Розлади сну

Розлади сну

Поведінковий розлад фази швидкого сну (REM) – це розлад сну, при якому людина намагається фізично брати участь в подіях яскравих, часто неприємних снів, що супроводжується вокальними звуками і раптовими, часто сильними рухами рук і ніг під час фази швидкого сну – іноді це називається психічна активність під час сну.

Людина, що спить, зазвичай не рухається під час швидкого сну, нормальної стадії сну, яка відбувається багато разів протягом ночі. Близько 20 відсотків сну припадає на фазу швидкого сну, який спостерігається в основному в другій половині ночі.

Розвиток розладу швидкого сну нерідко відбувається поступово і з часом симптоми можуть погіршитися.

Розлад поведінки швидкого сну може бути пов'язаний з іншими неврологічними станами, такими як деменція з тільцями Леві, хвороба Паркінсона або множинна системна атрофія.

Симптоми

При розладі поведінки протягом фази швидкого сну замість звичайного тимчасового паралічу рук і ніг (атонія) під час швидкого сну людина намагається фізично відтворювати події своїх снів.

Початок може бути поступовим або раптовим, і епізоди можуть відбуватися час від часу або кілька разів за ніч. Розлад зазвичай погіршується з плином часу.

Симптоми розлади швидкого сну можуть включати в себе:

  • Рухи, такі, наприклад, як удари ногою, удари кулаком, помах руки або стрибок з ліжка, у відповідь на сни, наповнені подіями, або сни насильницького змісту, такі як переслідування або захист від нападу.
  • Шуми, такі як розмова, сміх, крики, емоційні крики або навіть лайка.
  • Здатність пригадати сон, якщо людина прокинеться під час епізоду.

Коли звернутися до лікаря

Якщо у вас є які-небудь з перерахованих вище симптомів або у вас виникають інші проблеми зі сном, поговоріть зі своїм лікарем.

Причини

Нервові шляхи в мозку, які перешкоджають руху м'язів, активні під час нормального швидкого сну або сну з сновидіннями, що призводить до тимчасового паралічу тіла людини, яка спить. При розладі швидкого сну, ці шляхи більше не працюють, і людина починає фізично відтворювати події своїх сновидінь, активно «брати участь» у них.

Фактори ризику

Фактори, пов'язані з розвитком розладу поведінки під час REM-сну, включають в себе:

  • Належність до чоловічої статі і вік старше 50 років – однак, останнім часом цей розлад діагностується у все більшої кількості жінок, особливо у віці до 50 років. Крім того, такий розлад сну може спостерігатися також і у дітей і дорослих молодого віку, зазвичай у зв'язку з нарколепсією, застосуванням антидепресантів або пухлинами головного мозку.
  • Наявність певного типу нейродегенеративного розладу, такого як хвороба Паркінсона, множинна системна атрофія, інсульт або деменція з тільцями Леві.
  • Наявність нарколепсії, хронічного розладу сну, що характеризується переважною денною сонливістю.
  • Приймання певних лікарських засобів, особливо антидепресантів останнього покоління, вживання наркотиків або алкоголю, або період синдрому відміни після припинення регулярного вживання наркотичних засобів або зловживання алкоголем.

Останні дані свідчать про те, що також існують кілька специфічних факторів ризику виникнення поведінкового розладу фази швидкого сну, пов'язаних з навколишнім середовищем або індивідуальними особливостями пацієнта чи його життя, включаючи експозицію по засобах засобу рослин (пестицидах), роботу у сільському господарстві, куріння, а також травму голови в анамнезі.

Ускладнення

Ускладнення, викликані розладом поведінки швидкого сну, можуть включати в себе:

  • Дискомфорт для партнера, який спить поруч, і для інших людей, що проживають разом з хворим в одному будинку або квартирі.
  • Соціальна ізоляція через страх, що інші можуть дізнатися про порушення сну.
  • Заподіяння травми самому собі або сплячому партнеру.

Джерело: