливості зменшити ризик інфікування збудником COVID-19.

В пресі й інших ЗМІ вже неодноразово наводився перелік основних заходів для зменшення ризику зараження коронавірусом SARS-CoV-2:

  • соціальна ізоляція;
  • часте і старанне миття рук;
  • уникнення скупчень людей (і уникнення взагалі спілкування з іншими людьми – надто з тими, у яких є симптоми захворювання);
  • відмова від рукостискань;
  • уникнення доторкання руками до обличчя, очей та носа.

Ці заходи є дуже й дуже важливими, однак ними не обмежується перелік того, що можна зробити для запобігання COVID-19.

Звички, які йдуть на користь здоров'ю, мають особливе значення

Дотримання здорових звичок важливе завжди, але в умовах пандемії COVID-19 цей чинник набуває особливого значення.

Цілком природно, що ми прагнемо того, щоб максимально зміцнити наші організми і імунітет, але в умовах пандемії і карантину перепони на шляху до цієї мети стали ще складнішими. Спортивні комплекси зачинені, порушений звичний плин нашого повсякденного життя, а стрес і постійне відчуття тривоги негативно впливають на наш сон. Все це у поєднанні з втратою наших основних джерел зниження стресу (регулярні відвідини церкви, зустрічі з друзями, відвідини спортивних заходів, а також обіди чи вечері у кафе або ресторані) здатне послабити наші звички до здорового способу життя саме тоді, коли вони набули першочергового значення.

Нижче наведені п’ять найбільш важливих порад, які я даю всім своїм пацієнтам для того, щоб вони могли зміцнити своє здоров’я навіть в умовах пандемії COVID-19.

Нормалізація сну.

Постійний дефіцит сну здатний спричинити значну шкоду здоров’ю. Більшість людей потребує щоночі сну, який триває 7-9 годин. Важливо позбавитися нездорового підходу до цього питання, уособленням якого є прислів’я «досхочу висплюсь вже на тому світі». Насправді такий підхід до проблеми сну здатний забезпечити дійсно передчасне переселення у кращий світ.

Ведення здорового способу життя.

Спортивні зали і басейни закриті через карантин, але це зовсім не означає позбавлення вас можливості вести активний спосіб життя. Достатньо регулярно ходити на прогулянки, виконувати вправи з використанням у якості обтяження ваги власного тіла (як, наприклад віджимання від підлоги, присідання, випади з гантелями у руках, підстрибування вгору з упору присівши) чи виконання вправ йоги за допомогою дистанційних занять у онлайновому режимі. Дуже важливо давати собі фізичне навантаження щодня – нехай навіть усього по 5-10 хвилин.

Здорове харчування.

Напівфабрикати та консервовані продукти зручні для споживання й можуть зберігатися дуже довго. Однак така їжа у процесі виробництва зазнає надто інтенсивної технологічної переробки і може стати причиною появи надмірної ваги і погіршення здоров’я. Замість такої їжі краще споживати натуральні продукти, які можна зберігати протягом якогось часу. Непогано включати до раціону консервовану рибу або консервоване куряче м’ясо, консервовані бобові, консервовані або заморожені овочі, тверді сорти сиру, яйця, горіхи й насіння, фрукти авокадо, ягоди, а також вироби із цілісних злаків, як, наприклад, вівсяні пластівці.

Необхідно уникати «заїдання стресу». Слід відмовитися і від вживання спиртних напоїв.

Учені стверджують, що не менш ніж 40% сучасних людей схильні до зменшення впливу стресу шляхом споживання більшої кількості їжі. Необхідно визначити, чи не має у вас такої схильності і пам’ятати про цю потенційну загрозу кожного разу, коли виникає бажання що-небудь з’їсти. Слід поставити собі питання, чи дійсно ви відчуваєте голод. Адже, можливо, що вам просто нудно, або з’явилося відчуття тривоги чи таким чином позначається вплив якогось стресового фактору. Якщо відчуття голоду немає, можливо, вгамувати потяг до їжі вдасться, випивши склянку води, або здійснивши прогулянку. Варто також пам’ятати про те, що стрес може викликати потяг до алкоголю. Необхідно слідкувати за споживанням спиртних напоїв і не забувати про те, що надмірне вживання алкоголю здатне негативно позначитися на вашому здоров’ї. Спиртні напої можуть стати причиною безсоння, неправильного, нездорового харчування, поганого почуття наступного дня, що може призвести до зниження активності.

Використання методів управління стресом.

Ефективні методики керування стресом окрім іншого включають також кероване дихання, медитацію, практику подяки. Багато хто вважає, що найбільш ефективними методами для контролю стресу є регулярна фізична активність і сон достатньої тривалості. У будь-якому випадку слід визначити для себе, яка з методик найкраще знижує руйнівний вплив стресу саме у вас, після чого зосередитись саме на ній. Якщо ж ви ще не користуєтесь жодним з методів керування стресом, можливо, саме зараз, під час пандемії слід визначити для себе, що є для вас найбільш ефективним!

Не слід вважати піклування про власне здоров’я у нинішній стресовій ситуації чимось другорядним, таким, що не має істотного значення. Саме зараз, під час пандемії COVID-19 піклування про власне здоров’я ніяк не можна віднести до прояву егоїзму. Таке піклування не є себелюбством. Членам вашої родини і вашим друзям потрібно, щоб ви мали гарне здоров’я – це потрібно й усім нам.

https://blogs.webmd.com/heart-health/20200320/a-cardiologists-tips-for-staying-healthy-during-the-covid19-outbreak