Міфи і факти про депресію

Міфи і факти про депресію

Депресія - захворювання, яке оточене великою кількість міфів і домислів. Далі ви знайдете відповіді, що з них є правдою, а що ні.

Міф: важка фізична робота перемагає депресію

Депресія вражає майже кожну шосту людину в певний момент їхнього життя, тому народних засобів лікування та напівправди про цю поширену хворобу існує безліч. Одна така ідея: пориньте у роботу, і вам стане краще. Для легкого випадку, коли у людини просто поганий настрій - це дійсно може допомогти, але депресія - це інша річ. Окрім того, перевтома насправді може бути ознакою клінічної депресії, особливо у чоловіків.

Міф: це не справжнє захворювання

Депресія є серйозним медичним станом, але її все одно плутають із звичайним сумом. Біологічні докази хвороби отримані у генетичних дослідженнях, а також дослідженнях гормонів, рецепторів нервових клітин та функціонування мозку. Нервові ланцюги в областях мозку, які регулюють настрій, виявляються ненормально функціонуючими при депресії.

Факт: чоловіки хворіють менш помітно

Розпізнати депресію у мужчини деколи важко не тільки його рідним, але й лікарю. Це пояснюється тим, що чоловіки рідше, ніж жінки, говорять про свої почуття, натомість чоловіки можуть бути дратівливими, злими чи неспокійними, а деколи вони можуть бути навіть агресивними. Деякі чоловіки намагаються впоратися з симптомами депресії за допомогою необдуманої поведінки, вживання алкоголю або наркотиків.

Міф: депресія - це просто жалість до себе

Людям притаманно захоплюватися силою волі, фізичною та моральною стійкістю і швидко позначати тих, хто відступає, як слабака. Але люди, які страждають на клінічну депресію, не лінуються або просто жаліють себе, вони також не можуть "змусити" депресію зникнути. Депресія є медичною хворобою - проблемою здоров'я, пов'язаною зі змінами в мозку. Як і інші хвороби, стан може покращитися при відповідному лікуванні.

Факт: кожен може захворіти на депресію

Поет або робітник, сором'язливий чи комунікабельний, будь-хто з будь-яким етнічним походження може захворіти на депресію. Хвороба в два рази частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків, але це може бути пов’язано з тим, що жінки частіше звертаються за допомогою.

Часто депресія вперше помічається в пізньому підлітковому віці або у віці 20-ти років, проте не слід виключати можливість розвитку першого епізоду депресії в будь-якому віці.

Факт: депресія може розвиватися повільно

Депресія може розвиватися поступово, що ускладнює виявлення, порівняно з хворобою, яка виникає раптово. Кожен невдалий день перетворюється на щоденну рутину, людина починає пропускати роботу, школу чи суспільні заходи. Цей тип депресивного розладу, який називається дистимія, може тривати роками як хронічна хвороба - нездужання, яке мовчки підриває вашу кар’єру та стосунки та в результаті призвести до важкого інвалідизуючого стану.

Міф: лікування депресії триває все життя

Ліки є лише одним із засобів, що використовуються для лікування депресії. Звернення про допомогу не обов'язково означає, що ваш лікар порадить ліки, хоча ліки часто можуть бути дуже корисними при певних формах депресії. Однак дослідження показують, що «розмовна» терапія працює так само, як і препарати від депресії при легких та середніх ступенях тяжкості. Лікування депресії за допомогою антидепресантів не завжди триває все життя, адже тривалість лікування може визначити тільки лікар і вона відрізняється у кожному конкретному випадку.

Міф: люди із депресією багато плачуть

Не завжди. деякі люди із депресією не тільки не плачуть, а й навіть не виглядають сумними. замість цього вони відчувають емоційне спустошення, відчувають себе марними. Тому, навіть без вагомих симптомів, депресія, яку не лікують заважає людям жити повним життям та негативно відображається на їх близьких.

Факт: депресія – спадкова хвороба

Якщо депресія була у когось із ваших родичів, у вас є шанси захворіти, але скоріш за все цього з вами не станеться. Люди з депресією у сімейному анамнезі можуть відслідковувати ранні симптоми і швидко застосовувати необхідні заходи, такі як зниження стресу або консультування у спеціаліста.

Факт: депресія імітує деменцію

У людей похилого віку депресія може бути основною причиною проблем із пам’яттю, сплутаності свідомості, а в деяких випадках і марення. У деяких випадках ці проблеми можуть бути сприйняті за ознаки деменції або вікове зниження пам'яті.

Міф: від розмов стає тільки гірше

Колись людям радили не “зациклюватись” на проблемах, розмовляючи про них. Сьогодні є докази того, що дискусії з професіоналом можуть набагато покращити ситуацію. Різні види психотерапії допомагають лікувати депресію шляхом вирішення негативних моделей думок, несвідомих почуттів або проблем у стосунках. Перший крок - це розмова зі спеціалістом.

Факт: позитивне мислення може допомогти

Стара порада "акцентувати увагу на позитиві" перетворилася на практику, яка може полегшити депресію. Це називається когнітивно-поведінковою терапією (КПТ). Люди вивчають нові способи мислення та поведінки. Викривлену негативну поведінку виявляють і замінюють більш точними та збалансованими способами думати про себе та світ. Когнітивно-поведінкова терапія застосовується самостійно або разом з ліками.

Факт: фізичні вправи - хороші ліки

Дослідження показують, що регулярні, помірно інтенсивні фізичні вправи можуть покращити симптоми депресії. Заняття в групі або з хорошим другом додають соціальної підтримки, що є ще одним підсилювачем настрою.

Міф: депресію важко лікувати

Реальність полягає в тому, що більшість людей, які вживають заходів для зняття депресії, виліковуються. У великому дослідженні, проведеному Національним інститутом психічного здоров’я, у 70% людей симптоми зникли завдяки медикаментозному лікуванню. Дослідження показують, що найкращим лікуванням є поєднання ліків та когнітивно-поведінкової терапії.

Факт: надія на кращі дні - реальна

Коли у людини важка депресія, вони можуть вважати, що на краще життя надіє немає. Проте ця безнадійність є частиною хвороби, а не реальністю. Під час лікування позитивне мислення поступово замінює негативні думки, сон і апетит покращуються паралельно з покращенням стану. Відомо, що люди, які звертались за допомогою до спеціаліста з когнітивно-поведінкової терапії краще справляються з тими стресовими ситуаціями, які можуть на них впливати.