12 незвичайних ознак, що можуть свідчити про наявність захворювань серця

12 незвичайних ознак, що можуть свідчити про наявність захворювань серця

Як відомо, серцево-судинні захворювання є основною причиною смерті у всьому світі. Тому, слід звертати увагу на деякі симптоми, які інколи здаються непритаманними для захворювань серцево-судинної системи

1. Апное сну

Хропіння людини, що спить, часто є ознакою синдрому обструктивного апное сну (СОАС). Для цієї патології є характерним блокування верхніх дихальних шляхів надмірно розслабленими м’язами горла. Внаслідок цього у людини у процесі сну відбуваються багаточисленні зупинки дихання. Для відновлення дихання мозок посилає відповідний сигнал, що призводить до короткочасного пробудження, яке зазвичай людиною навіть не усвідомлюється. Проте, такі зупинки дихання викликають погіршення оксигенації крові, і тому серцю доводиться працювати інтенсивніше, щоб підтримувати кровотік. Це підвищує ризик розвитку артеріальної гіпертензії (високого кров’яного тиску), порушення серцевого ритму, інсультів та серцевої недостатності. На щастя, апное сну піддається лікуванню.

2. Жовто-оранжевий горбистий висип

Надзвичайно високий рівень тригліцеридів може призвести до розривів шкіри навколо пальців рук і ніг і у ділянці сідниць. Надмірна кількість складних білків цього типу у крові людини (гіперліпідемія) здатна призводити до прискореного затвердіння стінок артерій, а також до деяких інших порушень здоров’я (гострий панкреатит), оскільки ліпопротеїни низької щільності містять багато холестерину. Затвердіння стінок артерій є фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань – у першу чергу інфаркту міокарда та інсульту.

3. Ослаблення хвата рук

Сила кистей рук особливим чином пов’язана зі здоров’ям серця. Дослідження показують, що здатність міцно стискати якийсь предмет рукою і надійно утримувати його може бути пов’язана з меншим ризиком серцевих захворювань. І навпаки – якщо людині важко стискати об’єкт, ймовірність того, що у неї виникнуть серцеві проблеми є вищою. (Варто зазначити, що саме лише збільшення сили хвата – наприклад за допомогою регулярних спеціальних вправ з кистевим еспандером – не обов’язково зробить серце здоровішим).

4. Темні плями під нігтями

Якщо людина нещодавно не зазнавала травм або порізів пальців на руках або ногах, маленькі точки крові, що з’явилися під нігтями, можуть вказувати на інфекцію в оболонці серця або клапанів, яка називається ендокардит. Такі плями крові, що запеклася під нігтями, часто з’являються у людей із цукровим діабетом – а це захворювання підвищує ризик розвитку серцевих захворювань та інсультів в два-чотири рази.

5. Запаморочення

Запаморочення часто є прямим наслідком порушень у роботі серця, яке не перекачує достатньо крові до мозку. Запаморочення також може бути симптомом аномального ритму серця, що має назву аритмія. Причиною запаморочення також може бути серцева недостатність, тобто ослаблення м’язів серця. Почуття запаморочення також є одним із маловідомих симптомів інфаркту міокарда.

6. Сексуальні проблеми

Деякі неприємності в спальні можуть означати, що у людини вже є серцево-судинні захворювання та підвищений ризик серцевого нападу або інсульту. Чоловіки з еректильною дисфункцією можуть мати проблеми з кровообігом, пов’язані з високим кров’яним тиском або звуженням артерій через накопичення холестерину на їхніх стінках. Ці проблеми з кровотоком також можуть зменшувати лібідо у жінок та їхню здатність отримувати задоволення від сексу.

7. Зміни кольору шкіри

Сині або сірі пальці рук і ніг можуть бути сигналом про погану циркуляцію багатої киснем крові, часто через природжені вади серця, а також через звуження чи закупорку кровоносних судин. Мереживний плямистий фіолетовий візерунок з’являється, коли шматочки накопичених холестеринових бляшок відламуються, а потім застряють у дрібних кровоносних судинах. Під час ендокардиту під шкірою на внутрішній стороні рук і підошвах можуть з’явитися криваві плями.

8. Кровоточивість ясен

Учені ще не повністю розуміють зв’язок між хворобами ясен і серцевими захворюваннями. Проте, дослідження показують, що кровоточивість ясен, а також опухлі або чутливі ясна можуть призвести до проблем з серцем. Одна з теорій полягає в тому, що бактерії з ясен потрапляють у кров і викликають запалення в серці. Пародонтит, захворювання ясен, яке може призвести до втрати зубів, також може підвищити ризик розвитку інсульту.

9. Темні, бархатисті на дотик плями на шкірі

Людина може випадково виявити ці ділянки потовщення шкіри зі зміненим забарвленням, які називаються папілярно-пігментна дистрофія шкіри (acanthosis nigricans), у шкірних складках на таких ділянках тіла як шия, пахви та пах. Такі плями можуть бути ознакою проблем з використанням організмом гормону інсуліну, тобто симптомом резистентності до інсуліну, метаболічного синдрому або діабету 2 типу. У разі появи таких плям треба звернутися до лікаря, щоб він допоміг контролювати рівень цукру в крові та захистити серце пацієнта від ускладнень гіперглікемії.

10. Проблеми з диханням

Відчуття задишки може бути симптомом серцевої недостатності, порушення серцевого ритму або навіть інфаркту міокарда. Людині, що почала відчувати задишку після фізичних навантажень, які раніше видавалися легкими, або якщо їй стало важко дихати лежачи, треба якнайшвидше звернутися до лікаря.

11. Набряки в нижній частині ніг

Набряки ніг часто спостерігаються, коли людині доводиться довго стояти або сидіти, а також у вагітних жінок. Накопичення рідини в тканинах нижніх кінцівок також може бути викликане серцевою недостатністю та поганим кровообігом у ногах. Опухлі ноги можуть бути сигналом про появу тромбу (згустка крові), який блокує повернення крові від нижніх кінцівок до серця. У разі раптової появи набряку ніг слід негайно звернутися до лікаря.

12. Втома

Втома в денну пору майже кожен день далеко не завжди є наслідком поганого сну уночі. До втоми та виснаження може також призводити серцева недостатність, коли серцевий м’яз працює недостатньо ефективно, щоб забезпечувати тканини (у тому числі мозок) кров’ю, насиченою киснем. Коли втома супроводжується кашлем та набряками, вона може також бути симптомом інших захворювань, включаючи анемію, онкологічні хвороби або навіть депресію.

Джерело:

https://www.webmd.com/heart-disease/ss/slideshow-heart-diesase-clues