Що потрібно знати про соціальні мережі та психічне здоров’я

Що потрібно знати про соціальні мережі та психічне здоров’я

Використання соціальних мереж може призвести до низької якості сну та зашкодити психічному здоров’ю. А ці явища в свою чергу можуть стати причиною депресії, тривоги та низької самооцінки.

У сучасному світі для багатьох людей їхні смартфони стали певною мірою практично постійними віртуальними супутниками. Ці пристрої використовують електронні соціальні мережі, які безперервно сповіщають користувачів про оновлення новин, про друзів, улюблених знаменитостей та глобальні події. Соціальні медіа міцно ввійшли в повсякденне життя багатьох людей. За даними дослідників з Pew Research Center, зараз у США користуються соціальними мережами 72% людей.

По суті, соціальні медіа є потужним інструментом комунікації, який замінив особисту взаємодію людей один з одним. Це прискорює обмін інформацією, думками та ідеями у віртуальних мережах. Однак у соціальних мереж є і мінуси. Деякі дані свідчать про те, що використання соціальних медіа — перш усього надмірне — може негативно вплинути на психічне здоров’я багатьма способами.

Чому соціальні мережі впливають на психічне здоров’я

Соціальні мережі асоціюються з депресією, тривогою та почуттям ізоляції, особливо серед активних користувачів.

Опитування Common Sense 2015 року показало, що підлітки можуть проводити в Інтернеті до 9 годин щодня. Багато з таких респондентів самі стурбовані тим, що витрачають занадто багато часу на перегляд соціальних мереж. Ця хвиля занепокоєння свідчить про те, що соціальні мережі здатні впливати на психічне здоров’я користувачів.

Автори одного канадського дослідження 2017 року підтвердили цей висновок. Вони зазначили, що студенти, які використовують соціальні мережі більше 2 годин на день, значно частіше оцінюють своє психічне здоров’я як незадовільне чи погане, ніж випадкові користувачі.

Дослідження 2019 року пов’язало використання соціальних мереж із порушеннями сну, наприклад з уповільненням засинання. Регулярний високоякісний сон необхідний для гарного самопочуття, і наукові факти свідчать про те, що проблеми зі сном можуть негативним чином впливати на психічне здоров’я, підвищуючи ризик розвитку таких порушень як депресія та погіршення пам’яті.

Окрім негативного впливу на сон, соціальні мережі можуть викликати проблеми з психічним здоров’ям, піддаючи в Інтернеті людей кібербулінгу, тобто психологічному тиску, залякуванням, приниженню і навіть шантажу. У 2020 році у процесі опитування понад 6000 осіб у віці 10-18 років дослідники виявили, що близько половини з них зазнали кібербулінгу.

Одним із недоліків платформ соціальних мереж є те, що вони дають людям можливість розпускати або поширювати шкідливі чутки та використовувати образливі слова, які можуть завдати жертвам серйозних психологічних травм.

Невблаганні факти статистики

Соціальні мережі неодноразово піддавалися критиці, а багато повідомлень навіть пов’язують їх використання з тяжкими наслідками.

Національні опитування та дослідження населення показують, що світ соціальних мереж може мати руйнівний вплив на психічне здоров’я користувачів. В одних лише США результати опитування показують, що в період з 2009 по 2017 роки кількість спроб самогубства серед підлітків зросла на 25%.

Хоча соціальні медіа можуть і не відігравати ролі в кожному з таких випадків, проте часові рамки корелюють із зростаючим використанням цих платформ. Дослідження 2021 року підтверджує існування цього ефекту. Дослідники повідомляють, що, хоча використання соціальних мереж мало вплив на ризик самогубства хлопчиків, дівчата, які користувалися соціальними мережами принаймні 2 години щодня у віці від 13 років, мали вищий клінічний ризик суїциду у дорослому віці.

Крім того, результати популяційного дослідження свідчать про погіршення психічного здоров’я в США серед підлітків з підвищенням на 37% ймовірності серйозних депресивних епізодів у представників цієї вікової групи.

Дослідження 2019 року показало, що підлітки, які використовують соціальні мережі більше 3 годин на день, частіше відчувають проблеми з психічним здоров’ям, такі як депресія, тривога, агресія та антисоціальна поведінка.

Запобігання суїциду

Якщо ви знаєте когось із безпосереднім ризиком заподіяння собі шкоди, самогубства або заподіяння шкоди іншій людині слід діяти наступним чином:

  • Поставте цій людині пряме запитання: «Чи виникають у тебе думки про самогубство?»
  • Вислухайте цю людину без висловлювання своїх оцінок чи коментарів.
  • Зателефонуйте у спеціальну службу з питань профілактики самогубств та підтримки психічного здоров’я, щоб повідомити про проблему.
  • Залишайтеся з хворим до прибуття професійної допомоги.
  • Слід прибрати будь-яку зброю, ліки та інші потенційно шкідливі предмети, так щоб хворий не мав до них доступу.

Якщо у вас чи когось із ваших знайомих виникають думки про самогубство, може допомогти звернення на гарячу телефонну лінії для профілактики.

Негативний вплив на здоров'я

Соціальні мережі здатні викликати відчуття неадекватності. Люди можуть відчувати, ніби їхнє життя або зовнішній вигляд не відповідають загальноприйнятим стандартам у соціальних мережах, що призводить до почуття заздрості та незадоволеності собою.

Дослідження 2018 року показало, що надмірне використання соціальних мереж збільшує відчуття самотності, а не зменшує його. Також повідомляється, що зменшення використання соціальних мереж допомагає людям відчувати себе менш самотніми та ізольованими, а також покращує їхнє самопочуття.

Крім того, соціальні медіа можуть сприяти кібербулінгу та створювати нездоровий егоцентризм і віддаленість від друзів та родини.

Позитивні ефекти

Попри певні недоліки, соціальні медіа залишаються ефективним засобом об’єднання громад та окремих людей у всьому світі.

Спілкування в соціальних мережах серед невеликих груп людей може бути й корисним для багатьох індивідуумів. Через соціальні мережі молоді люди, які мають проблеми з комунікативними навичками та борються з тривогою, можуть самовиражатися та спілкуватися. Це може бути особливо корисно для маргіналізованих груп, таких як ЛГБТКІА+ спільноти, оскільки дає змогу людям знайомитися та взаємодіяти з іншими однодумцями.

Соціальні мережі також служать платформою, яка дає можливість висловлювати свої думки і почуття тим, хто у реальному житті позбавлені цього з різних причин. Наприклад, люди, які зазнали насильства та зловживань, можуть використовувати такі спільноти, як спільнота #MeToo, щоб висловити свою думку, розповісти про те, з чим вони стикаються, і знайти підтримку.

Соціальні медіа також можуть навчати та інформувати, а також надавати можливість для творчості та самовираження.

Ще про негативні ефекти: що таке FOMO?

Надмірне використання соціальних мереж може призвести до появи постійного страху пропустити щось важливе або дуже цікаве. Існує навіть міжнародний термін для позначення такого тривожного хвилювання – FOMO [від виразу англійською мовою “the fear of missing out”, що якраз і означає «побоювання пропустити (щось важливе)»]. Користувачам може здаватися, ніби інші розважаються більше, ніж вони, що може вплинути на самооцінку та викликати проблеми з психічним здоров’ям.

Люди можуть нав’язливо перевіряти свої телефони на шкоду своєму здоров’ю через недосипання або вибирати спілкування у соціальних мережах замість особистих стосунків чи зустрічей.

Крім того, встановлення пріоритету соціальних мереж над фізичними та соціальними взаємодіями збільшує ймовірність виникнення таких розладів настрою як тривога та депресія.

Контроль за впливом

Будь-який користувач соціальних мереж може значно зменшити їх потенціальний негативний вплив за допомогою певних дій, як-от:

  • вимкнення смартфона в певний час доби, наприклад, під час водіння авто, на роботі чи на нарадах;
  • вимкнути сповіщення смартфона під час спілкування з друзями та родиною;
  • вимикати смартфон під час сну;
  • постійне вимкнення сповіщень, щоб легше протистояти відволікаючим звуковим сигналам або вібрації;
  • користуватися соціальним мережами лише за допомогою комп’ютера, а не смартфона.

Попередження негативних наслідків

Можна уникнути деяких негативних наслідків соціальних мереж, обмеживши їхнє використання до 30 хвилин на день, що, в свою чергу зменшить FOMO та пов’язаний з ним негативний вплив на психіку.

Постійно звертаючи увагу на кількість часу, який людина проводить у соціальних мережах, і обмежуючи віртуальне спілкування з іншими, вона може помітити покращення свого загального настрою, зосередженості та загального психічного здоров’я.

Висновки

Соціальні медіа надають користувачам швидкі засоби електронного спілкування та обміну контентом.

Хоча таке спілкування має різні позитивні ефекти, водночас воно може негативно впливати на психічне здоров’я користувачів.

Обмеження використання соціальних мереж до 30 хвилин на день може зменшити FOMO і, у свою чергу, зменшити відчуття самотності, тривогу, депресію та проблеми зі сном, пов’язані з надмірним використанням соціальних медіа.

Джерело:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/social-media-and-mental-health