Тріпотіння передсердь – особливий різновид аритмії серця

Тріпотіння передсердь – особливий різновид аритмії серця

Тріпотіння передсердь – це такий тип порушення серцевого ритму, при якому серцебиття стає надто прискореним, водночас зберігаючи регулярність скорочень серцевого м’яза. За відсутності належного лікування тріпотіння передсердь (ТП) може призвести до серйозних ускладнень.

ТП виникає, коли верхні камери серця, або передсердя, б'ються набагато швидше, ніж шлуночки, які є нижніми камерами.

За даними американських кардіологів, щороку у Сполучених Штатах епізод тріпотіння передсердь виникає у понад 200 000 людей.

Аномальне серцебиття

Серце складається з двох верхніх камер (передсердь) і двох нижніх камер (шлуночків). Коли серце працює нормально, електричний сигнал змушує передсердя (камери накопичення) витісняти кров у два нижні шлуночки (насосні камери), перш ніж знову заповнитись кров’ю.

Це створює скоординований ритм, який дозволяє серцю безперервно перекачувати кров по всьому тілу.

При тріпотінні передсердь проблема з електричними сигналами змушує верхні передсердя битися набагато швидше, ніж шлуночки.

Тріпотіння пересердь і фібриляція передсердь (миготлива аритмія)

ТП де в чому є схожим на фібриляцію передсердь, оскільки обидва розлади впливають на передсердя і викликають прискорене серцебиття. Однак тріпотіння передсердь призводить до швидкого та регулярного серцебиття, тоді як фібриляція передсердь зазвичай призводить до швидкого та нерегулярного серцебиття.

Тріпотіння пересердь і фібриляція передсердь

Обидва захворювання можуть збільшити ризик утворення тромбів у верхніх камерах серця, що у свою чергу є фактором ризику розвитку інсульту.

Причини ТП

Синусовий вузол являє собою невелике скупчення клітин у правому передсерді, яке генерує електричні сигнали для управління всіма камерами серця.

При тріпотінні передсердь синусовий вузол посилає електричні сигнали по колу у передсердя, викликаючи їх дуже часте скорочення. Шлуночки не отримують такої ж кількості електричних сигналів і не можуть битися так швидко.

До аномального серцебиття можуть призвести деякі захворювання, включаючи високий кров’яний тиск, діабет, захворювання легень, наявність рубцевої тканини у міокарді або абляції в анамнезі пацієнта, апное сну а також дисфункцію серцевого клапана.

До нерегулярного серцебиття можуть призвести також будь-які розлади, які створюють навантаження на серце або підвищують тиск і розтягнення передсердь.

Водночас іноді дуже важко або навіть неможливо визначити, що саме викликає тріпотіння передсердь у пацієнта.

Симптоми ТП

Зазвичай люди з тріпотінням передсердь мають регулярне, але надто прискорене серцебиття, хоча це й не завжди так.

Часто хворі з ТП можуть відчувати такі симптоми:

  • задишка;
  • труднощі під час виконання фізичних вправ або повсякденної діяльності;
  • біль у грудях;
  • прискорене серцебиття;
  • запаморочення;
  • непритомність;
  • втома або слабкість;
  • набряки в ногах.

Водночас, згідно з даними Товариства серцевого ритму США, деякі люди з ТП взагалі не відчувають жодних симптомів.

Фактори ризику

У деяких випадках очевидної причини тріпотіння передсердь немає, проте можна назвати деякі підтверджені фактори ризику розвитку ТП, як-от:

  • артеріальна гіпертензія;
  • цукровий діабет;
  • ожиріння;
  • обструктивне апное сну;
  • захворювання серця;
  • гіперактивність щитоподібної залози;
  • хронічне захворювання дихальних шляхів (ХОЗЛ) або інше захворювання легень;
  • пневмонія;
  • високе споживання алкоголю;
  • перенесена операція на серці;
  • захворювання клапанів серця;
  • тромб в легені;
  • електролітні порушення.

Діагностика тріпотіння передсердь

Лікарі діагностують тріпотіння передсердь, фіксуючи та аналізуючи серцевий ритм. Зазвичай для цього застосовуються наступні методи:

  • Електрокардіографія (ЕКГ). Це швидка і безболісна процедура, у процесі якої спеціальний апарат підсилює електричні сигнали від серця і записує їх.
  • Холтерівське моніторування. Лікарі використовують портативний пристрій ЕКГ для запису серцевого ритму протягом 24-72 годин.
  • Моніторинг подій. У цьому разі показання ЕКГ фіксуються за кілька днів або тижнів, протягом яких пацієнт весь час носить на собі спеціальний портативний апарат.
  • Імплантація петлевого реєстратора. У процесі інвазивної процедури лікарі імплантують хворому під шкіру з лівого боку грудної клітки спеціальний монітор, який безперервно реєструє електричну активність серця. Імплантований петлевий реєстратор записує ЕКГ або електричну активність серця протягом кількох місяців або навіть років.

Тип діагностичної процедури, яку застосує лікар, буде залежати від особливостей перебігу захворювання і відповідних скарг пацієнта. Іноді тріпотіння передсердь виникає короткими сплесками, що ускладнює його виявлення. У цих випадках лікар може використовувати моніторинг подій.

Лікування ТП

Лікування тріпотіння передсердь спрямоване на зменшення симптомів і ризику ускладнень. Конкретне лікування буде відрізнятися залежно від конкретних особливостей того чи іншого пацієнта.

За даними Американської асоціації серця (AHA), для лікування нерегулярного серцебиття хворим можуть призначатися різноманітні ліки.

Бета-блокатори можуть уповільнювати частоту серцевих скорочень, а антиаритмічні препарати можуть допомогти контролювати серцевий ритм, пригнічуючи аномальні електричні сигнали. Регулярний прийом цих препаратів здатний запобігти епізодам тріпотіння передсердь.

Лікарі також можуть призначати препарати, що розріджують кров, щоб зменшити ризик ускладнень. Ці препарати запобігають утворенню тромбів і можуть знизити ймовірність інсульту.

У деяких випадках лікарі можуть призначити електричну кардіоверсію. Це передбачає розміщення електродів на грудях і спині, щоб відновити належну електричну сигналізацію через удар до серця.

Інший варіант лікування – абляція серця. Лікарі уводять крихітні трубочки (катетери) через вену на нозі, щоб досягти серця. Процедура використовує теплову енергію для руйнування тих електричних зон, де в серці виникає тріпотіння.

Ускладнення ТП

Якщо не лікувати тріпотіння передсердь, воно може призвести до серйозних ускладнень.

Тріпотіння передсердь може спричинити уповільнення руху крові по тілу або її накопичення в передсердях. Це підвищує ймовірність утворення тромбу, що може призвести до інсульту або інфаркту міокарда.

Інші ускладнення можуть виникнути через прискорене серцебиття протягом тривалого періоду. Постійно прискорене серцебиття може послабити серцеві м’язи, спричинивши кардіоміопатію.

При кардіоміопатії серцю стає важче перекачувати кров по тілу. Це в кінцевому підсумку може призвести до серцевої недостатності.

Про ймовірність подвійного діагнозу: тріпотіння передсердь + миготлива аритмія

У деяких пацієнтів зустрічається одночасно миготлива аритмія (МА) та тріпотіння передсердь (ТП). Зазвичай у пацієнтів з діагнозом лише тріпотіння передсердь ймовірність розвитку МА у найближчі 3-5 років становить 30%.

Отже, пацієнтам з ТП, які припиняють прийом ліків після успішної абляції тріпотіння, все ж таки необхідно зосередитися на агресивній модифікації способу свого життя, щоб запобігти розвитку МА.

Оскільки у багатьох таких хворих розвивається безсимптомна МА, лікарі можуть рекомендувати пацієнтам з високим ризиком продовжувати прийом пероральних антикоагулянтів навіть після успішної абляції ТП, якщо тільки хворому не був імплантований спеціальний монітор довгострокової дії або якщо пацієнт має пристрій для постійного носіння, як наприклад смарт-годинники Apple Watch або Fitbit, які здатні забезпечити постійний моніторинг роботи серця.

Коли звертатися до лікаря

При будь-яких ознаках порушення серцевого ритму необхідно звернутися до лікаря. Спочатку ТП зазвичай не загрожує життю, але без лікування, як вже зазначалось, може призвести до ускладнень.

Хворий спочатку не завжди може помітити аномальний серцевий ритм. Це може стати більш очевидним у міру розвитку симптомів. Кожен, хто відчуває такі симптоми, як задишка, прискорене серцебиття, втома або труднощі з виконанням повсякденної діяльності, повинен звернутися до лікаря для обстеження.

Прогноз

Людям з тріпотінням передсердь може знадобитися тривале лікування. Воно може включати регулярний прийом лікарських засобів, хірургічне втручання або комбінацію декількох методів.

Лікування здатне покращити контроль симптомів тріпотіння передсердь і знизити ризик ускладнень. Проте, у деяких випадках захворювання може виникнути знову і вимагати подальшого лікування.

Висновки

Тріпотіння передсердь – це аномальний серцевий ритм, який викликає дуже прискорене серцебиття. Цей розлад може викликати такі симптоми, як запаморочення, втома, задишка та біль у грудях.

Кожна людина, що спостерігає у себе часте серцебиття або інші порушення ритму серця повинна негайно звернутися до лікаря. Лікування є абсолютно необхідним для контролю симптомів ТП і зниження ризику ускладнень.

Ускладнення тріпотіння передсердь можуть бути серйозними – такими як інсульт або серцева недостатність.

Джерела:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atrial-flutter/symptoms-causes/syc-20352586

https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/a/atrial-flutter-1.html