Катетеризація серця – кардіологічне дослідження, що рятує життя

Катетеризація серця – кардіологічне дослідження, що рятує життя

Катетеризація серця – це процедура, яка дає змогу отримати точну інформацію про те, наскільки добре працює серце людини. Для проведення катетеризації серця лікар уводить гнучку трубку (катетер) в серце через кровоносну судину на шиї, руці або в паху.

Під час такого втручання лікар може проводити й інші процедури, залежно від результатів катетеризації серця.

Мета катетеризації серця

Основна мета цієї процедури – візуалізація, яка дозволяє кардіологам перевірити, наскільки добре працює серце людини або у якому стані знаходяться кровоносні судини навколо серця.

У процесі катетеризації серця лікар зазвичай виконує такі дії:

  • перевіряє тиск у кожній камері серця;
  • відбирає зразки крові для вимірювання рівня кисню;
  • оцінює, наскільки добре скорочуються насосні камери серця;
  • визначає наявність дефектів серцевих клапанів і камер серця.

Існує два типи процедури катетеризації серця: катетеризація правих відділів серця (КПВС) та катетеризація лівих відділів серця (КЛВС).

Під час проведення КПВС лікар уводить тонку трубку під назвою катетер у кровоносну судину на шиї, лікті або нозі для доступу до правої сторони серця. КПВС дає змогу виміряти кров'яний тиск і рівень кисню.

Під час КЛВС лікар уводить катетер в артерію на зап’ястку, на руці або нозі, щоб потрапити в ліву частину серця. Цей тип катетеризації серця використовується для проведення ангіографії, щоб визначити, наскільки закупорені коронарні артерії.

Крім того, коли катетер уведений до призначеного місця, лікар також може провести інші різні дослідження, як-от:

  • Фракційний резерв кровоплину. Ця процедура дає можливість виміряти кровоплин і артеріальний тиск у певній частині коронарної артерії. Лікар має змогу визначити наявність закупорки та необхідність проведення ангіопластики або стентування.
  • Внутрішньосудинне ультразвукове дослідження. Внутрішньосудинне ультразвукове дослідження забезпечує зображення внутрішньої частини кровоносних судин за допомогою звукових хвиль. Процедура може допомогти знайти тромби та ділянки, які потребують стентування або ангіопластики.
  • Біопсія. Під час біопсії лікар бере невеликий зразок тканини з серцевого м’яза для дослідження. Ця процедура може допомогти діагностувати кардіоміопатію, відторгнення трансплантата серця та інфекції.

Ангіограма – додатковий метод дослідження у процесі КЛВС

Ангіограма – це процедура, яка виконується під час катетеризації серця, як правило, під час катетеризації його лівих відділів.

У цьому разі лікар уводить у коронарні артерії не тільки катетер, а й контрастну речовину, яку видно у рентгенівських променях. На рентгенівських знімках ангіограми буде видно, як контраст протікає по артеріях, що дає змогу визначити місце, де вони заблоковані.

Хто потребує катетеризації серця

Основна мета катетеризації серця – виявлення потенційних захворювань цього органу і надання змоги кардіохірургам провести процедури, необхідні для відкриття закупорених артерій, включаючи ангіопластику та встановлення стента.

Ангіопластика – це процедура відкриття заблокованої або звуженої артерії. Для цього лікар надуває повітрям крихітну кульку на кінці уведеного катетера, щоб утримувати кровоносну судину відкритою. Потім лікар вставляє стент, який являє собою невеликий трубчастий пристрій, що надовго утримує відкритою звужену або заблоковану артерію.

Пацієнтові може знадобитися катетеризація серця у тому разі, якщо він відчуває один або декілька з наступних симптомів:

  • задишка;
  • запаморочення;
  • біль у грудях;
  • сильна втома.

Лікар також може призначити катетеризацію серця тоді, коли попереднє обстеження вказує на те, що орган потребує більш ретельного дослідження.

Кардіологи також можуть запропонувати катетеризацію серця для оцінки кровоплину, якщо людина відчуває біль у грудях після інфаркту, операції шунтування коронарних артерій або коронарної ангіопластики.

Катетеризація серця може допомогти діагностувати такі розлади:

  • атеросклероз, при якому артерії закупорюються жировими речовинами;
  • кардіоміопатія – тобто захворювання серцевого м’яза;
  • вроджена вада серця, причиною якої є дефект будови серця, що виник у процесі внутрішньоутробного розвитку;
  • серцева недостатність, яка виникає, коли серцевий м’яз занадто слабкий, щоб ефективно перекачувати кров;
  • захворювання серцевого клапана, що є порушенням роботи одного або декількох клапанів серця.

Ризики, пов’язані з катетеризацією серця

За даними Американської асоціації серця (AHA), катетеризація серця зазвичай є цілком безпечною процедурою.

Проте, іноді у пацієнта може виникати кровотеча або утворюватися синці.

Деякі рідкісні ускладнення цієї процедури включають наступні розлади:

  • свербіж або кропив’янка, якщо у людини є алергічна реакція на контрастний барвник;
  • порушення ритму серця;
  • інфекція;
  • порушення функції нирок.

Бувають і деякі вкрай рідкісні ускладнення, як-от:

  • інсульт;
  • інфаркт міокарда;
  • необхідність проведення операції на серці.

Перед проведенням катетеризації серця жінці пацієнтка повинна повідомити лікаря про вагітність а також про грудне вигодовування дитини.

Підготовка до катетеризації серця

Перед процедурою пацієнтові слід поговорити з лікарем про те, чого очікувати і як він повинен підготуватися.

Зазвичай лікарі інструктують хворого утримуватися від їжі та пиття протягом 6-8 годин перед процедурою.

Пацієнт також повинен повідомити лікаря про всі лікарські засоби які він приймає, а також про прийом дієтичних добавко та безрецептурних ліків. Не виключено, що лікар може порадити людині припинити їх прийом перед процедурою.

Під час розмови з лікарем пацієнт також повинен інформувати його про будь-які алергії та інші захворювання, які є у хворого, включаючи проблеми з нирками або розлади кровотечі у минулому.

Питання, які потрібно поставити лікарю перед процедурою

Перед проведенням катетеризації серця буде корисно запитати лікаря про наступне:

  • Коли саме слід припинити їсти і пити перед процедурою?
  • Що може відбуватися під час процедури (специфічні відчуття, біль тощо)?
  • Коли лікар знатиме результати будь-яких досліджень, які будуть проведені під час процедури?
  • Скільки часу триватиме відновлення після катетеризації серця?

Чого очікувати під час процедури катетеризації серця

AHA зазначає, що зазвичай лікарі проводять цю процедуру в спеціальному відділенні катетеризації у лікарні. Катетеризація серця може проводитися як амбулаторно, так і під час перебування в стаціонарному відділенні лікарні.

Увесь процес триває приблизно годину, але цей показник може залежати від того, які саме дослідження буде проводити лікар.

Перед початком процедури пацієнт повинен зняти всі прикраси, спорожнити сечовий міхур і переодягнутися в лікарняний халат.

Потім медсестра обмиє та поголить ділянку, де медичний працівник буде вставляти катетер, і підключить систему для внутрішньовенного введення, щоб мати змогу вводити барвник та інші препарати у разі потреби.

Під час КЛВС традиційним місцем доступу є стегнова артерія. Однак лікарі часто використовують і променеву артерію, розташовану в зап’ястку. Використання зап’ястя може бути більш комфортним для пацієнта. Крім того, це може зменшити ризики, пов'язані з кровотечею.

Під час КПВС точкою доступу може бути шия, лікоть або пах. Лікар або медична сестра покладе стерильний рушник на грудну клітку або пах, залежно від місця входу.

Протягом усієї процедури хворий буде підключена до апарату для проведення електрокардіограми, щоб лікарі могли контролювати роботу його серця. У кабінеті також буде кілька екранів, на яких відображаються життєві показники людини, зображення катетера та структури серця.

Після цього медичний працівник введе місцевий анестетик, який може викликати пекучі відчуття протягом кількох секунд.

Після того, як анестетик почне діяти, лікар проколе шкіру голкою і вставить провідник, який є пластиковою трубкою, що допоможе вставити катетер.

Медичний працівник може розмістити на кінчику катетера різні інструменти, як-от:

  • прилади для вимірювання артеріального тиску в камерах серця і кровоносних судинах, з'єднаних із серцем;
  • візуалізаційний пристрій для огляду внутрішньої частини кровоносних судин;
  • інструмент для взяття зразків крові з серця;
  • інструмент для взяття біопсії.

Потім лікар уводить катетер безпосередньо у серце, використовуючи рентгенівське зображення.

Після встановлення катетера медичний працівник виконає всі необхідні процедури та зробить рентгенівські знімки серця та судин навколо нього. Якщо є потреба у використанні контрастної речовини, під час її введення пацієнт може відчути почервоніння, короткий головний біль або солоний присмак у роті.

Після процедури медичний працівник видалить катетери і може використати спеціальний пристрій для підшкірного закриття місця пункції судини.

Національна служба охорони здоров’я Великої Британії (NHS) відзначає, що, якщо катетер уводився у пах, після його виведення медсестра повинна забезпечити тиск на місце пункції судини протягом 10 хвилин для зупинення кровотечі. Якщо катетер уводився в руку, медсестра може накласти щільну пов’язку або манжету на 2-3 години.

Догляд та відновлення

Коли процедура закінчиться, медичні працівники протягом кількох годин будуть спостерігати за пацієнтом, який перебуватиме протягом цього часу у кімнаті для відновлення.

Хворий повинен виконувати всі вказівки, які дає йому медичний працівник – як відразу після процедури в лікарні, так і вдома – для забезпечення безперебійного одужання.

У лікувальному закладі

Як зазначають американські вчені з університету Джонса Хопкінса, якщо медичний працівник уводив катетер через шию, пацієнт після видалення катетеру цілком може сидіти у зручній позі. Проте, якщо катетер уводився через прокол у паху, хворому доведеться полежати в ліжку кілька годин, щоб місце проколу зажило.

Пацієнт не потребуватиме постільного режиму, якщо медичний працівник уводив катетер через зап’ястя або руку. У цьому випадку після того, як катетер буде видалений, хворий зможе негайно сісти і піти до туалету з сторонньою допомогою.

Якщо протягом цього часу хворий помітить набряк, кровотечу або у нього виникне біль у грудях, він повинен негайно повідомити про це медсестру або лікаря.

Удома

Медсестра або лікар дадуть хворому необхідні інструкції, перш ніж дозволити йому піти з кімнати для відновлення. Пацієнт повинен ретельно виконувати всі ці вказівки.

Згідно з даними AHA, вже протягом наступного дня після катетеризації серця більшість людей зможуть повернутися до звичної діяльності.

Коли слід звертатися до лікаря, а коли необхідно негайно викликати «швидку допомогу»

Людина повинна звернутися до лікаря, якщо після катетеризації серця вона помітила у себе хоча б один симптом з наступного переліку:

  • задишка або утруднене дихання;
  • посилення болю, виникнення набряку, кровотечі або виділень з місця проколу;
  • біль у грудях або відчуття тиску;
  • нудота;
  • блювання;
  • рясне потовиділення;
  • запаморочення;
  • втрата свідомості;
  • підвищення температури до 38 °C і більше;
  • озноб;
  • відчуття прохолоди або оніміння у частині тіла, де був зроблений прокол.

Крім того, пацієнт повинен негайно звернутися по невідкладну медичну допомогу, якщо місце проколу дуже швидко набрякає або якщо спостерігається кровотеча з місця проколу, яка не сповільнюється і не припиняється навіть під сильним тиском.

Висновки

Катетеризація серця – це візуалізаційне діагностичне дослідження, яке дозволяє медичним працівникам бачити кровоносні судини та серце людини завдяки використанню тонкої гнучкої трубки. Лікарі призначають катетеризацію серця, щоб побачити, наскільки добре працює серце людини, а також щоб діагностувати будь-які потенційні серцеві захворювання.

Під час катетеризації серця медичний працівник може проводити також інші процедури та дослідження.

Катетеризація серця зазвичай є безпечною процедурою з коротким часом відновлення. Перед процедурою пацієнтові слід детально обговорити з лікарем всі можливі питання та потенційні ризики.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/cardiac-catheterization