Гарячі припливи та нічна пітливість у жінок пов'язані із збільшенням ризику розвитку серцево-судинних захворювань на 70%

Гарячі припливи та нічна пітливість у жінок пов'язані із збільшенням ризику розвитку серцево-судинних захворювань на 70%

Нове дослідження, яке провели вчені з університету австралійського штату Квінсленд, встановило, що у жінок, у яких після менопаузи спостерігаються гарячі припливи та нічна пітливість, на 70 відсотків частіше виникають інфаркти міокарда, стенокардія та інсульти.

Докторант Доншань Чжу (Dongshan Zhu) з школи громадського здоров’я при цьому університеті виявив, що у жінок, незалежно від їх віку, часті гарячі припливи та нічна пітливість, також відомі як вазомоторні симптоми або ВС, пов’язані з ризиком виникнення несмертельних серцево-судинних подій.

«Дотепер було незрозуміло, чи пов'язані ВС із серцево-судинними захворюваннями, але наразі ми знаємо, що такий зв'язок існує», – повідомляє доктор Чжу.

«Крім того, поява ВС до настання менопаузи збільшує імовірність розвитку серцево-судинної події у жінки на 40%», – додає він.

Д-р Чжу також встановив, що ризик серцево-судинних подій більше пов'язаний із інтенсивністю гарячих припливів та нічної пітливості, а не з їх частотою чи тривалістю.

«Ми виявили, що жінки з вираженими ВС мали більш ніж удвічі вищий ризик виникнення серцево-судинної події порівняно з жінками, які не мали симптомів», – сказав дослідник.

Д-р Чжу використовував дані спільного науково-дослідницького проекту InterLACE, у який були включені 25 досліджень з участю понад 500 000 жінок у всьому світі.

Провідний автор цього дослідження професор Гіта Мішра (Gita Mishra) вважає, що отримані результати можуть мати важливі клінічні наслідки.

«Це дослідження допомагає виявити жінок, які мають більш високий ризик розвитку серцево-судинних подій і яким може знадобитися пильний моніторинг у клінічній практиці», – сказала професор Мішра.

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200702113707.htm