Чому деякі люди не запам’ятовують свої сни?

Чому деякі люди не запам’ятовують свої сни?

Більшість людей бачать сни щоночі, але багато хто, прокинувшись, не пам’ятає своїх снів. Є кілька потенційних причин того, чому людина може забути свої сни.

Деякі люди можуть згадувати короткі незрозумілі фрагменти сну, тоді як інші про них абсолютно нічого не пам’ятають.

Сновидіння – це низка образів, думок і відчуттів, що виникають у свідомості під час сну. Здатність бачити сни притаманна всім людям, але особливості цього явища все ще вивчені не повністю.

Сни споконвіку захоплювали філософів та дослідників. Хоча наукове співтовариство встановило тверде розуміння фізіології сну, вчені досягли значно менших успіхів у розумінні сновидінь та їх функцій.

Ця стаття спробує відповісти на питання, чому деякі люди забувають свої сни.

Чому ми забуваємо сни

Сни бачать всі, але багато людей не пам’ятають своїх снів після пробудження. Однак важко точно сказати, чому одна людина може пам’ятати свої сновидіння, а інша – ні.

Сновидіння можуть виникати тоді, коли мозок сортує інформацію в коротко- та довгостроковій пам’яті. Людина може зовсім не пам’ятати подій свого сну, оскільки після пробудження вона не може отримати доступ до цієї інформації.

У статті за 2016 рік у журналі Behavioral and Brain Sciences дослідники стверджували, що люди забувають свої сновидіння через зміну рівня ацетилхоліну та норадреналіну під час сну.

У ході одного з досліджень 2018 року його автори спробували встановити, чи впливає структура мозку людини на те, наскільки добре вона здатна пам’ятати свої сни.

У цьому дослідженні дослідники вивчали зв'язок між частотою згадування сновидінь та щільністю білої або сірої речовини в областях мозку, пов'язаних зі сновидінням, таких як:

  • мигдалеподібне тіло (мигдалина);
  • гіпокамп;
  • префронтальна кора головного мозку;
  • скронево-тім'яний вузол.

У дослідженні взяли участь 92 учасники. Дослідники розділили їх на дві групи залежно від частоти згадування змісту сновидінь.

Щільність речовини мозку мигдалини та гіпокампу суттєво не відрізнялася між групами високої частоти запам’ятовування снів та низької частоти. Однак учасники, які повідомили про високий рівень згадування сновидінь, мали вищу щільність білої речовини у префронтальній корі, ніж група з низьким рівнем запам’ятовування снів.

Автори дослідження 2014 року виявили, що люди, які добре пам’ятали свої сновидіння, також мали посилений кровотік у ділянках префронтальної кори та скронево-тім'яного вузла мозку.

На основі цих висновків автори дослідження роблять висновок, що посилена активність у скронево-тім'яному вузлі може сприяти переходу сновидінь у пам’ять.

Що ще ми знаємо про сни?

Природа і функції сновидінь залишаються загадкою. Незважаючи на те, що дослідники можуть спостерігати, фіксувати та аналізувати мозкову діяльність під час сну, вони не можуть точно визначити, коли людині сниться сон, або визначити зміст її сновидінь.

В даний час дослідження сновидінь спираються на непрямі докази та здатність людей згадувати, а потім пояснювати свої сни у процесі опитування.

Кілька факторів можуть впливати на здатність людини пам’ятати свої сновидіння. Сюди входять фактори способу життя, особливості гігієни сну та відмінності у фізіології мозку.

Чому ми бачимо сни?

Питання «Чому ми бачимо сни?» видається дуже простим, і протягом життя воно обов’язково виникає практично у кожної людини.

Однак дати відповідь на це питання досить складно, оскільки медична спільнота досі не до кінця розуміє функції чи механізми, що лежать в основі фізіології сну та сновидінь.

Покращення розуміння про сон як процес може допомогти виявити, чому ми бачимо сни. У розділах нижче ми розглянемо це більш докладно.

Чому ми спимо

Сон – життєво важлива частина нашого життя. Насправді більшість людей проводять близько третини свого життя уві сні.

Сон відіграє кілька важливих ролей у нашому фізичному та психічному благополуччі. Наприклад, дослідники вважають, що сон підтримує фізичне здоров'я завдяки наступним фізіологічним механізмам:

  • зниження артеріального тиску, частоти серцевих скорочень та дихання;
  • регулювання рівня гормонів;
  • контроль відчуття голоду та регулювання обміну речовин;
  • регулювання активності імунної системи;
  • підтримка фізичного росту та розвитку.

Сон також підтримує функціонування мозку та емоційне благополуччя. Під час сну мозок переходить у стан активного відпочинку, в якому він може відновлюватися і формувати нові нервові шляхи.

Хронічний дефіцит сну може збільшити ризик розвитку ожиріння, серцевих захворювань, хвороб нирок та діабету.

Етапи сну

Важливо відзначити, що сон – це не пасивний стан.

Існує два типи сну: REM-сон (сон з швидкими рухами очей) і не-REM сон, який у свою чергу поділяється на три стадії.

Мозок послідовно проходить через не-REM і REM сон приблизно чотири-шість разів за ніч.

Етап 1 – найлегший етап сну. Це відбувається під час переходу від неспання до сну.

Етап 2 починається приблизно через 25 хвилин після початку сну. На цій стадії зменшується частота серцевих скорочень, артеріальний тиск і дихання. Температура тіла падає, а очі перестають рухатися.

3 етап – це найглибший етап сну. Під час цієї фази мозок продукує повільні дельта-хвилі. М'язи повністю розслабляються, а частота серцевих скорочень і дихання досягають найнижчого рівня.

Швидкий сон настає приблизно через 90 хвилин після початку сну. Для швидкого сну характерні швидкі рухи очей в сторони, збільшення частоти серцевих скорочень і артеріального тиску, а також поверхневе, нерегулярне дихання.

Під час цієї стадії сну мозок продукує змішані частоти, які дуже нагадують частоти мозкової діяльності під час неспання.

Чому ми можемо бачити сни?

Сновидіння зазвичай трапляються під час швидкого сну. Люди, які прокидаються під час швидкого сну, часто повідомляють про переживання сновидінь. Водночас люди можуть бачити сни або переживати сноподібні явища і під час фази не-REM сну.

Хоча дослідники сну, неврологи та психологи висунули численні теорії про функцію (або функції) сну, наукове співтовариство ще не створило консолідованого тлумачення сновидінь як явища.

Деякі потенційні причини, чому ми бачимо сни, включають:

  • консолідація завдань на навчання та запам’ятовування, що виникають під час неспання;
  • переживання психічного стимулювання, подібного до мрійливості наяву;
  • рефлексія та обробка емоційних подразників, пережитих під час неспання;
  • рефлексія та обробка емоційної травми, із якою надто складно боротися під час неспання.

Деякі наукові дані свідчать про те, що ділянки мозку, які переробляють емоції під час перебування людини у свідомому стані, також активні під час швидкого сну.

Однак немає переконливих доказів того, що сновидіння або швидкий сон безпосередньо впливають на емоційний стан людини. Насправді, відсутність швидкого сну протягом 2 тижнів майже не впливає на поведінку.

Надмірно активні сни

Хоча ми можемо не пам’ятати кожен сон у чітких деталях, деякі переживання у сні іноді бувають такі яскраві, що люди згадують їх через кілька років.

Надмірно активні або яскраві сни можуть виникати через такі фактори:

  • недосипання, особливо відсутність фази швидкого сну;
  • вживання алкоголю;
  • вживання наркотиків;
  • часті або хронічні емоційні стреси;
  • гормональні коливання, особливо ті, що виникають під час вагітності;
  • психічні розлади, такі як тривога, депресія та шизофренія;
  • розлади сну, такі як нарколепсія та розлад поведінки у фазі швидкого сну.

Висновки

Причини того, чому ми бачимо сни і функція (або функції) сновидінь залишаються незрозумілими. Однак ми знаємо, що кожна людина бачить сни, і що більшість людей може згадати хоча б деякі елементи своїх сновидінь.

Різні фактори сприяють здатності людини запам’ятовувати свої сни.

Яскраві або тривожні сни згадати дещо легше, аніж сни, що відбивають або імітують події повсякденного життя.

Вживання алкоголю чи інших речовин, переживання стресу та недосипання можуть призвести до надмірно активних або яскравих сновидінь у деяких людей.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/why-cant-i-remember-my-dreams