Груба лайка здатна допомогти притамувати біль

Груба лайка здатна допомогти притамувати біль

Ой! Багато з нас може вибухнути нецензурною лайкою, коли нам боляче, а нове дослідження показує, що це дійсно допомагає.

Роберт Прейдт, журналіст веб-ресурсу HealthDay

Виявляється, що лайка може значно підвищити терпимість до болю – але тільки якщо ви використовуєте справжні лайливі слова, а не «полегшені» версії нецензурних слів, що лише імітують їх, повідомляють британські дослідники.

В ході дослідження 92 добровольці занурювали руки в крижану воду. Щоб оцінити їх больовий поріг, дослідники визначали, скільки часу було потрібно учасникам, щоб почати відчувати біль, і їх стійкість до болю визначалася по тому, як довго вони могли тримати руки в воді, температура якої була близька до точки замерзання.

Кожен учасник брав участь в експерименті чотири рази. Їм було наказано промовляти у довільному порядку або реальні табуйовані слова, або їх імітації, штучні слова типу «дринь» і «грубз».

Використання нецензурних слів збільшувало здатність учасників терпіти біль на 33%, в той час як несправжня лайка виявилася практично не ефективною для цього. Результати дослідження були нещодавно опубліковані в журналі Frontiers in Psychology.

«Це перше дослідження, в якому оцінюється, чи мають нові “лайливі” слова знеболювальну дію. Імітації нецензурних висловів не мали знеболюючого ефекту, навіть якщо учасники оцінювали їх як кумедні і як такі, що викликають певні емоції», – коментує один з організаторів цього дослідження Річард Стівенс, старший викладач психології в університеті Кіла в Сполученому Королівстві.

«Результати цього дослідження вказують на те, що "знеболюючий" ефект брутальної лайки, обумовлений не фонетикою обсценних слів, їх звучанням, а їх якимось більш глибинними властивостями, які, можливо, пов'язані з нашим дитинством, коли ми в процесі дорослішання опановували нецензурні лайливі слова», – додав він в інтерв'ю, опублікованому в черговому прес-релізі цього університету.

Джерело:

https://www.webmd.com/pain-management/news/20200622/stubbed-your-toe-only-real-swear-words-help-dull-the-pain