Що потрібно знати про інфаркт міокарда і про серцеву недостатність: схожість і відмінності

Що потрібно знати про інфаркт міокарда і про серцеву недостатність: схожість і відмінності

Серце – життєво важливий орган, який перекачує кров по тілу. Якщо серце виявляється нездатним виконувати таку роботу, це може спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям. У повсякденному житті люди часто плутають такі важкі захворювання серця як інфаркт міокарда і серцева недостатність. Інфаркт міокарда виникає тоді, коли раптово значно зменшується кровопостачання серцевого м’яза, тоді як серцева недостатність – це стан, коли серце не може ефективно перекачувати кров.

Хвороби серця є основною причиною смерті практично у всьому світі. Цей термін стосується декількох різних типів серцевих захворювань, включаючи інфаркти міокарда та серцеву недостатність.

Варто знати основні відмінності між інфарктом та серцевою недостатністю. Такі відмінності стосуються у першу чергу причин, симптомів, діагностики та лікування обох захворювань.

Визначення

Серце – це своєрідний «м'язовий насос», який забезпечує кровопостачання до всіх тканин організму. Це життєво важлива функція, оскільки без постійного надходження свіжої крові, насиченої киснем, клітини не зможуть існувати нормально і швидко загинуть.

Дуже важливо підтримувати здоров’я серця та запобігати будь-яким серцевим захворюванням, які здатні викликати зупинку роботи серця.

Інфаркт або інфаркт міокарда – це небезпечна для життя патологія, яка полягає у раптовому зменшенні припливу крові до ділянки серця. Як правило, це результат блокування кровоносної судини, що перешкоджає нормальному кровотоку, але це може також статися через невідповідність потреби серцевого м’яза у крові, насиченої киснем, і надходженням такої крові. Якщо потік крові не нормалізується, це може призвести до того, що ця ділянка серцевого м’яза почне швидко відмирати.

А серцева недостатність або застійна серцева недостатність – це стан, коли серце не може перекачувати достатню кількість крові по організму. Це може бути пов’язане з тим, що серце не наповнюється достатньою кількістю крові, або серце занадто слабке, щоб виконувати насосну функцію достатньою мірою. Незважаючи на назву «серцева недостатність», це захворювання прямо не стосується зупинки серця.

Обидва захворювання є досить поширеними. Так, дослідження показують, що приблизно 805 000 американців щорічно переносять інфаркт міокарда, і водночас приблизно 6,2 мільйона дорослих американців мають серцеву недостатність.

Причини інфаркту міокарда

Спричинити інфаркт міокарда здатні різні фактори. Однією з найбільш поширених причин інфаркту є ішемічна хвороба серця.

При ішемічній хворобі серця коронарні артерії, які постачають до серця кров, багату киснем, звужуються або закупорюються через накопичення холестеринових бляшок на їхніх стінках. Це значно погіршує проходження крові по цих артеріях.

Спазм коронарної артерії також може призвести до серцевого нападу. Це явище спостерігається тоді, коли відбувається сильне стискання або спазм коронарної артерії, яка має м’язи в своїх стінках, внаслідок чого кровотік через артерію може повністю припинитися.

Причини серцевої недостатності

Сприяти виникненню серцевої недостатності також можуть багато факторів. Зазвичай серцева недостатність є результатом інших захворювань, які викликають перевантаження серце, або є наслідком травми чи інфекції, що спричиняють пошкодження серця.

Серцева недостатність може вражати як ліву, так і праву половину серця. Ліва половина перекачує багату киснем кров по всьому тілу, а права половина органа збирає кров з низьким вмістом кисню і перекачує її в легені для насичення киснем.

Частіше серцева недостатність уражає ліву половину серця, що впливає на те, наскільки добре серце може перекачувати кров по організму. Існує два типи лівосторонньої серцевої недостатності: зі зменшеною фракцією викиду та зі збереженою фракцією викиду.

Знижена фракція викиду, також відома як систолічна серцева недостатність виникає тоді, коли серце не може ефективно скорочуватися. Це явище може бути пов’язано з такими патологіями:

  • ішемічна хвороба серця;
  • спадкова кардіоміопатія;
  • захворювання клапанів серця;
  • нерегулярне серцебиття;
  • набута хвороба серця;
  • зловживання алкогольними напоями;
  • вживання кокаїну, метамфетаміну або внаслідок ураження серця іншими токсинами.

Збережена фракція викиду, також відома як діастолічна серцева недостатність спостерігається тоді, коли тканини серцевого м’яза стають занадто жорсткими, щоб повністю стискатися. Це означає, що серце не може заповнитися достатньою кількістю крові, тому воно перекачує менше крові для забезпечення організму киснем. Така форма серцевої недостатності може бути пов’язана з певними хворобами, як-от:

  • високий кров'яний тиск (артеріальна гіпертензія);
  • ожиріння;
  • цукровий діабет.

При серцевій недостатності правої половини серце не в змозі перекачати достатньо крові в легені, щоб наситити її достатньою кількістю кисню. Зазвичай це відбувається через наявність серцевої недостатності лівої половини. Це пов’язано з накопиченням крові, підвищенням тиску в судинах, які несуть кров від серця до легень.

Симптоми інфаркту міокарда

Інфаркти не завжди проявляються помітними симптомами. Лікарі називають такі інфаркти «тихими інфарктами». Варто зазначити, що симптоми інфаркту може варіюватися від людини до людини. Люди, які перенесли інфаркт, часто скаржаться на різні симптоми. Як правило, найпоширенішими симптомами є:

  • біль у грудях або дискомфорт;
  • дискомфорт у верхній частині тіла – у руці, спині, плечі, шиї, щелепі або животі;
  • задишка.

Можливі й інші симптоми:

  • пітливість;
  • втома;
  • нудота і блювання;
  • раптове запаморочення.

Симптоми серцевої недостатності

Симптоми серцевої недостатності залежать від типу та тяжкості цього захворювання. Задишка є загальним симптомом як лівосторонньої, так правосторонньої недостатності. Зазвичай з часом симптоми погіршуються, оскільки здатність серцевого м’яза до повноцінного скорочення поступово слабшає.

Симптоми лівосторонньої серцевої недостатності можуть включати такі ознаки:

  • загальна слабкість;
  • проблеми з диханням;
  • сонливість;
  • проблеми з концентрацією уваги;
  • кашель;
  • втома;
  • синюшний колір пальців і губ;
  • погіршення самопочуття при спанні у горизонтальному положенні.

Симптоми правобічної серцевої недостатності можуть проявлятися наступними ознаками:

  • набряки;
  • збільшення ваги;
  • нудота;
  • втрата апетиту;
  • болі в животі;
  • часте сечовипускання.

Діагностика

Через потенційну загрозу життю пацієнта лікар, найімовірніше, діагностує інфаркт міокарда на основі ознак, симптомів та опитування пацієнта. Лікар також може призначити діагностичні дослідження.

Зазвичай такі дослідження включають електрокардіографію (ЕКГ), аналізи крові, стрес-тест (тест з фізичним навантаженням), або коронарну ангіографію.

Так само лікар може діагностувати серцеву недостатність, використовуючи історію хвороби людини, фізичний огляд та діагностичне обстеження.

Здебільшого таке обстеження включає аналіз крові та ехокардіограму . Якщо ці тести не дають результатів, лікар може призначити подальші тести, такі як КТ, МРТ , ЕКГ або стрес-тести.

Лікування інфаркту міокарда

Своєчасно почате лікування інфаркту міокарда допомагає запобігти або зменшити серйозні пошкодження серцевого м’яза. Зазвичай ще до підтвердження діагнозу «інфаркт міокарда» пацієнту призначаються деякі лікарські засоби:

  • аспірин (ацетилсаліцилова кислота);
  • нітрогліцерин;
  • киснева терапія;
  • бета-блокатори.

Після діагностики лікар спробує відновити кровотік, усунувши або зменшивши закупорку. Це може включати прийом певних препаратів, коронарну ангіопластику та інші втручання.

Коронарна ангіопластика – це медична процедура, у процесі якої використовується спеціальний балончик для розширення артерії та відновлення кровотоку. Лікар може також вставити невелику сітчасту трубку, яка називається стент, щоб постійно утримувати артерію достатньо розширеною.

При інфаркті пацієнтам також призначаються лікарські засоби для зменшення згортання крові, зниження артеріального тиску та зменшення навантаження на серце.

Лікування серцевої недостатності

Серцева недостатність не зцілюється повністю, але лікування має на меті допомогти хворому жити довше з меншою кількістю симптомів. Лікування залежатиме від типу серцевої недостатності у пацієнта, але, як правило, це зміна способу життя, ліки, а в деяких випадках і хірургічне втручання.

Коли звертатися до лікаря

І серцевий напад, і серцева недостатність є серйозними захворюваннями. Якщо їх не лікувати, вони можуть призвести до летального результату.

Кожен, хто відчуває симптоми інфаркту або серцевої недостатності, повинен негайно звернутися до лікаря. Якщо лікування почати якомога скоріше, це може значно поліпшити шанси пацієнта на одужання.

Висновки

І серцеві напади, і серцева недостатність є захворюваннями серця – водночас це різні патології як за своєю природою, так і за принципами лікування.

Інфаркти міокарда виникають тоді, коли відбувається значне погіршення кровопостачання серця, тоді як серцева недостатність – це втрата серцем здатності ефективно перекачувати кров по всьому організму.

Незважаючи на те, що і інфаркти міокарда, і серцева недостатність погіршують здатність серця перекачувати кров по судинах організму, це різні захворювання.

Хоча обидві патології мають різні причини, підхід до їх профілактики є практично однаковим. Зменшити ймовірність розвитку цих серцевих захворювань можна за умови дотримання здорового способу життя, тобто за допомогою різноманітного харчування, регулярних фізичних вправ та уникнення стресів.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/heart-attack-vs-heart-failure