Надмірна пітливість при тривожному розладі – причини, методи позбавлення від неприємного симптому

Надмірна пітливість при тривожному розладі – причини, методи позбавлення від неприємного симптому

Гіпергідроз або надмірне потовиділення нерідко є тісно пов’язаним з порушенням психічного здоров’я, що має назву тривожний розлад, ознаки гіпергідрозу,

Одне захворювання часто є одночасно причиною та наслідком іншого. Проте, слід розуміти, що у більшості випадків психічний розлад не викликає гіпергідроз – радше тривога викликає погіршення симптомів гіпергідрозу у людей, які його вже мають. У минулому гіпергідроз дійсно розглядався як психічний розлад, але пізніше вчені змінили свою думку. Тривога часто викликає надмірну пітливість у людей з гіпергідрозом, але вона не єдина причина появи сильного потовиділення. Важливо розуміти, що іноді тривога є симптомом гіпергідрозу через дискомфортні переживання, які викликає хвороба. Гіпергідроз не складає загрози життю, але, з іншого боку, тривога і стрес, які можуть виникнути внаслідок переживань через сильну пітливість, можуть мати згубні наслідки, якщо їх не лікувати.

Як може проявлятися гіпергідроз

Є декілька основних ознак, які дають підставу стверджувати про наявність у пацієнта гіпергідрозу:

  • людина регулярно (іноді декілька разів на день) впадає у, здавалося б, неконтрольований гарячий або холодний піт – при цьому симптоми застуди чи якогось іншого захворювання повністю відсутні;
  • людина часто відчуває гарячі припливи (незалежно від віку і статі) або навпаки – відчуття холоду, що супроводжується дрижанням і надмірним потовиділенням;
  • деякі люди відчувають гарячий піт, деякі – холодний піт, а інші відчувають обидва види;
  • такі симптоми можуть виникнути через фізичну активність, епізод тривоги або взагалі без видимої причини;
  • людині не вдається зупинити потовиділення під час таких епізодів;
  • пітливість при гіпергідрозі може спостерігатись: лише в одній частині тіла, як наприклад лоб та/або пахви, у багатьох частинах тіла одночасно, у всьому тілі або навіть зміщуватися.

Надмірна пітливість може з’являтися і зникати дуже рідко, виникати часто або тривати нескінченно довго. Іншими словами, людина може відчувати рясне потовиділення час від часу через великі проміжки часу, а у деяких випадках така пітлівість здатне спостерігатись постійно.

Епізоди гіпергідрозу можуть передувати, супроводжувати або слідувати за епізодом нервозності, тривоги, страху та підвищеного стресу, або виникати несподівано і без видимих причин.

Надмірна пітливість може мати різну інтенсивність – від легкої, до помірної або навіть сильної. Напади надмірного потовиділення також можуть проходити хвилями, де в один момент воно стає дуже рясним, а в наступний значно зменшується.

Чому тривога викликає підвищену пітливість

На думку дослідників, існує чотири основні причини, чому тривога може викликати підвищену пітливість:

1. Тривога (тривожний стан) активує реакцію на стрес, що викликає посилення потовиділення організму.

Гормони стресу готують організм до негайних дій, змінюючи його функціонування при виникненні небезпеки. Частина цих змін включає посилення потовиділення, щоб вода з організму могла бути виведена через шкіру, а не через нирки – так щоб у стресовій ситуації людина не відволікалася на акт сечовипускання, коли їй потрібно захищатися від небезпеки чи уникати її. Інші функціональні зміни при реакції на стрес включають посилення глибини і частоти дихання і частоти серцевих скорочень, щоб ефективно переносити кров до частин тіла, більш необхідних для екстрених дій, від тих, які у даний момент не потребують великої кількості кисню.

Це посилене дихання та інтенсивні рухи викликають підвищення температури тіла. Друга причина підвищеного потовиділення – забезпечення охолодження тіла.

Коли людина відчуває тривогу, у неї може спостерігатися збільшення потовиділення через зміни реакції на стрес. Оскільки відчуття та симптоми стресової реакції прямо пропорційні ступеню тривоги, хворий може відчувати широкий спектр відчуттів та симптомів, пов’язаних із різним ступенем небезпеки. Наприклад, хтось із надзвичайно тривожними відчуттями може мати дуже виражені симптоми, тоді як людина, яка лише злегка стурбована, може відчувати такі симптоми м’яко.

З цих причин тривога здатна викликати збільшення потовиділення, яке може варіювати від мізерного до дуже рясного, залежно від ступеня тривоги.

Багато людей не знають, що тривога може мати різні ступені, і не розуміють, як тривога різних ступенів може впливати на організм.

Більшість людей усвідомлюють, коли вони дійсно дуже занепокоєні, наприклад, відчувають жах. Але, з іншого боку, багато хто не розуміє, що нервозність – це також ступінь тривоги, але меншої інтенсивності. Кожного разу, коли ми відчуваємо страх чи навіть побоювання, в організмі виникає стрес-реакція та пов’язані з нею фізіологічні, психологічні та емоційні зміни, які прямо пропорційні ступеню тривоги.

Усвідомлення людиною власного занепокоєння, правильне визначення ступеня занепокоєності і того, як вона впливає на організм, може допомогти стримати страхи щодо її проявів, включаючи надмірне потовиділення.

Оскільки люди підсвідомо розуміють взаємозв’язок між тривожністю високого ступеня та сильною реакцією у відповідь на неї, вони зазвичай не бояться своїх сильних відчуттів та симптомів, тому що знають, чому вони виникають. Але коли тривожні відчуття та симптоми виникають без видимої причини, багато хто починає відчувати стурбованість, оскільки вважає, що відбувається щось більш серйозне, що й призводить до того, що описане нижче у пункті 2.

2. Гіперстимуляція організму як реакція на стрес (надмірне напруження організму) може викликати нестабільні відчуття та симптоми, включаючи мимовільні епізоди потовиділення.

Коли тіло стає надмірно напруженим, воно може мати незвичайні та непрогнозовані реакції, що в свою чергу може викликати відчуття та симптоми стресу у будь-який час і без видимих причин. Так само, як людина може відчувати пітливість у тривожному стані, вона також може мати раптові епізоди потовиділення, коли тіло надмірно напружене (гіперстимуляція організму як реакція на стрес).

Допоки організм перебуває у стані стресу, він може проявляти симптоми стресу незалежно від волі людини – до таких симптомів можна віднести і надмірне потовиділення.

3. Гіперстимуляція стресової реакції може посилити сприйняття небезпеки та реакцію на неї.

Гормони стресу повинні підвищити усвідомлення людиною небезпеки та покращити реагування на неї. Зі збільшенням гіперстимуляції реакції на стрес може зростати і відчуття небезпеки, а також може більшати реакція організму на неї.

Якщо людина і раніше відчувала гарячий або холодний піт під час тривоги, у даному випадку вона можете відчути рясне потовиділення внаслідок гіперстимульованого стану організму.

4. Тривожна реакція на надмірне потовиділення здатна призвести до додаткової реакції на стрес, яка може посилити викликані ним симптоми, включаючи ще більшу пітливість.

У багатьох випадках може виникати хибне коло: стривоженість, викликана відчуттям власної надмірної пітливості, здатна призвести до ще більшого потовиділення. Водночас, стримуючи своє занепокоєння та зберігаючи спокій, можна запобігти зайвим реакціям на стрес та їх наслідкам – включаючи і прояви гіпергідрозу.

Як позбутися надмірної пітливості, що викликана підвищеною тривожністю

Хоча надмірне потовиділення може дратувати (і дуже бентежити) деяких людей, воно не є шкідливим саме по собі. Найчастіше це лише реакція на тривогу, ознака надмірної напруженості організму (гіперстимульованої реакції на стрес) або і те, й інше.

Коли надмірна пітливість викликана тривожною поведінкою та супутніми змінами реакції на стрес, заспокоєння покладе кінець стресовій реакції та викликаним нею змінам. Коли людина заспокоюється після активного стресового реагування, надмірне потовиділення зазвичай вщухає. Завдяки цьому людина зазвичай повертається до свого нормального самопочуття. Варто запам’ятати, що організму може знадобитися до 20 хвилин або більше, щоб відновитися після серйозної реакції на стрес. Але це є нормальним явищем і не повинно викликати занепокоєння.

Проте, коли надмірна пітливість є викликаною надмірним напруженням тіла, організму може знадобитися набагато більше часу, щоб відновитися до того моменту, коли цей симптом щезне.

Звичайно, коли організм повністю заспокоївся і повернувся до здорового рівня стресу, надмірне потовиділення повністю припиняється. Тому у подібних випадках рясне потовиділення не повинне бути причиною для занепокоєння.

Людина може прискорити процес відновлення, зменшивши стрес, практикуючи розслаблене дихання, збільшивши спокій і розслаблення і не думаючи про свою підвищену пітливість. Звичайно, надмірне потовиділення може бути дратівливим і навіть незручним. Але знову ж таки, коли тіло оговтається від реакції на стрес або від тривалого стресу, надмірне потовиділення повністю зникає.

Однак, як частину загальної стратегії відновлення, треба обов’язково включити роботу над основними факторами, що викликають тривогу. У даному випадку велику допомогу може надати досвідчений медичний психолог або психотерапевт, фахівець з лікування тривожного розладу, який навчить методам подолання тривоги, що, крім інших симптомів, викликає і надмірну пітливість.

Можна також назвати декілька прийомів, які здатні зменшити надмірне потовиділення:

  • Регулярно удаватись до розслабленого спокійного і глибокого дихання – це може допомогти заспокоїти тіло та нервову систему, зробити їх менш реактивними та припинити активну реакцію на стрес. Розслаблене дихання також допомагає зменшити стрес. Чим менше тіло піддається стресу, тим менша ймовірність того, що воно спричинить мимовільні симптоми, такі, наприклад як епізоди надмірної пітливості.
  • Треба контролювати своє тривожне мислення – це зменшить частоту та ступінь стресових реакцій, що також може заспокоїти надмірно реактивну нервову систему та тіло.
  • Слід візуалізувати свій власний спокій і розслаблення – бачити себе, власне тіло наче збоку у спокійній позі у кріслі, на ліжку або в гамаку. Така візуалізація може утримати тіло та нервову систему від надмірної реакції, а іноді і від неправильної поведінки (наприклад у вигляді епізоду гіпергідрозу), що може бути викликана гіперстимуляцією реакції на стрес.
  • Пасивне прийняття – пасивне прийняття цього симптому (гіпергідрозу) в короткостроковій перспективі зменшує стрес, а зменшення стресу допомагає нервовій системі заспокоїтися і стати менш реактивною. Чим менше людина буде реагувати на своє надмірне потовиділення, тим краще буде для неї.
  • Зменшення стресу. Зменшення стресу, який діє на організм, є важливою частиною подолання симптомів гіперстимуляції реакції на стрес. Знову ж таки, чим менше стресу відчуває тіло людини, тим менше ймовірність того, що воно спричинить мимовільні симптоми, включаючи підвищену пітливість.
  • Нормалізація сну. Регулярний сон достатньої тривалості може відігравати важливу роль у збереженні тіла спокійним, розслабленим і без напруги. Все це є корисним при боротьбі зі стресовими симптомами, включаючи підвищену пітливість.
  • Треба уникати стимуляторів нервової системи на кшталт кофеїну. Оскільки стимулятори можуть надмірно подразнювати нервову систему, відмова від них допоможе нервовій системі бути спокійнішою, а отже, менш реактивною.
  • Слід носити одяг, що не надто обтягає тіло. Достатньо просторий одяг сприяє охолодженню тіла і допомагає приховати вологість від надмірної пітливості.
  • Одяг повинен вільно пропускати повітря. Це також допомагає охолодити тіло, що запобігає епізодам надмірної пітливості.
  • Варто не забувати пити щодня достатню кількість води (мінімум 2 л рідини на добу, включаючи напої та перші страви). Це допоможе запобігти зневодненню організму, яке може бути викликане надмірною пітливістю.

Пітливість, включаючи надмірне потовиділення, не є шкідливою. Насправді, пітливість можна вважати навіть корисною для організму, оскільки вона забезпечує виведення токсинів. Єдиний мінус надто рясного потовиділення – це те, як побоюється людина, яка схильна сильно пітніти, що подумають про неї інші люди, помітивши цю її особливість. Але надмірно пітніють багато людей і з багатьох причин. Рясне потовиділення не повинно бути приводом для збентеження чи занепокоєння.

Електронне джерело:

https://www.anxietycentre.com/anxiety-disorders/symptoms/sweating-anxiety/