10 ознак и симптомів дефіциту заліза в організмі

10 ознак и симптомів дефіциту заліза в організмі

Організму людини необхідне залізо для утворення гемоглобіну, завдяки якому кисень транспортується по всьому організму. При нестачі гемоглобіну тканини та м’язи отримують недостатню кількість кисню для того, об ефективно працювати і це призводить до стану, що зветься анемія. Хоча існують різні види анемій, залізодефіцитна анемія є найбільш розповсюдженою у всьому світі.

Загальні причини виникнення дефіциту заліза включають:

  • недостатнє споживання заліза через дієту, яка не забезпечує щоденні потреби в харчуванні
  • обмежене споживання через запальне захворювання кишківника
  • підвищену потребу через вагітність
  • втрату крові через надмірну менструацію чи внутрішньої кровотечі

Дефіцит заліза може викликати симптоми, що впливають на якість життя. До них відносяться задишка, втома і зниження концентрації уваги.

Симптоми дефіциту заліза відрізняються в залежності від важкості анемії, як швидко розвивається анемія та стан людини на даний момент.

Ось 10 найрозповсюдженіших симптомів дефіциту заліза:

1. Незвичайна втома

Почуття втоми - один із найпоширеніших симптомів дефіциту заліза. Втома з’являється через брак гемоглобіну, який допомагає переносити кисень по всьому тілу. Без достатньої кількості гемоглобіну менше кисню надходить до ваших тканин і м’язів, позбавляючи їх енергії. Ваше серце також має більше працювати, щоб переміщати по своєму тілу більше багатої киснем крові, що також викликає втому. Оскільки втома часто вважається нормальною частиною зайнятого сучасного життя, важко діагностувати дефіцит заліза лише за цим симптомом. Однак багато людей з дефіцитом заліза відчувають низький рівень енергії поряд зі слабкістю, почуттям роздратування або труднощами з концентрацією уваги.

2. Блідість

Бліда шкіра або бліде забарвлення внутрішньої сторони нижніх повік - інші поширені ознаки дефіциту заліза. Гемоглобін в еритроцитах надає крові червоного кольору, тому низький рівень еритроцитів під час дефіциту заліза робить кров менш червоною. Ось чому шкіра може втратити здоровий колір у людей із дефіцитом заліза. Ця блідість у людей з дефіцитом заліза може проявлятися по всьому тілу, або вона може бути обмежена однією областю. Сюди входить:

  • обличчя
  • ясна
  • губи з середини
  • шкіра під нігтями

Часто це перші симптоми, які лікарі будуть шукати як ознаку дефіциту заліза. Однак це слід підтвердити аналізом крові, оскільки блідість частіше спостерігається у середніх або важких випадках анемії.

3. Задишка

Гемоглобін дозволяє еритроцитам переносити кисень по всьому тілу. Коли рівень гемоглобіну низький під час дефіциту заліза, рівень кисню також буде низьким. Це означає, що ваші м’язи не отримуватимуть достатньо кисню для звичайних процесів, таких як ходьба. Як результат, частота вашого дихання збільшиться, оскільки ваше тіло намагається отримати більше кисню. Ось чому задишка є загальним симптомом. Якщо ви відчуваєте задишку, виконуючи звичайні повсякденні завдання, які зазвичай вам легко робити, такі як ходьба, підйом по сходах чи тренування, виною тому може бути брак заліза.

4. Головні болі та запаморочення

Дефіцит заліза може спричинити головний біль, особливо у жінок. Цей симптом зустрічається, рідше, ніж інші, адже зв’язок між дефіцитом заліза та головним болем досі незрозумілий. Можуть виникати головні болі, оскільки низький рівень гемоглобіну в еритроцитах означає, що до мозку надходить недостатньо кисню. В результаті кровоносні судини мозку можуть набрякати, викликаючи головний біль. Хоча існує багато причин головного болю, часті, періодичні головні болі та запаморочення можуть бути ознакою дефіциту заліза.

5. Прискорене серцебиття

Прискорене серцебиття також може бути ще одним симптомом залізодефіцитної анемії. Зв’язок між дефіцитом заліза, анемією та проблемами серця все ще вивчається, але це може бути пов’язано з транспортуванням кисню. Гемоглобін - це білок в еритроцитах, який допомагає транспортувати кисень по всьому тілу. При дефіциті заліза низький рівень гемоглобіну означає, що серце повинно надмірно працювати, щоб переносити кисень. Це може призвести до нерегулярного серцебиття або відчуття, що ваше серце б'ється ненормально швидко. У крайніх випадках це може призвести до збільшення серця, серцевого шуму або серцевої недостатності. Однак ці симптоми, як правило, набагато рідше і можуть виникати при запущених формах залізодефіциту.

6. Сухі та пошкоджені волосся та шкіра

Сухі та пошкоджені шкіра та волосся також можуть бути ознаками дефіциту заліза. Дефіцит заліза знижує рівень гемоглобіну в крові, що може зменшити кількість кисню, доступного клітинам, що спричиняють ріст волосся. Коли шкіра та волосся позбавлені кисню, вони можуть стати сухими та слабкими. Згідно результатів леяких досліджень, дефіцит заліза також пов'язаний з випаданням волосся.

7. Набряк і біль язика і у роті

Іноді просто огляд ротової порожнини або області навколо рота може вказати, чи є у вас залізодефіцитна анемія. Серед ознак набряклість язика, блідість. Дефіцит заліза може також спричинити інші симптоми у роті. До них належать: сухість у роті, відчуття печіння, болючі червоні тріщини у куточках рота, виразки.

8. Неспокійні ноги

Дефіцит заліза також пов’язаний із синдромом неспокійних ніг. Синдром неспокійних ніг - це сильний потяг рухати ногами в стані спокою. Це також може спричинити неприємні та дивні відчуття, наприклад, свербіння ніг, що може викликати проблеми зі сном. Причини синдрому неспокійних ніг до кінця не вивчені, однак близько 25% людей із залізодефіцитною анемією мають синдром неспокійних ніг. Поширеність синдрому неспокійних ніг у дев'ять разів вища серед людей із дефіцитом заліза порівняно із загальною популяцією.

9. Ламкі нігті у формі ложки

Значно рідше симптомом дефіциту заліза є ламкість нігтів у формі ложки. Цей стан називається койлоніхія. Зазвичай першою ознакою є ламкість нігтів, які легко сколюються і тріскаються. На пізніх стадіях дефіциту заліза можуть нігті можуть набувати форми ложки, коли середина нігтя опускається, а краї піднімаються. Однак це рідкісний побічний ефект, який спостерігається лише приблизно у 5% людей з дефіцитом заліза. Зазвичай це спостерігається лише у важких випадках залізодефіцитної анемії.

10. Інші можливі ознаки

Є ще кілька ознак залізодефіцитної анемії. Вони, як правило, зустрічаються рідше і можуть бути пов’язані з багатьма станами, крім дефіциту заліза. Це:

Дивні потяги: захоплення дивною їжею чи непродовольчими товарами наприклад, бажання їсти лід, глину, крейду або папір.

Почуття депресії: залізодефіцитна анемія може бути пов'язана з депресією у дорослих. Вагітні жінки з дефіцитом заліза можуть також мати більше шансів на розвиток депресії.

Холодні руки і ноги: дефіцит заліза означає, що до рук і ніг надходить менше кисню. Деякі люди можуть взагалі легше відчувати холод або мати холодні руки і ноги.

Частіші інфекції: оскільки залізо необхідне для здорової імунної системи, його відсутність може збільшити ризик зараження.

Що робити, якщо ви вважаєте, що у вас дефіцит заліза

Якщо ви вважаєте, що маєте залізодефіцитну анемію, слід обов’язково відвідати лікаря, адже простий аналіз крові може підтвердити, чи є у вас залізодефіцитна анемія. Якщо лікар підтвердить ваші здогадки, то порекомендує збільшення споживання заліза з раціону або за допомогою препаратів заліза, в залежності від ступеня важкості залізодефіцитної анемії.

Джерело:

https://www.healthline.com/nutrition/iron-deficiency-signs-symptoms#What-to-do-if-you-think-youre-iron-deficient