Люди з високим рівнем холестерину повинні відмовитися від вуглеводів, а не від насичених жирів

Люди з високим рівнем холестерину повинні відмовитися від вуглеводів, а не від насичених жирів

Десятиліттями людям з діагнозом сімейна гіперхолестеринемія лікарі наказували мінімізувати споживання насичених жирів для зниження рівня холестерину і зниження ризику серцевих захворювань. Але нове дослідження, опубліковане в журналі BMJ Evidence-Based Medicine, говорить про те, що немає ніяких доказів на підтримку цих тверджень.

Міжнародна група експертів з хвороб серця і дієти, яка проводила дослідження на базі Університету Південної Флориди (USF Innovation) стверджує, що немає ніяких доказів того, що дієта з низьким вмістом насичених жирів знижує рівень холестерину у людей з сімейною гіперхолестеринемією.

Сімейна гіперхолестеринемія - це генетичне захворювання, при якому рівень холестерину у людей в 2-4 рази вище, ніж у середньостатистичної людини. Медичні організації, в тому числі Американська кардіологічна асоціація, рекомендують людям з цим захворюванням уникати вживання в їжу продуктів тваринного походження, таких як м'ясо, яйця і сир, а також кокосове масло.

Міжнародна група експертів з хвороб серця і дієти, у складі п'яти кардіологів, розглянула рекомендації по харчуванню для людей з сімейною гіперхолестеринемією і повідомила, що не може знайти підстави, за якими експерти в області охорони здоров'я рекомендують людям з цим захворюванням дієту з низьким вмістом насичених жирів.

«Протягом останніх 80 років людям з сімейною гіперхолестеринемією рекомендували знизити рівень холестерину за допомогою дієти з низьким вмістом насичених жирів», - розповів провідний автор Девід Даймонд, професор і дослідник захворювань серця в Університеті Південної Флориди. «Наше дослідження показало, що більш «здоровою для серця» дієтою є вживання їжі з низьким вмістом цукру, а не насиченого жиру».

Даймонд і його співавтори стверджують, що дотримання дієти з низьким вмістом вуглеводів найбільш ефективно для людей з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, таких як люди з надмірною вагою, гіпертонічною хворобою та діабетом. Їх результати узгоджуються з іншою статтею, недавно опублікованій в «Журналі Американського коледжу кардіологів», в якій містяться переконливі докази того, що мінімізувати слід не тропічні масла і продукти рослинного походження, а продукти харчування, що підвищують рівень цукру в крові, такі як хліб, картопля та солодощі.

Джерело:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200706113955.htm