Відкрита рідкісна генетична форма деменції

Відкрита рідкісна генетична форма деменції

Вчені виявили нову, вкрай рідкісну генетичну форму деменції. Це відкриття також проливає світло на новий шлях, який веде до накопичення білка в мозку – патологічного процесу, який і викликає це нещодавно виявлене захворювання. Таке накопичення білка також вважається причиною супутніх нейродегенеративних захворювань – наприклад, таких як хвороба Альцгеймера – що можуть стати мішенями для нових методів лікування.

Нова, рідкісна генетична форма деменції була виявлена групою дослідників з медичного факультету університету штату Пенсильванія. Це відкриття також проливає світло на новий шлях, який веде до накопичення білка в мозку, що спричиняє це нещодавно виявлене захворювання, а також супутні нейродегенеративні захворювання, такі як хвороба Альцгеймера, для терапії яких можуть бути використані певні нові методи. Результати дослідження були опубліковані в журналі Science.

Хвороба Альцгеймера (ХА) – це нейродегенеративне захворювання, яке характеризується накопиченням білків, що мають назву тау, в певних відділах мозку. Після дослідження зразків тканин головного мозку померлого пацієнта з невідомим нейродегенеративним захворюванням вчені виявили раніше невідому мутацію у гені, який кодує білок головного мозку, що містить валозин (VCP). Дослідники також виявили скупчення білків тау в ділянках, що дегенерували, і нейрони з порожнистими отворами в них, які називаються вакуолями. Вчені дали нещодавно виявленій хворобі назву вакуольна тауопатія (ВТ) – тобто нейродегенеративне захворювання, яке наразі характеризується накопиченням нейрональних вакуолей і агрегатів білка тау.

«Всередині клітини може відбуватися процес агрегації білків, тому конче потрібно щоб існував і механізм, завдяки якому могло б відбуватися їх роз’єднання, бо в іншому випадку функціональність клітини буде значно порушена. Білок VCP часто бере участь у процесі роз’єднання білкових агрегатів», – пояснює Едвард Лі (Edward Lee), дипломований лікар, доцент кафедри патології і лабораторної медицини у медичному інституті, що носить ім’я подружжя Перельманів, при університеті штату Пенсильванія. «Ми вважаємо, що відкрита нами мутація погіршує здатність білка розділяти білкові агрегати», – додає він.

Дослідники помітили, що білок тау, накопичення якого вони спостерігали, дуже схожий на агрегати білка тау, які спостерігаються при хворобі Альцгеймера. Беручи до уваги ці подібності, вони мали на меті виявити, як нова мутація VCP викликає це раніше невідоме захворювання. Розуміння такого механізму мало б допомогти у пошуку засобів лікування цієї та інших хвороб. Рідкісні генетичні причини захворювань дуже часто можуть допомогти зрозуміти таємниці найбільш поширених хвороб.

Спочатку вчені дослідили самі білки, на додаток до вивчення клітин та тваринної моделі, і виявили, що накопичення білка тау насправді обумовлене мутацією VCP.

«Те, що ми виявили у ході цього дослідження – це профіль експресії гена, якого ми ніколи раніше не бачили, разом із мутацією, яка ніколи раніше не була описана», – каже Лі. «Враховуючи, що ця мутація пригнічує активність VCP, можна припускати, що може бути вірним і зворотне твердження – якщо нам вдасться підвищити активність VCP, це може допомогти розщепленню білкових агрегатів. І, якщо це правда, ми, можливо, зможемо розщепляти агрегати тау не лише при цій надзвичайно рідкісній хворобі, але й при хворобі Альцгеймера та інших захворюваннях, пов’язаних з агрегацією білків тау».

Джерело:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201001200240.htm