Тривожні розлади, пов’язані з COVID-19: наслідки пандемії для психічного здоров’я

Тривожні розлади, пов’язані з COVID-19: наслідки пандемії для психічного здоров’я

Минуло більше року з тих пір, як коронавірус SARS-CoV-2 почав поширюватися в усьому світі. Його поява спочатку викликала легке занепокоєння, яке незабаром переросло у велику стривоженість, оскільки число людей, уражених небезпечною для життя інфекцією, почало стрімко збільшуватись. Водночас стало ясно, що показник летальності при цій коронавірусній інфекції дуже високий навіть у порівнянні з найважчими формами грипу.

На початку вчені дуже мало знали про цей новий вірус та хворобу, яку він викликає. Надзвичайно швидке поширення вірусу, тяжкий перебіг у багатьох людей захворювання, яке він спричиняє, і висока летальність викликали острах серед медичних працівників, науковців та громадськості.

Незабаром як тактика для уповільнення поширення COVID-19 були застосовані обмеження переміщення, карантинні заходи, протоколи фізичного дистанціювання. Широке висвітлення у ЗМІ деталізувало кожен нюанс постійно мінливого пандемічного ландшафту у той час, коли провідні світові лідери та медичні працівники вели війну з цією невидимою загрозою.

У всьому світі було зареєстровано понад 150 мільйонів випадків COVID-19, наразі вважається, що ця коронавірусна інфекція стала причиною трохи більше 3 мільйонів смертей. Згідно з офіційними прогнозами, зараз у багатьох країнах рівень нових заражень SARS-CoV-2 поступово знижується.

Це зниження, ймовірно, пов’язане із підвищенням популяційного імунітету та активним застосуванням вакцин. На сьогоднішній день в усьому світі введено приблизно 1 мільярд доз різних вакцин проти SARS-CoV-2.

Як результат, деякі країни, наприклад такі як Великобританія, починають пом'якшувати обмеження, запроваджені на початку пандемії для припинення розповсюдження вірусу.

Однак для деяких людей повернення до нормального режиму життя та відновлення спілкування з іншими людьми стало явищем, наповненим страхом і тривогою. Незважаючи на вакцини та зменшення поширеності захворювань, деякі люди відчувають те, що вчені називають синдромом тривожності COVID-19.

Як повідомляють наукові видання, вчені, що досліджують вплив пандемії COVID-19 як явища, яке торкнулось певною мірою практично всього людства, стверджують, що більшість людей, особисто постраждалих від коронавірусу, спочатку матимуть гострий стресовий розлад. Багато хто з них пізніше зіткнуться з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР), але водночас у частини людей залишиться глибший слід від пережитого у вигляді затяжних тривожних розладів, депресивних епізодів, невротичних порушень і особистісних деформацій. Таким чином, на думку дослідників, порушуючи тему психічних розладів, спровокованих пандемією COVID-19, можна говорити про існування комплексного ураження психіки, яке отримало назву «коронавірусний синдром» або «синдромом тривожності COVID-19».

Симптоми цього синдрому імітують симптоми інших психічних захворювань, включаючи тривожність, посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) та обсесивно-компульсивний розлад (ОКР). І, скоріше за все, їх причиною є саме пандемія коронавірусної інфекції та пов’язані з нею фактори.

Як пандемія впливає на психічне здоров’я

На початку пандемії більшість людей були в стані підвищеної готовності, відчували страх і занепокоєння з приводу нового коронавірусу. Оскільки вчені та медичні працівники краще розуміли особливості цього вірусу та способи лікування симптомів COVID-19, суспільство почало переходити до нової, незнайомої рутини життя в умовах пандемії відповідно до їх рекомендацій.

Протягом усієї глобальної надзвичайної ситуації з охороною здоров’я реакції людей на неї різнилися в дуже широких межах. Деякі люди відмовлялися змінювати свою поведінку, а інші навпаки починали суворо дотримуватись правил, щоб уникнути зараження вірусом. Водночас можна стверджувати, що у масштабі планети більшість людей зазнали раптових і значних змін у своєму житті.

Ситуації з катастрофами/стихійним лихом часто дають однаковий ефект.

Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця дають таке визначення стихійного лиха: «раптова, катастрофічна подія, яка серйозно порушує функціонування спільноти чи суспільства, в результаті чого трапляються людські, матеріальні, економічні або екологічні втрати».

Катастрофа може мати далекосяжні наслідки для психічного здоров'я. Згідно з дослідженнями, катастрофа може спричинити ПТСР, тривогу та депресію серед населення. Найбільш схильні до ризику люди з психічними розладами, жінки, діти та люди похилого віку.

Ці наслідки стихійного лиха для психічного здоров'я також мали місце і під час пандемії COVID-19. Статистика, зафіксована Центрами контролю та профілактики захворювань США (CDC) між 24-30 червня 2020 року, показує, що близько 40% дорослих людей у США повідомили про принаймні одне негативне занепокоєння щодо психічного здоров’я, включаючи тривогу, депресію, вживання психоактивних речовин та появу суїцидальних ідей.

У міру зростання розуміння пов’язаних з пандемією COVID-19 наслідків для психічного здоров’я вчені визначили групу симптомів та особливостей поведінки. Вони класифікують це явище як синдром тривожності, викликаний пандемією COVID-19.

Що таке синдром тривожності COVID-19?

Професори Ана Нікчевич (Ana Nikčević) з Лондонського університету Кінгстон та Маркантоніо Спада (Marcantonio Spada) з Лондонського університету Саут-Банк (Велика Британія) розробили концепцію синдрому тривожності COVID-19.

У статті, яка з'явилася в журналі Psychiatry Research у жовтні 2020 року, професори Нікчевич та Спада називають основні характеристики синдрому тривожності COVID-19: фобічне уникнення, компульсивна перевірка наявності симптомів у самого себе, занепокоєння та моніторинг загроз (у комплексі).

Цей синдром проявляється як нездатність вийти з дому через страхи перед COVID-19, часті самоперевірки на наявність симптомів, незважаючи на те, що насправді людина не перебуває у групі високого ризику, та уникнення соціальних ситуацій чи інших людей.

Дослідники зазначають, що люди з цим синдромом, як правило, відчувають підвищений посттравматичний стрес, загальний стрес, тривогу, занепокоєння здоров’ям та суїцидальні наміри.

Можливі причини синдрому тривожності COVID-19

Учені припускають, що у деяких людей ізоляція, страх заразитися SARS-CoV-2 та невизначеність під час пандемії могли призвести до накопичення і об’єднання симптомів, що складають цей новий синдром.

Вони також припускають, що певну роль у розвитку синдрому тривожності COVID-19 можуть зіграти індивідуальні риси особистості. Люди з високим рівнем невротичності мають більшу ймовірність розвитку цього синдрому. Однак люди з вищою екстраверсією, добросовісністю, доброзичливістю та відкритістю можуть мати менший ризик.

Крім того, люди зі схильністю до ОКР також можуть бути більш схильні до виникнення синдрому тривожності COVID-19, оскільки проблеми з COVID-19 можуть посилювати цей розлад (ОКР).

З цієї точки зору варте уваги інтерв’ю з Лі Чемберсом, який є засновником компанії Essentialise, що надає послуги психолога, про можливі причини цього синдрому.

Чемберс сказав наступне: «Страх перед пандемією є нормальним, оскільки вірус може бути смертельним. Проблема полягає в тому, чи не розробили ми ненароком модель аж надто безпечної поведінки, яка тепер тримає нас прив'язаними до страхів. Я вважаю, що вже виникли групи людей, які навіть після вакцинації будуть постійно перейматися загрозою COVID-19 і уникати всього, що може підвищити ризик їхнього зараження».

Він також зазначив, що, оскільки дослідження синдрому тривожності COVID-19 все ще перебувають на дуже ранній стадії, людям потрібно враховувати цілий ряд складних факторів.

«Деякі з потенційних причин виникнення цього синдрому, включають високий рівень впливу на суспільство з боку засобів масової інформації, порушення звичного режиму роботи та життя, спричинене локдаунами та карантинними обмеженнями, і переживання, шо обумовлені загрозливими чинниками – такими як повідомлення про більш заразні і більш летальні штами коронавірусу і вкрай важку ситуацію в деяких країнах», – додає Чемберс.

Інші чинники, що сприяють розвитку синдрому тривожності COVID-19

Згідно з дослідженням, яке з’явилося в науковому виданні Frontiers in Psychology, кілька інших факторів також можуть відігравати роль у тому, чи загрожуватиме людині виникнення у неї синдрому тривожності COVID-19.

Ось деякі чинники, на які слід звернути увагу.

Низька толерантність до невизначеності

Толерантність людини до ситуації невизначеності, уявна вразливість до COVID-19 та схильність до надмірного занепокоєння можуть сприяти розвитку цього нового синдрому.

Дослідження також припускають, що люди, які мають природну схильність до тривожного розладу, пов’язаного із захворюванням (іпохондрія) – тобто специфічний розлад психіки, який змушує здорову людину вважати, що вона тяжко або навіть смертельно хвора – також можуть мати підвищений ризик розвитку синдрому тривожності COVID-19.

Висвітлення в ЗМІ

Ситуація з COVID-19 у всьому світі широко висвітлювалася у ЗМІ та жваво обговорювалася в соціальних мережах. Однак, оскільки SARS-CoV-2 є новим патогеном, факти та інформація про властивості цього вірусу, постійно змінюються. Зрештою це може спричинити недовіру та тривогу серед населення.

Сприяти появі цього синдрому також може велика кількість дезінформації в соціальних мережах, більша частина якої є негативною, у поєднанні з політиками, які використовують пандемію як важіль впливу.

Використання страху для сприяння дотриманню карантину

Дослідники також припускають, що ненавмисне (а нерідко й навмисне) використання чиновниками страху як методу забезпечення дотримання правил безпеки може спричинити почуття тривоги та надмірне занепокоєння у деяких людей.

Вони стверджують, що кращий варіант забезпечити оптимальний режим, не викликаючи небажаного занепокоєння – це сприяти підвищенню ефективності та особистих можливостей людини через підвищення її обізнаності.

Поради щодо подолання синдрому тривожності COVID-19

Для виявлення цього нового розладу психіки професори Нікчевич та Спада розробили новий інструмент оцінки, який називається «Шкала синдрому тривожності COVID-19» (“COVID-19 Anxiety Syndrome Scale” – C-19ASS).

Цей інструмент оцінки може допомогти людям, які переживають таку специфічну форму тривоги, отримати необхідну їм допомогу.

За словами Чемберса, існує безліч способів впоратися із синдромом тривоги COVID-19:

  • Подумайте про «активний пошук позитивних повідомлень щодо покращення ситуації з пандемією, про розгортання вакцинації» або про те, як ризик смерті від захворювання зменшується завдяки новим можливостям лікування.
  • Реагуйте на все без поспіху, незважаючи на сподівання на швидке повернення до звичного стану. Виходьте за межі зон комфорту не зразу, без раптових змін, у той же час продовжуючи застосовувати заходи безпеки, щоб «поступово повернутися у стан гармонії».
  • Постійне використання дезінфікуючого засобу для рук та носіння захисних масок та рукавичок може допомогти полегшити занепокоєння.
  • Розкажіть про свою почуття тривоги людині, якій довіряєте, для побудови взаєморозуміння. Це підвищує впевненість і дозволяє іншим надати підтримку, необхідну при виході за межі дому.
  • Пам’ятайте про соціальні медіа та новини, які можуть викликати тривогу, та зосередьте увагу на позитивних, надійних джерелах інформації. Подумайте над тим, щоб обмежити вплив засобів масової інформації – можливо, цілком достатньо буде одного випуску новин на день.

Психолог Лі Чемберс вважає, що наразі, в міру того як починають слабшати заборони, пов’язані з пандемією, кожна людина йде своїм власним шляхом, через що деякі люди зараз почуваються більш комфортніше, ніж інші. Страхів і фобій легше уникнути тоді, коли почати постійно ставитись добре як до самого себе, так і до інших. Потрібно проявити трохи терпіння і зрозуміти, що тепер світ став дещо іншим – це полегшить нам ставлення з повагою одне до одного.

Крім того, люди з синдромом тривожності COVID-19 можуть розглянути можливість звернення по допомогу до спеціаліста з психічного здоров’я, або безпосередньо відвідавши лікувальний заклад, або використовуючи метод телетерапії, якщо така можливість є доступною.

Поведінкова терапія або ліки для лікування тривоги або депресії також можуть допомогти тим, хто відчуває значні проблеми, пов'язані з синдромом тривожності COVID-19 – цим новим розладом психічного здоров'я, що має тенденцію до поширення.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/covid-19-anxiety-syndrome-a-pandemic-phenomenon