У чому полягає різниця між тромбозом та емболією?

У чому полягає різниця між тромбозом та емболією?

Тромбоз та емболія – це потенційно небезпечні для життя проблеми з судинами, які збільшують ризик розвитку інфаркту міокарда і інсульту.

Відмінності

Тромбоз трапляється, коли у просвіті кровоносної судини (артерії або вени) утворюється згусток крові або тромб. Тромб здатний перекривати просвіт судини, що призводить до зменшення кровотоку через неї.

Ембол – це будь-який незв'язаний внутрішньосудинний субстрат, який циркулює по кровоносному руслу, що не зустрічається там в нормальних умовах і здатний викликати закупорку судини. Якщо ембол зупиняється у якомусь місці і починає значно блокувати потік крові, ця патологія називається емболією.

Тромб Ембол Тромбоз Емболія
згусток крові чужорідний матеріал, який циркулює в крові утворення тромбу призводить до зменшення кровотоку згусток крові або стороннє тіло зупиняється, закриває просвіт судини і порушує кровопостачання

Відповідно до своєї структурі емболи можуть складатися з різних речовин:

  • повітря (газова суміш);
  • жир;
  • кров, що зсілася;
  • будь-яке чужорідне тіло.

Оклюзія, тобто закупорка вени або артерії може спричинити ускладнення, що загрожують життю. Один із підходів до класифікації таких закупорок судин заснований на тому, де саме вони виникають.

Так, наприклад, одним із найпоширеніших видів емболії є емболія легеневої артерії. Це трапляється тоді, коли ембол рухається по венах легень, порушуючи кровотік. Як і будь-яка закупорка, яка перешкоджає припливу крові до серця, легенева емболія може призвести до інсульту або інфаркту. Причиною емболії легеневої артерії найчастіше бувають тромби – але в медичній практиці зустрічаються й випадки емболії легеневої артерії нетромбогенного ґенезу. Нетромботичні джерела легеневої емболії включають повітря, жир, амніотичну рідину, інфікований матеріал, чужорідні тіла і пухлини.

Симптоми

Симптоми тромбозу та емболії можуть відрізнятися залежно від місця та типу закупорки.

Тромбоз глибоких вен (ТГВ)

Ця патологія пов’язана із тромбоз глибоких вен. ТГВ може стати причиною тромбоемболії легеневої артерії, тільки якщо згусток крові переміститься в легені. ТГВ часто вражає таз і ноги.

Симптоми ТГВ можуть включати такі ознаки:

  • набряк;
  • біль;
  • підвищена чутливість;
  • набряклі або перекручені вени;
  • почервоніла шкіра;
  • тверді або потовщені вени.

Емболія легеневої артерії

При легеневій емболії згусток крові або стороннє тіло потрапляє в вени легень, порушуючи кровообіг. Це невідкладний стан, яке часто супроводжується наступними симптомами:

  • біль у грудях;
  • запаморочення;
  • проблеми з диханням;
  • кашель з кров’ю;
  • порушення рівноваги;
  • втрата свідомості.

Крім того, при емболії легеневої артерії у людини можуть бути симптоми інсульту, такі як оніміння або слабкість, або симптоми інфаркту міокарда, такі як сильний біль у грудях та нудота.

Тромбоз артерій

Артеріальний тромбоз виникає при закупорці артерії, яка несе кров від серця. Вена, навпаки, несе кров до серця.

Симптоми тромбозу артерій схожі на симптоми закупорки у венах. Вони можуть відрізнятися у різних пацієнтів, але найчастіше включають наступні явища:

  • біль у ногах;
  • набряк ноги або руки;
  • біль у грудях;
  • оніміння або слабкість на одній стороні тіла;
  • зміни у психіці.

Порівняння тромбозу з емболією і з аневризмою

Аневризма виникає тоді, коли стінка артерії (рідше вени) стоншується і втрачає еластичність. Це може призвести до того, що артерія розшириться назовні, скрутиться або почне кровоточити.

Якщо така кровотеча виникає з артерії в головному мозку або з великої артерії, аневризма може призвести до летального результату. Однак не всі аневризми викликають симптоми або вимагають лікування.

Основна відмінність між аневризмою та емболією або тромбозом полягає в тому, що два останніх стани, перш за все, включають закупорку судини, тоді як при аневризмі спостерігається пошкодження стінки артерії.

Аневризми можуть бути наслідком високого кров’яного тиску або куріння. Людина також може народитися з цією патологією.

Причини

Тромб утворюється тоді, коли клітини накопичуються над пошкодженою стінкою судини, щоб захистити її та зупинити кровотечу.

Дещо спрощено це можна розглядати як утворення струпу на внутрішній рані. Після загоєння рани згусток крові зазвичай розчиняється. Якщо цього не відбувається, згусток може відірватися і викликати закупорку судини.

У інших випадках тромби утворюються без видимих причин, спонтанно.

Фактори ризику

ТГВ є дуже поширеною патологією, яка сприяє утворенню тромбів; ризик тромбозу підвищується за наявності наступних факторів:

  • Травма: значне пошкодження глибокої кровоносної судини може призвести до утворення тромбу. Наприклад, ризик тромбозу підвищується після перелому кісток, а також у людей, що були травмовані внаслідок дорожньо-транспортної пригоди.
  • Вагітність: вагітні жінки вразливіші до утворення тромбів. Також дуже рідко може розвинутися стан, що загрожує життю, який називається емболія навколоплідними водами.
  • Тривалі періоди сидіння або лежання: у людей, які тривалий час перебувають в положенні сидячи, підвищується ризик утворення емболу або тромбу. Сюди також можна віднести людей, які змушені дотримуватися постільного режиму, наприклад, після операції.
  • Здоров’я серцево-судинної системи: ті самі фактори, які збільшують ризик серцевих захворювань (високий кров'яний тиск, похилий вік, куріння, ожиріння та інші) також можуть збільшувати ризик утворення тромбу
  • Спадкова схильність: у людей із сімейною історією утворення тромбів або інших закупорок може бути вищий ризик розвитку тромбозу. Крім того, один перенесений випадок тромбозу збільшує ймовірність виникнення нових тромбів.
  • Серйозні захворювання: люди з хворобами легень, серця, певними видами захворювань нирок та онкологічними хворобами можуть мати вищий ризик утворення тромбів.

Фактори ризику виникнення емболії

Емболія виникає при перенесенні потоком крові різних субстратів, яких в нормі в крові бути не повинно – саме вони й отримали назву «емболи». Існують кілька факторів ризику розвитку емболії, як-от:

  • Потрапляння бульбашки повітря (газової суміші) у вену: впорскування повітря у судину може спричинити емболію.
  • Вагітність: дуже рідко під час вагітності навколоплідні води можуть потрапляти в судини матері, викликаючи емболію навколоплідними водами.
  • Сторонні тіла в організмі: будь-який сторонній предмет, наприклад, дрібний уламок кістки при переломі або куля, випущена з вогнепальної зброї, потенційно може потрапити в судини та спричинити їх закупорку.
  • Інфекція: певні інфекції можуть спричинити потрапляння хвороботворних бактерій та інших небезпечних патогенних мікроорганізмів у судини та їх закупорку.

Діагностика

Лікар призначає діагностичні дослідження, виходячи з історії хвороби та симптомів пацієнта. Ефективність діагностики залежить від точності визначення місця блокування судини та конкретних симптомів.

Найчастіше при підозрі на тромбоз/емболію застосовуються наступні методи діагностики:

  • дослідження крові;
  • візуальна діагностика, що включає, наприклад, МРТ або ультразвукове дослідження;
  • ангіографія судин легень, яка передбачає введення у вену катетера та спеціального інструмента, який надсилає зображення на монітор, що дозволяє бачити легеневі вени краще.

Лікування

Лікування тромбозу зазвичай включає призначення пацієнту лікарських засобів з групи препаратів для розрідження крові. Також можна видалити згусток крові за допомогою хірургічної операції, особливо якщо тромб дуже великий або коли медикаментозне лікування виявилось неефективним.

Лікування емболії залежить від типу закупорки та її локалізації. Якщо йдеться про згусток крові, лікар може порекомендувати розріджувач крові. Як правило, це трапляється у випадках емболії легеневої артерії, якщо емболія не дуже велика.

За певних обставин лікареві може знадобитися вставити стент у судину, щоб розширити її. Також людині може знадобитися підтримуюче лікування – наприклад, киснева терапія.

Ускладнення

Емболія та тромбоз можуть блокувати важливі кровоносні судини та викликати пошкодження органів, з якими ці кровоносні судини пов’язані.

Деякі потенційні ускладнення можуть включати:

  • недостатність або погіршення функцій органу;
  • інфаркт міокарда;
  • інсульт.

Профілактика

На жаль, не всім випадкам тромбозу та емболії можна запобігти, але існують певні стратегії, що можуть зменшити ризик виникнення цих патологій:

  • Надання якісної допологової допомоги: певні фактори ризику, насамперед проблеми зі здоров’ям серця під час вагітності, можуть збільшити ризик закупорки, включаючи тромбоз та емболію навколоплідними водами.
  • Спосіб життя, корисний для серця: ожиріння, куріння та харчування продуктами, шкідливими для серця, можуть збільшити ризик розвитку тромбів.
  • Підвищення фізичної активності: слід уникати тривалих періодів перебування у положенні сидячи або лежачи. При роботі, яка вимагає тривалого сидіння, необхідно регулярно робити перерви. Людям, робота яких вимагає тривалого перебування за кермом авто, необхідно регулярно робити зупинки і виходити з машини, щоб виконати декілька вправ на розтягування.

При підозрі на виникнення тромбу необхідно негайно звернутися по медичну допомогу – це може запобігти розвитку тяжких ускладнень, що загрожують життю.

Висновки

Тромб – це згусток крові, а тромбоз – це утворення згустку, який блокує кровотік.

Ембол – це будь-який сторонній субстрат, який рухається з кровотоком. Емболія виникає тоді, коли ембол значно перешкоджає нормальному кровопостачанню.

На підставі одних лише симптомів пересічна людина не зможе визначити, чи виникла у неї емболія або мова йде про тромбоз. При виникненні подібних порушень у здоров'ї слід негайно звернутися по медичну допомогу. Необхідно інформувати лікаря про наявність будь-яких факторів ризику утворення тромбів або інших проблем з серцево-судинною системою.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/thrombosis-vs-embolism